用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

1F 都黎報到 ~ 囝囝
請多多指教

囝囝話想參加武術同畫班
武術要老師選, 同埋係星期五放學上堂, 所以咪俾佢試下
畫班要星期六上堂, 所以無幫佢報

A.Pekkle,

我都有問過囝囝, 佢話: 唔知呀!
我再問佢老師究竟有冇講過呢部份用黎做mud架?  
佢話:  唔記得lu!

上個星期囝囝返學做咗太空人, 日日漫遊太空咁!  以前k.3時都唔會咁架   希望佢快d適應啦  

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-8 15:46 發表
上星期五張英文工作紙, 下半部 correction 仲好多行添, 請問有無媽咪知道係做咩架?
我囝囝話吾知, 所以我諗係咪如果做錯左要0係下面做改正呀 !
請指教 ! ...

JCHANG
我個仔除咗第一日抄得亂d之外, 第二日開始到依家都係間中寫錯字, 托賴暫時都冇抄漏!
小朋友train下就好快上手架la!

另外, 我想問下你的twins 朝早係幾點上車架?   

原帖由 JCHANG 於 08-9-8 17:39 發表
Dear all,

好彩現在有得網上對家課冊,佢兩個一時寫錯、一時寫漏,真是激死。
你地啲小朋友點?

JCHANG,

好明白你哋在職媽媽的苦處, 依個時世,十個有八個都要OT, 放工返到屋企攰到c 仲要為仔女打點一齊, 的確想c!  只有希望小朋友快d學識照顧自己, 到時就可以輕鬆番d  啦  (我成日都係咁安慰自己架 )

你對tiwns 就好啦, 7:20am上車!  我個仔係第一輪車要好6:40am上車呀, 返到學校6:50am, 連課室都未入得, 要企係走廊到等到夠鐘先有校工來開門
班細路企係走廊無人管, 緊會你追我逐係到玩啦!  有起事
黎都唔知會點  同埋阿仔都問我點解要咁早返學, 入到課室得佢一個好悶, 有d唔開心!

想問下你囡囡班車full 咗未, 如果未, 想轉去搭第二輪, 咁就唔洗囝囝係學校等成個幾鐘先上堂lu!

原帖由 JCHANG 於 08-9-10 18:13 發表
Rabbitlolo

佢地坐第 2 輪車,7:20am 上車,暫時放學 ~1:15pm。

好似昨晚咁,我放工回家已 11:30pm(hb 仲夜),佢地當然已上床大睡
1. 書包未孰,要幫佢地孰
2. 有新書包,又要包完先睡
3. 我有找人補習 ,佢寫已 check 功課,點知回 ...

A. Pekkle,

WR. 係昨天派的英文工作紙, 兩面寫A-Z & a-z 個張呢!  我都係問阿仔至知咋!

呢類簡寫真係搞到我日日頭都大埋,怕且要一段時間先至可以適應

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-11 10:36 發表
JCHANG

我同你一樣遇到同椒既問題, 又係夜返佢已經訓左, 跟住早上5點幾又要叫醒佢做巧課, 真係大人又辛苦, 細路仔又辛苦,希望快D大家都可以適應佢地既小學生涯啦.

WR.
請問有無F班既媽咪呀, 尋日家課手冊上面有寫  ...

A. Pekkle,

電腦室的使用守則是要放在"IT file"(紫色file)內, FILE存放在家裹便可, 囝囝說梁SIR 話暫時上堂不必帶IT書(小畫家), 要帶書時阿SIR會通知佢哋!  你可不用太擔心!

你可留email, 我可隨時E守則俾你!

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-16 16:13 發表
尋日0係屋企搵左成日都搵吾倒張"電腦室使用守則" , 吾該有無人救救我可以fax (or 其他方法)比我啊, 因為原來要帶返學校架 !
吾該晒 !

JCHANG,

在此thank you 你話我知原來仲有架麥叔車!

我上星期同曹姨及陳太傾完, 阿仔今個星期二開始已轉咗麥叔車lu!  不過我每朝就要帶阿仔碌落山, 7:25am 係砰石上車   雖然覺得唔fair (俾咗錢都攞唔到應有的服務), 但為咗個仔, 無計啦!  

阿仔依家可以瞓到6:40am先起床, 又唔洗早成個鐘坐係課室, 比起原先的schedule好得多了!  阿Q d 咪當同個仔有多d親子時間囉

原帖由 JCHANG 於 08-9-11 23:33 發表
Rabbitlolo

唔怪得你問我幾點上車!
我見都幾多人,不過無為以滿座  or not,但你是否都是坐曹姨車? 如果是這樣我想你要同曹姨談談。我地坐第 2 輪要坐麥叔車,放學又要轉大旅遊車回家。

我都知唔止我一個是咁辛苦,好多謝 ...

A. Pekkle,

E 咗俾你, pls check!

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-17 11:02 發表
吾該晒你 Rabbitlolo, 我見到其他班寫家課手冊話要帶返學校, 所以我返屋企搵但搵吾倒. anyway 吾該你都e比我, thanks.
(我pm 我e-mail address 比你. )

JCHANG,

因為佢哋只有6:40am班車會兜去我屋苑咋!
都唔知點解其他家長(其實都有大半架車的人)唔要求遲D先上車, 得我一個人要求校車方面鬼啋我咩 況且今年得佢有車到我住的屋苑tim!

[quote]原帖由 JCHANG 於 08-9-17 15:19 發表
Rabbitlolo

Why u need take the school bus at Ping Shek? that mean u will take on the school bus after us? anyway the children and us can sleep later is  the best.

