用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07-08年升2s家長交流會
go

07-08年升2s家長交流會 [複製鏈接]

你好!我女也是升2S, 多多联洛呀!  我想不是成績分的吧!她考全級1X.  她有個同學考頭5名都係升2S 喎!

原帖由 larissayu6 於 08-9-2 12:06 發表
大家好!終於開學啦!小朋友慣唔慣呀~今年兩個班主任一個係新黎架喎

阿囡都okay!  不过就好似好scare其中一个班主任囉!   今年得24个同學一班, 咁多人轉校, 唔知有無問題呢? 不过都好嘅,老師可以更照顧到!

嘩!原來咁少女仔家!又無講呀!
我想问下地中、英、數、科学係唔係好似P1双教師?因為時间表到中、英、數得一个老師名、科学就有二位????

阿女话S班無人去第二D地方上堂喎,係一个老師上堂喎!我係网功課, L班真係有LR喎!唔知係乜呢?同小一好似唔同甘喎!唔知有無人知道依家其實係点????

原帖由 larissayu6 於 08-9-10 11:54 發表
聽講好似走班制,會有10同學走第二班上堂,但正式上課第二日問我囡都未見有人走班...但見真係每科得一老師喎,都係科學兩個.

原帖由 yiu01 於 08-9-10 15:05 發表
以我所知2S與2D班全班只有24人,所以係唔會要走班。
而2L與2R全班約有30人,佢地係會分成三班上中英數三科。
所以第五班就係由2L及2R學號大號碼同學分出,他們合併成就係2LR班。
因為今年唔會再係中英數三科各有兩個老師,而 ...

啊!? 掂解我唔知嘅?!几時講话改嘅?以前好似講係1:15到小四喎???双教師?请問係几時宣佈嘅? 係唔係我miss 佐呢?

原帖由 yiu01 於 08-9-10 17:36 發表
我都係上星期有家長講我至知。
有部份就係係以下新生家長座談會上發現:
http://www.plklht.edu.hk/20080830.ppt#11

Thank you very much ar  Yiu01. 我清楚啦!
但係這个只係陴小一睇喎!無啦啦我掂去睇呢?
其实我覺得這改動, 係件"大事", 仲緊要过改時间表啦??  係唔係?
仲要我咁间接先知, 我就覺得 ..... (唔識講啦!)

原帖由 yiu01 於 08-9-11 10:22 發表
唔駛客氣,我完全明白你反應,我都係有個家長同我講,話係家長會時聽到,我至知佢講嗰果係小一家長會,至會去睇,所以至知。
其實作為家長,我只係希望有改動時,學校可以都用張通告通知/預告一吓囉。
再唔係係學校網頁都好呀,不過個 ...

其实揀小一時,学校的1:15同双教師制真係好吸引,而阿女小一亦很有進步,我非常滿意!  現在突然改晒, 係唔係好D?  都唔知啦! 可唔可以唔改呢?!  唔知可以同边个反映下呢?
‹ 上一主題|下一主題