用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-7-18 13:36
考英文前夕阿女係用嚟溫中文.....

基本上學校英文科要執課程嘅話,一齊做下閱讀卷、作多d文老師幫手改、 ...

係囉!我哋drama個script係老師派既。咁其實堂drama可以學乜呢

gigayan 發表於 20-7-19 09:48
我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢 ...

原來佢哋英文考得深嗎?好彩咁阿大都唔算太惡劣,係因為深啫BTW你覺得數學深唔深?

Yanamami 發表於 20-7-19 09:59
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生) ...

我哋學校真係好鬼窮

gigayan 發表於 20-7-19 10:15
個堂oral嚟㗎? 乜有drama咩?

咦?佢哋本來要做drama喔。

Yanamami 發表於 20-7-19 10:17
但你諗下,就算好似SPCC DGS DBS呢尐英文水平高而又收生質素平均既学校亦唔可以管到学生之间要用英語交流, ...

乜你咁薄皮㗎,聽聽下咪明囉。呢句係兩個女教我既。

除咗校園英語交談,同gigayan同感,係個課堂設計有問題(抑或係我哋班老師問題就唔知),上堂只係唔知學乜。即係作文低分,但comment完都唔知點改善,就好大問題等等。

gigayan 發表於 20-7-19 10:37
停課錄音個份?我以為oral堂嘅嘢.....

本來要做道具㗎!

YmOra 發表於 20-7-19 10:35
認同你的憂慮,由於我喜歡"上智",故我有觀察過,若然上智响英文科的教學方法能夠仿傚一些女神校般有大量 ...

其實我哋絕大部分既小朋友都好努力,好聽教,學校可以推一把。

Yanamami 發表於 20-7-19 10:41
同学生操速度。我有同女講过,係屋企做功課都最好限時……試諗下考試限時既压力同係屋企任做既感覺点会一样 ...

數學科就真係無得彈,miss教到牙血都出埋,真係自己操得少,與人無尤。今次考試最低分係數學⋯⋯

gigayan 發表於 20-7-19 11:12
入得去一間學校讀,唔係只係想自己個個讀得掂就算,返學嘅目的係和同學仔一齊學習、一齊成長、一齊互相影 ...

係!絕對認同!

gigayan 發表於 20-7-19 12:32
仲有一樣,無上過網堂嘅科,如果見到自己個個考得好成績,都唔好太開心,因今次派嘅分有30%CA分,咁呢30% ...

吓?30% CA分係咪上學期D 統測分呀?唔會人人30分咁好吧。不過可能其他科出得淺D,我睇起碼中史就唔深,係個衰女無背書啫。

gigayan 發表於 20-7-19 13:28
但有d科就計停課期間上堂、交功課嘅分喎...... 同埋如果係計上學期測驗個d分,點解又唔寫明30% 1st term t ...

咁有可能大家都好高CA分了。

gigayan 發表於 20-7-19 10:53
其實睇返今次英文科Reading卷考試個全級平均分,已經可以反映返教學嘅問題,如果都要扮睇唔到,真係無辦法 ...

俾你嚇一嚇,即刻睇多次個reading分。又係幾樣衰喔。

阿大話,我哋學校似乎係中文唔高分,但貧富懸殊唔大。英文就好既好好,差既好差,所以拉得比較開。

Yanamami 發表於 20-7-19 23:17
唔代表佢勁

佢係理科勁吧?

Yanamami 發表於 20-7-20 16:23
無科標青係佢强項~

即係科科平均啦

b3410    發表於 20-7-20 17:25

YmOra 發表於 20-7-24 10:07
是的。多數時候見M1或M2取5**嘅就可以冠上"超級"二字,但有些時候也要細心地看清楚。

就如"皇仁"那 ...

按記者既習慣,7科5**共14粒星係狀元,12粒星係榜眼。考8科既共16粒星係超級狀元,前幾年LS男仔再自己加科音樂,考9科共18粒星係終極狀元,因為一般最多4C+3X+M1/M2考8科,好少考5X。

記者好多名堂既

YmOra 發表於 20-7-24 16:44
純個人睇法,想成為"超級狀元"修嘅x越多越有保障,萬一其中一個x失手仲有其他保上,那麼成為狀元嘅機會 ...

我以為大部分學校最多都係提供3X+M1/M2,即係4科選修而已,唔知有咁多學校提供5X。終極狀元咁耐只得一個,就知修5X根本唔多。聽新聞,LS果位科音樂係佢自己要求加,唔係學校課程嚟。

應該你講既4C+4X已包含M1/M2,好多人都會修呢科延伸科。

YmOra 發表於 20-7-24 20:00
不。從參考資料第3頁得知,
最多人報的應該係(4c+2x)有成32918人,當中未計算有幾多人修讀M ...

所以咪得呢75個修4X既人又考M1/M2,至有機會做終極狀元囉!我之前話唔係好多人報5X(包M1/M2),大部分叻學生都係報3X加數學延伸,所以係8個5**囉。
‹ 上一主題|下一主題