[/quote

tchan,

我個囝囝都係參加武術班, 佢恨左好耐架la!
今日放學第一次上堂, 希望佢哋玩得開心d, 唔好怕辛苦啦!

"口水佬" ?  我同老公都成日咁叫我囝囝喎
細路仔多數成日講嘢, 多多嘢問, 兼學我哋大人講嘢, 成隻"了哥仔"咁

原帖由 tchan37 於 08-9-18 12:23 發表
大家好, 我個係囝囝. 由K.3F 升咗P.1A. 但係大部份K3同學仔都升咗P.1F      . 佢好努力去識新朋友, 不過比人叫"口水佬"... 哈哈哈

佢樣樣課外活動都想参加, 宜家武術同圍棋收咗.....一定對學校好有歸屬感.. ...

licca,

唔好擔心啦, 應該唔會當欠交呱! 又唔係欠功課或冇帶書!
呢個活動係咪自由參予架?  因為我個仔話想參加, 所以一早叫爸爸幫手, 一早交咗!

原帖由 licca 於 08-9-19 09:47 發表
望望日曆原來今日交"親自閱讀"封面設計, 你地有無帶?  我唔記得放入仔仔書包, 係咪當欠功課呀   都係我大懵之過

A. Pekkle,

我都以為今日係Day3, 點知要跟番手冊的calendar!
阿仔今日放學立即話我知今日係Day 4, 仲話同我以前返學的cycle唔同架la!:;pppp:
俾佢激cmouth:" />

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-25 16:52 發表
mud 尋日打風吾駛返學, 今日吾係應該係 day 3 咩 ? 囝囝放學返嚟話今日係 day 喎  
其實應該係順延定係跳一日課程架 ?

A. Pekkle,

我都入到喎!  你再式下啦!
登入時用 msc14wth1, 唔好用加 " - " 係msc後面

[quote]原帖由 A.Pekkle 於 08-9-29 14:49 發表
之前老師有貼左張label 0係手冊上,係 internet D log-in 資料, 我想問吓有無人知道幾時開始, 因為上星期我試過但係入吾倒 ? [/quot

想問下大家, 你哋的囝囝囡囡識唔識讀 "English For You" 的生字呢? ( P.4 : Listen and write the missing sounds- a/b/c/d 同埋 P.6 Review)
因為阿囝返黎次次都話阿sir 無教佢哋讀, 又無播cd!  

我都唔知阿仔係聽唔明位外國老師講嘢或是係另有問題

nene,

英文考查係 Nov 4, 2008, 中文就未通知!

原帖由 nene 於 08-10-27 10:20 發表
請問有無人知道呀 ?

A. Pekkle,

你囝囝好叻, 好乖喎!
我個仔有d8字頭, 有d9字頭, 我都好滿意了
同你一樣, 因為今次第一次test, 所以無刻意同佢溫書, 只係同佢默下中英生字!

不過我位大少好大意, 抄字都寫錯, 數圖又數錯, 如果小心d, 成績會更好!

想問下你點解唔load你囝囝張相係e-class "同學錄"到?  想認識下你位叻仔呀

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-4 10:36 發表
我個考得都 OK 喎, 我見係第一個學期所以無同佢溫書,要佢自己溫,  每次都只會問佢, 今日TEST喎, 得吾得? 佢會好有信心咁話 "得" , 我就收貨喇 !
除左 英文GE 得7字頭外, 其他全部科學目都係9字頭, 我已經好安慰架喇  ...

OULAU & JChang,

小朋友升咗上小一後, 時間真係唔夠用!

我囝囝放學後,食完嘢就開始做功課, 睇一陣電視(1/2 hr),而我就幫佢對功課; 睇完tv去練琴, 跟住叫佢自己背默中文或溫習課本, 因為我要煮飯; 食完飯同佢玩下(約20-30mins), 就開始問佢溫咗邊科, 同佢溫下書, 跟住九點就要上床睡覺!  好趕

所以星期六一定會用2hrs同佢溫習該星期所教過的, 如果唔係就c火了!

依家距離12月考試仲有個半月, 你哋在星期六日同囡囡溫習番應仲夠時間, 大家一齊add oil la

原帖由 OULAU 於 08-11-6 14:25 發表

Hi JChang,

我都好想自己教番,但收工返到屋企都七點幾,食完飯都八點幾,睇一睇佢啲功課,執埋書包都九點,真喺冇乜時間。

Karen,

阿仔要在5:15pm完成所有功課至有得睇!  遲咗.... 話知佢喊或發脾氣, 都係無得睇架   
咁王公子就會好好善用class teacher period, 呢個方法可以增加佢做功課的motivation & concentration

升上小一之後, 玩的時間少之又少 所以盡量係食完飯後一家人玩番一陣, 在六/日同佢outing囉!  綱上功課唔會日日做, 俾番d 私人時間佢

原帖由 karen_karen 於 08-11-13 12:04 發表
Rabbitlolo,

阿仔仲有時間睇電視咁利害!我阿囡做野慢....都死,現在要做埋網上工課,就連玩的時間都冇啦!

Karen,

哎唷, 你囡囡要參加朗誦節喎, 比賽咗未?  如果仲未, 無咗隻牙咪.....

不過我覺得細路仔無咗門牙, 講嘢唔"正"時好鬼得意, 仲有笑起黎好似Halloween d 南瓜咁我都等待緊囝囝脫門牙個樣呀   

原帖由 karen_karen 於 08-11-20 15:10 發表
Rabbitlolo,
阿囡昨日脫了隻門牙, 慘啦!! 現在講野"流"風~~
‹ 上一主題|下一主題