用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 感到驚訝
樓主: young8888
go

感到驚訝   [複製鏈接]

losoco 發表於 19-2-17 15:50
我覺得我仔的成績表製作好流
只要家裏有部品質良好的掃描機+打印機
絕對可以自家製作一張靚仔成績表拎去交
吓? 乜你學校成績表製作咁流?

我哋學校係F4有紋紙, 有學校水印, 外加相片壓凹凸校徽。

王家爸爸    發表於 19-2-18 10:20

Yanamami 發表於 19-2-17 10:48
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……
造假係唔會用塗改方法既...........

王家爸爸 發表於 19-2-18 13:58
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接 ...
係, 阿女有個男同學勁多咀, 但成績好, 不過我哋老師好寬宏, 佢操行都有B/B+。其實响我哋學校操行B/B+係有問題了, 阿妹有次都係B+, 因為上堂遊魂。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04
吓, 咁好, 我囡小學有B+係最好咁濟
A- 只得一個, 仲係攞操行獎至有得拎

我哋學校操行、視藝、音樂都唔手緊的。最奇怪係, 聖經呈分反而唔淺。老師只要係見到小朋友有俾心機改善/做, 都唔會太差。視藝有幾個同學做得無咁好(唔駛講, 又係男仔啦), 俾視藝老師省一鑊, 但都好似有80分。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04
吓, 咁好, 我囡小學有B+係最好咁濟
A- 只得一個, 仲係攞操行獎至有得拎
女仔俾人整個B真係幾大鑊。不過貴校遠近馳名, 中學了解既。

katimbear 發表於 19-2-19 10:13
其實作為老師應該大公無私.. 唔需要手鬆或手緊.. 曾經有個同學仔非常多咀.. 經常被老師罰... 但竟然成績表 ...
咁我哋又不至於話非常多咀既小朋友文靜乖巧既。但我哋學校係主張強調小朋友既優點而已。多咀有另外既優點, 咪寫其他嘢囉。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:16
所以我囡唔係頂級人馬, 咪疊埋心水比佢直接上書院,
廢事獻醜啦
我去其中一間自行簡介會時, 有家長問校長報考有無特別要求, 校長話, AABB對學校無乜意義, 因為間間學校標準唔同, 家長覺得學校適合, 就可以報了...........我覺得佢係講俾貴校家長知, 貴校係佢哋自行既大戶嚟。

TwinWong    發表於 19-2-19 10:33

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:15
其實家長係參差咗,有智慧同有高水平就唔會刪改文件咁笨。
鐘意做假, 我覺得係夾雜咗其他水平家長既風氣....................

katimbear 發表於 19-2-19 14:04
就今次呈2考試.. 2個同學仔唔同班.. 2個媽咪異口同聲話小朋友視藝係畫火柴人公仔程度.. 平時視藝功課多數攞 ...

所以我哋學校呈分卷係一位老師改, 視藝仲係專科專教。音樂就唔係, 不過, 因為分好多part, 樂器同牧童笛/唱歌係唔同老師俾分, 我覺得已經係最易主觀既科目了。好彩, again, 老師相對都係手鬆既, 但好既同學, 就會高分D, 例如90分, 無咁勤力練, 就得80分咁。以前係要考埋卷, 阿大初小試過得65分, 幾乎俾佢嚇死。

katimbear 發表於 19-2-19 16:25
唔同老師改真係好唔公平..
無法啦, 樂器係校內樂器班老師俾分, 外面學就音樂老師俾, 我覺得校內樂器老師係鬆手D。咪唯有唱歌/牧童笛攞盡D分囉。

Cliokohonda 發表於 19-2-20 10:19
當時我提出精英班操行能否鬆手,最起碼有個B .隔離班家長想丙我   
...
咁你就真係抵俾人丙。

katimbear 發表於 19-2-19 14:04
就今次呈2考試.. 2個同學仔唔同班.. 2個媽咪異口同聲話小朋友視藝係畫火柴人公仔程度.. 平時視藝功課多數攞 ...
噚晚問過家姐, 原來佢哋呈分級視藝係分兩位老師教, 咁都幾大鑊, 因為另一位老師教緊阿妹, 俾分明顯低分D。 下次家長日問下老師視藝分有無cross check先, 俾少5-10分可以好大鑊。

Cliokohonda 發表於 19-2-20 10:37
我提出嗜,人地實行了。。
不過又咁諗, B23 校會介意操行B-嗎?
我反而覺得, B3學校如果見個學生操行A, 尤其男仔, 自行時一定有好感。成績唔好一件事, 起碼操行好, 會少好多麻煩。

Cliokohonda 發表於 19-2-20 11:00
講多小小,呢位va老師曾經同全班講如果上va堂傾偈既學生,係唔會比A ,所以操行同va成績係有掛勾。

我要求 ...
我哋音樂科, 都有唔記得10分定20分平時分, 即係唔記得帶書, 扣一分, 上堂唔投入, 又會扣分咁。問題係, 你自爆攞家姐功課交? 咁直接DQ, 俾0分喎。

Cliokohonda 發表於 19-2-20 11:53
佢地心照啦,有幾多喺家長做,有幾多喺買返來,即是VA可以同操行掛勾,但操行又不可同成績掛勾,我是在受 ...
真係好彩我哋呈分作品基本係响學校做啫。上次呈一件立體作品唔夠時間, 最後臨門一腳老師俾同學返屋企執。交貨時同學仔幾無禮貌, 大大聲話阿女:哇, 你份功課咁靚, 係咪媽咪幫手架。阿女好唔開心, 不過again, 佢性格, 唔出聲, 但返嚟同我講。我同阿女講, 個同學仔真係勁無禮貌, 我出馬點會係咁既水平。 阿女聽完面都黑埋。
‹ 上一主題|下一主題