用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

SIYip 發表於 15-7-19 21:08
如果為升中,攞練水嘅時間嚟溫習可能仲有幫助。唔好再為升中而攞咩攞咩啦,小朋友有興趣,就盡量支持,齋為 ...
其實我想問下, 我女女運動好差, 今年暑假學游水, 一星期兩日, 佢又游得好開心喎, 仲要學得快過我添。咁9月開咗學, 如果一星期游一日, 係咪好過停咗出年暑假再學? 如果唔學會唔會唔記得點游? 我既目標只係學識蛙式+強身健體+減肥 會唔會好浪費讀書時間?

Yanamami 發表於 15-7-21 16:04
去健康院做学童保健~医生问有無每星期做三日运动,每次半个至—个鈡?禁你話係咪keep住游好d? 游水本身唔係 ...
吓????????每星期做3日, 每次半小時以上???????????緊係無啦, 體育堂一星期得兩堂咋。我無參加學童保健, 所以無被問過。

不過, 冬天游唔知會唔會冷親。上水果下都好凍

Yanamami  操慣左身体壯,寒冷天気警告都唔会冷親,但你只游—两日,危d!  發表於 15-7-21 16:17

Yanamami 發表於 15-7-21 16:15
我明你意思~~
我亦曾犯錯~大女(細女都係)四歲学游水(本為求生技能早d識好)。好快学哂四式~上到小学要—体一 ...
吓, 健康水都要一星期兩日, 邊有咁多時間

Yanamami  如果嫌去游水麻煩,落平臺跳繩吖~~對心肺功能都好好。但要跳足半個鐘都好悶~   發表於 15-7-21 17:35
Yanamami  日曰運動身体好嘛~~  發表於 15-7-21 16:27

like_travel 發表於 15-7-21 21:29
唯有一樣不能否認,運動能訓練孩子堅毅不屈,無論幾忙,女孩子甚至月事,女教練說水壓唔怕仍要操練,呢啲真 ...
認真的!請叫你女女月事時千萬不要游水, 因為月事時子宮特別弱, 不可以冷親, 日後有什麼婦科病, 生育困難就手尾長了。這是中醫的勸告。

Yanamami 發表於 15-7-22 09:58
所有游水女仔都係禁㗎啦,都唔止係佢女女呀~游水真係—年365日的事啊!
男女大不同, 女孩子對自己既身體係要更小心的。我們也不可以不相信中國醫學的經驗, 始終, 已經有幾千年的積累成果。

唔好話游水, 因為生理期時, 身體會有不一樣, 關節會更容易張開, 國內很多習舞的舞蹈員就以身犯險, 特別在生理期加操拉筋, 將關節張開。沒錯這個時期係可以令她們更快達到預期的成果, 但就陪上了健康。女孩子不可不慎!

Yanamami 發表於 15-7-22 10:14
不过游水呢家野,停—个星期就会跌watt, 唔可以唔keep住練~~唔知peggy女玩多項運动,月事日子会否受影响? ...
咁就要衡量下身體重要定成績重要了。唔落水, 都可以做一D無咁重既體能練習的。通常要年紀長一些毛病才出來, 後生仔女持住自己青春無敵係唔會聽人講的。雖然, 依家女孩子好叻, B1率又高, 又有司局長, 甚至做總統, 但是天生的身體構造唔一樣呢點係幾叻都不能改變的。

SIYip 發表於 15-7-21 17:56
回覆 little_yolky 的帖子

你覺得佢唔游水d時間會去咗邊?我自己考會考都唔會全日溫書,小朋友邊可能溫書 ...
唔游水佢緊係唔可能自動去溫書同做練習啦, 講笑咩 佢一有時間, 咪用晒嚟睇佢D閑書囉, 畫畫囉, 做手工囉。

我都suggest佢不如9月開始繼續游, 星期日一次咁。不過, 去游水加來回車程同沖身, 大大話話要用2.5鐘, 如果游水就無得去大草地玩了。

Yanamami  Opportunity cost~  發表於 15-7-22 16:10
‹ 上一主題|下一主題