用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-2-17 14:24
其實目前所有官津中小學仍然開放 (呢個係EDB既要求), 每天有部份教職員回校standby, 亦有少量學生回校 (因 ...

我朋友話,參考上次SARS既數據,最樂觀係復活節後至可以復課。

1010mum 發表於 20-2-17 15:48
嘩,咁趕課程趕到氣咳。尤其今年升中果批,中學不可能就住來教。

睇怕今年暑假凍過水

b3410 發表於 20-2-17 15:56
其實今次病毒同SARS表現完全不同,應該大家的玩法也不同。

唔會好過SARS囉。

1010mum 發表於 20-2-17 17:38
有朋友已接到學校通知,叫7月不要安排外遊。
但我們是官校,仲未有聲氣呢。

你P6?放心喔,好多中學有bridging course。

1010mum 發表於 20-2-18 08:54
bridge course 不會補教小學落後了的課程吧。

我是擔心復課後教唔切,基礎不稳上中學。

小學其實有乜課程係關中學事呢?最多只諗到數學。中學又係另一個世界了。

1010mum 發表於 20-2-18 09:58
正是,數學。數學唔搞清楚啲theory ,再上就好難搞。

我也相信樓上 hkpapa852 所講,小學要補都顧左小四 ...

咁搞掂D concept先,起碼書同作業D題目做晒佢。好彩數學係咁多科相對易追既,只要同學夠勤力,就好快跟得上。

samsam123321 發表於 20-2-18 12:34
哈哈,最緊要我仔女間學校立即復課,其他人的學校永久停辦也沒問題?其實我們有無權選擇立即復課?我覺得 ...

咁係佢哋不負責任!

你哋學校仲未搞網上學習?

LeeCC 發表於 20-2-18 11:13
我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長 ...

係呀,有D人係咁得意,好勤力既。又勾返起個回憶,阿大P3果年參加校際,有個女仔咳到甩肺,想暈想暈咁,好彩個個用mic stand,但我女唔習慣,用手揸咪,揸晒D豬流感病毒,之後入院住咗4日

MrBeast 發表於 20-2-18 14:01
比我一定投訴主辦單位無做好消毒工作

最要投訴既係不負責任既家長!個女病成咁都仲去比賽!我唔相信佢當時無發燒。

幼稚園時都係咁,成日有小朋友病住食住藥都要返學。佢哋覺得俾咗學費唔返學好蝕底!

fefemom 發表於 20-2-18 17:02
我信佢哋兩個多過嗰位叫健康人士唔駛戴口罩,如果在公共交通有人在前面咳,立即後退一米的醫生,我不是閃 ...

點只地鐵!咁我響街,向後彈1米,唔小心彈咗出馬路,彈咗落斜坡點算!細女睇完問我:媽咪,點樣即刻後退一米呀?我話:你識輕功米得囉!

IloveJJ 發表於 20-2-19 11:08
咁我哋中文又關事喎!如果唔係小學已做過文言文功課,升中暑假份假期作業真係唔識做。
...

你哋中學教得深嗎?我哋無乜問題喔。而且,暑期作業就係預你唔識,識幾多咪做幾多囉。咁緊張做乜?

IloveJJ 發表於 20-2-19 11:28
佢哋暑假功課已經係中學程度既功課(應該係要學生/家長自己先準備),數學都係中一全個上學期和部分下學期 ...

所以,那是中學課程唔係小學課程。小學上堂都係教小學嘢。中學想小學生唔上堂識小學嘢,佢哋緊係想啦。所以自己學,識幾多就幾多,唔識係正常。

仲有,香港大部分係官津學校,唔會有呢個情況。

b3410 發表於 20-2-20 11:17
Singapore 都係輕症,似乎病毒過咗去有D水土不服,所以佢哋比較大膽,好似李顯龍去探望確診患者口罩都唔戴 ...

但係香港5月至開始熱喔!

同埋正苦咁佛系。乜佢哋唔係天主教㗎咩?!

bobbob 發表於 20-2-24 21:39
我都認同,本來第1次呈分已經特別緊張,而家仲要話教唔切書。。

如果真係教唔切,我哋學校應該會減考試內容,上學期係咁。

chanti 發表於 20-2-27 09:47
我地小六呈二都減了考試範圍不過題目出深及多左、尤其數學, 好多人做唔哂,  好處係咁樣先可一分高下。
...

唉!咁我寧願淺D

MrBeast 發表於 20-2-27 09:07
口服疫苗?  又長知識了

https://ezone.ulifestyle.com.hk/ ... goI42lJDikg8MBLRsHQ ...

你既問號係⋯⋯?

BB時個輪狀病毒疫苗都係口服呀

‹ 上一主題|下一主題