用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-3-17 10:34
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感 ...
前三樣較易達到, 分辨是非都還好, 但最後三樣相當難, 尤其最後一樣。

shadeslayer 發表於 17-3-17 12:10
即係聰明女。

其實我漏左一樣, 要有「正面思維」。
佢好正面的, 天跌落嚟轉個身又好開心了, 好容易諗到開心嘢。不過, 如果佢可以做到一個讀書好既聰明女就最好了, 佢依家最大既問題係好易分心, 同埋時間分配唔識分輕重。唉!

IloveJJ 發表於 17-3-16 23:37
無錯,要平衡返,所以我都好少讚細仔,唔想佢太驕傲,又唔想佢咁緊張。
...
咁又唔係喎, 兩個我都成日搵位讚架, 好似細仔, 我就唔會讚佢成績好, 會讚佢好忍耐, 咁乖忍住唔駛媽咪陪, 自己玩, 等媽咪可以多D時間教哥哥功課。哥哥高年班, 功課深D, 所以媽咪幫佢多D, 細佬真係錫哥哥.............等等, 其餘自己作。

shadeslayer 發表於 17-3-17 13:04
咁就完美… 但我想, 尤其在小學, 某程度上係兩者不可兼得。
真係好難兩者兼得, 家姐讀書自覺自律, 人見人愛, 專心到不得了, 但就成日郁D唔開心, 自己俾自己壓力, 近來唔知係咪青春期, 荷爾蒙分泌有問題, 越嚟越嚴重。

Yanamami 發表於 17-3-17 19:26
呢个我唔同意……阿妹好有小聰明,有記性,善溝通社交,十分貪玩,非常不順攤(有主見),不受擺佈,極之頂心 ...
我阿細同你阿細最大既分別, 就係佢唔會頂心杉, 佢好nice, 咀巴好甜, 氹得人好開心..........不過, 就無乜目標, 只求升班, 無做好時間管理咁.............

retriever 發表於 17-3-22 08:28
"對佢終身有裨益既"

呢個問題我好想講, 不過今天先得閒回覆...
雖然我有帶小朋友返教會, 不過, 又唔一定要有信仰至知足既, 古聖賢都有教, 知足者, 貧亦樂。所以要多讀古書, 入面有好多寶, 幾千年既聰明人寫落既聰明話喎, 全世界得我哋有架咋 (承機宣傳下先)

wan_sosin 發表於 17-3-22 12:18

如果個學生本身能力是中間,拚盡才上到中上呢?咁樣亦非快 ...
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中上, 佢係可以從個過程獲得成功感, 即快樂。不過, 要佢自己同佢父母認同佢中上既位置, 同埋佢既付出。

有陣時, 小朋友壓力真係唔關父母事, 我真係無俾壓力阿女, 我同佢班主任都好滿意, 但佢俾好大壓力自己, 真係唔關我事既。

wan_sosin 發表於 17-3-22 13:27
父母同小朋友期望相近,並非家長一相情願,都好!
但有時小朋友自己唔知自己事,比自己太大壓力,都要想想 ...
係呀, 佢近來好忟憎。

山海兒女 發表於 17-3-22 13:02
其實,大家唔好咁著意「第10」,依個只係一個比喻。一百人考第10 ,一千人考第10 ,七百萬人排第10已經好唔 ...
現實係, 九成小朋友既壓力係源自父母吧。父母無俾壓力, 小朋友好少出事。
‹ 上一主題|下一主題