用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

dearmm 發表於 15-7-21 10:01
Copied from 【晴報專訊】

中華基督教會基真小學小五女生校內墮樓亡 :
因事主可能只是害怕而接受道歉,不代表情緒上沒有受創及陰影。 <=====  除此之外, 也並不表示道歉者真心改過, 不再蝦人吧, 可能蝦得更加專業, 等老師捉唔到而已。

海倫helena 發表於 15-7-21 11:40
其實點解依家D細路咁細就識跳樓...
以前多兄弟姊妹, 細佬唔開心搵阿哥打場交, 細妹唔開心搵家姐講吓, 咪無事囉, 仲要以前好多FTM, 返學返半日, 唔妥都只係頂半日。依家响學校仲多過响屋企, 見同學多過見阿媽, 就算補完習返到屋企可能阿爸阿媽仲未返, 工人姐姐掛住打電話, 小朋友有問題無處發啊。

唔好以為依家小朋友好似聰明咗, 但其實基本需要都係一樣啊, 人類始終係群體動物, 咁細個處理唔到孤獨無助既情緒啊。

minecraftbb 發表於 15-7-24 13:24
老師唔識點處理個問題,校方係咪要有足夠指引呢

其實, 個個都成日賴個指引, 雖然有指引係好應該, 但係有D嘢我諗都要用common sense。好似有一次我買買下餸, 有位等緊巴士既阿叔暈咗, 上半身跌咗出馬路, 我都識得即刻打999, 一面指使路人甲乙丙扶返阿叔個上半身入行人路啦, C6仲話根據指引, 應該唔好郁個傷者, 我話你唔郁佢, 靜間架巴士睇唔到一車車埋佢個頭度, 佢就邊度都唔駛去了。

回覆 sexymami 的帖子

根本可能佢地都冇想過會咁傷害人 <=====  這個是極有可能的, 尤其是小小孩。

我細女是K3, 佢哋有一個咀巴好伶俐既小朋友, 大家都鐘意同佢玩, 佢又比較年長(幼稚園, 大幾個月大好多了), 所以學嘢比較快。佢同我女女都唔好彩哋鐘意咗一個同班男仔(其實我真係唔明個男仔薯薯咁, 點解咁多女仔鐘意), 其實個男仔好受女同學歡迎, 不過打到最後只剩下伶俐女同我女女。

我女女因為熱情如火(男人3歲到80歲都會鐘意呢類吧), 個男仔好鐘意同我女女玩, 兩個成日糖痴豆咁。個伶俐女因為好多其他女同學朋友仔, 就叫其他人唔同我女女玩。伶俐女平時都幾乖的, 可能佢係好嬲自己鐘意既男仔又鐘意另一個(小朋友都有佔有慾吧)。後來我見女女唔同個男仔玩, 我一問以下先知道事情。佢話如果佢同個男仔玩, 伶俐女會唔開心, 所以佢唔同個男仔玩了, 不過佢同時對伶俐女都有D意見。

可能小朋友欺負人時都唔覺得自己唔啱, 但如果伶俐女去到小學或中學都係用相同方法對付人, 除咗一定得唔到喜歡男仔既歡心以外, 嚴重情況下這就是欺凌了。所以大家都要好好教導自己的小孩子, 尤其是女孩子, 不應該用群眾壓力達成目標。

MASAYA 發表於 15-7-28 15:04
TVB劇情咁喎
你就响度食花生, 阿女佢好傷心的, 佢由N1同個男仔玩到K3, 感情好好的。

alyk 發表於 15-7-28 16:57
死火, 乜我個大女咁似你口中的伶俐女? 好彩後面的內容唔似.
在K時她是太受歡迎, 煩腦是如何避開其他同學,  ...
你真係辛苦。

我大女則是低調地受歡迎。因為佢係細B(學校專收大B), 所以佢N2至排到入學, 响學校好低調。不過, 唔知係唔係因為無乜攻擊性, 又成日微微笑, 人哋整佢佢又唔嘈只會自己行開一陣, 所以老師同學嬸嬸都好鐘意佢, 到小學都仲係咁樣。幼稚園時, 生日同學可以邀請幾位喜歡既小朋友坐生日枱一齊吃飯, 大女成日坐, 出鏡頻率好高, 但細女就只坐過一次, 所以, 兩姐妹受歡迎程度可以咁唔一樣。

妹妹好鐘意指出人家錯處, 所以同學唔鐘意佢。呢點真係惡教, 老師教要指出人哋既錯, 但事實又唔關自己事, 講人做乜呢, 唉, 都唔知點教佢好。

alyk 發表於 15-7-29 12:27
我覺得你細女可愛D:)
你女女都好強, 擦晒人D字頭, 唔驚俾人打嗎

我細女都係止於動口不動手, 今日小一模擬觀課, 佢又厚多士。坐佢後面有個男子成日郁來郁去, 佢「上緊堂」擰轉背同佢講:上堂唔好郁, 要安靜呀

佢間小學好傳統, 上到小學佢實死定了。

MASAYA 發表於 15-7-29 13:00
老師觀察力好強架,我大女group in幼稚園個陣,坐隔離個男仔扭計喊睏地乜都齊,我女跟老師唱唱下歌走去想扶 ...
我哋就無咁好彩了。

妹妹考N1時, 家姐以大B身份考同校N2, 家組考緊時, 妹妹同其他小朋友玩, 有一個又係in N2既姐姐搶妹妹玩具, 仲推開佢, 妹妹即時臘架餐趙佢, 俾校長睇到, 仲累埋家姐一齊無offer

MASAYA  阿妹肯定唔駛驚畀人蝦,上小學可以關照埋家姐  發表於 15-7-29 13:09

MASAYA  阿妹肯定唔駛驚畀人蝦,上小學可以關照埋家姐  發表於 4 分鐘前

我已經同佢講好, 坐校車時如果班國際學校又蝦家姐, 要同家姐出頭

alyk 發表於 15-7-29 13:29
邊個夠膽打佢, 佢冇打人以經偷笑, 佢在家就扮公主, 在同學中是皇后呀! 經常有同學送小禮物給她, 我叫她不 ...
我腦海中已經浮現咗佢青春期時候, 你「兩老」會幾咁辛苦了, 你哋真係要奸巴爹

alyk  見步行步啦!  發表於 15-7-29 14:11
‹ 上一主題|下一主題