用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

原帖由 Jomei 於 09-10-9 13:40 發表
我尋晚唔得閒去呀...唔知仲有無機會做義工?  

Did you apply for it? I mean fill in the form that the school gave us lei.......
If yes, i think is ok, maybe you call the school to askask la.

原帖由 Jomei 於 09-10-9 21:55 發表
唔該晒...等我再問下學校先

唔洗客氣......
哈哈, 我直情唔知派咗咪種子, 阿女又無講.
明天浸先.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-22 16:41 發表
jojo,

係呀! 呢排變天囉! 我細女d氣管敏感又來啦! 食左幾日中藥, 好左好多! 大家都要保重呀!

我呀囡都係呀, 重要加理鼻炎tim, 要食anti-biotic......

Tina, 想請問你囡囡睇邊個中医呢?可否pm我?Thankyou!

原帖由 ckckcktina 於 09-11-4 11:34 發表
callas,

係呀! 我都有聽過有d 朋友仔要食你講果隻藥架!

我女響北角睇開個中醫既. 響和富中心附近. 其實真係好似jojo話, 睇中醫真係要夾架. e家呢個就幾夾我女. 我2個女都係睇佢既. 一有事, 我就打電話落去叫醫生 ...

唔該sai 你呀, Tina
我收到啦..............係呀, 中医真係要夾, 遲D去睇睇

原帖由 ckckcktina 於 09-11-6 10:51 發表
callas,

check pm!

收到啦, thanks!

原帖由 點算好 於 09-11-12 12:11 發表
各位好!!

我是一位新手爸爸,小兒現在才準備入讀K1. 就觀察所見, 恐怕傳統教育http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c不適合小兒. 所以正煩惱選擇什麼幼稚園(已申請入 ...

你好!  開學了近3個月, 感覺學校很着重小朋友成長, 亦會包容不同性格的小朋友, 我囡囡同你囝囝的特性相似(相信大多數這年紀的小朋友都是這樣), 她會一路做相反一路笑, 如果你此反應佢, 佢會更開心. 早會大部份同學在跟老師做動作, 她多是周圍望或fing 手fing脚, 搞前面個同學仔.
So Far, 學校都無任何complain, 相信你可放心

七點半,

我的plant 都seems certified jor la, 成棵軟sai la, 係唔係C jor 呢?

原帖由 iadalovebb 於 09-11-12 14:55 發表
最近多左同d mami daddy 傾談仔女讀書既野, 發現依家小朋友讀書辛苦過我們以前好多.

因為現在多數學校都對小朋友有很多要求和期望, 做父母既要拿到個平衡唔容易呢, 真是辛苦了D小朋友和父母.

原帖由 七點半 於 09-11-12 15:12 發表
我果棵無生長兼黑黑地....我睇左好多日....見無起色......
你果棵如果係軟晒係咪仲有得救?? 唔夠水?? 你再觀察下....

無得救啦, 昨天我囡拿給我問係唔係C jor, 我見仲軟過之前, throw away la.

原帖由 iadalovebb 於 09-11-12 15:13 發表
Callas,
會生生下, 突然死左架?
等我留意下我個棵先.

我果棵certified jor la, 不過之前我整斷咗一部份, 唔知關唔關事.............

原帖由 點算好 於 09-11-12 15:18 發表

Dear Callas,

您對您千金的形容跟小兒十分相似. 他有時會太熱情, 四萬咁既口,衝去擁抱某些小朋友(至於標準是什麼, 我也不知道). 又會突然去摸摸別人的頭(有d似大人對小朋友說乖乖摸摸頭). ...

從吳校長的說話, 我覺得她是很understand幼童的特性, 相信老師都會是, 會比appropriate 發展空間小朋友, 同時會教佢地要乖乖. 所以我很放心呀囡係到spend her kindergarten life. :)

原帖由 ckckcktina 於 09-11-16 16:08 發表
其實咁多位家長, 你地會唔會抽小小時間返學校做下義工家長呢? 咁會令你地更加融入佢地架. 又可以8下佢地上學做咩? 自己又開心, 你地既小朋友見到你地又開心, 值得請下大假做義工哦, 因為我都係咁請. ...

我都好想返黎幫手呀, 可惜而家大緊肚, 就生啦.  明年可否chum 埋我呢?(我只係報咗做故事媽媽).
我知有家長義工在禮堂/班房幫手呢, 是否要自己問學校呢? 因我見上次張form無的?

原帖由 ckckcktina 於 09-11-20 11:12 發表
callas,

你大緊肚架, 真係恭喜晒哦! 幾時生呀?
你想幫手, 隨時都得架啦! 學校既通告有寫架, if 你想做果d 就要揀 "課前照顧學童組".我無記錯好似係B組架. 等你生完先啦. 唔駛咁急住啦. 你有2 ...

Tina,

Thankyou 你呀, 我1月頭生呀, 仲有個幾月jar.
而家個肚開始大, 都幾tired ar.
好呀, 我會架啦.........

原帖由 ckckcktina 於 09-11-23 16:26 發表
callas,

係呀! 咁好快就生哦! 係妹妹定係細佬呀?

Tina,

係細佬呀.  Marymount 係我既target school ar, but i've got only 20, 要靠運氣啦, 都幾渺忘.......
真係好善慕你呀

原帖由 七點半 於 09-11-24 09:37 發表
手套的意思是勞工手套定係小朋友自己的手套?? 10元店既透明手套又得唔得呢??

七點半,

應該無問題的.
我想問係當日(Fri.)帶, 定係之前要帶定呢?

原帖由 BoBo1021 於 09-11-23 21:56 發表
JoJo, Tina,

我一早都預咗玩夠3round架啦, 我會繼續努力既.
連我家小姐仔都話"冇問題啦, 入唔到未入另一間囉"

Wendy

BoBo, pls check pm

原帖由 ckckcktina 於 09-11-24 11:31 發表
callas,

恭喜晒呀!   咁即係大既讀到K3, 細既就可以報K1囉.

Tina,

多謝你呀!  係呀, 仲應該會同家姐仔同一間kinder tim.^^
不過都有考慮過細佬無分的問題, 無宗教分, 又唔係首名孑女.  擇小學真係有難度.
都好長遠既事, 到時再諗....

原帖由 ckckcktina 於 09-11-24 11:48 發表
callas,

原來你首選都係做我女學妹呀? 希望你得啦, 有20分都好好架啦. 好多人15分都要TRY呀! 不過唔知係唔係越收越少人, 聽聞今年好似每班30人咋!

咁你會唔會去TRY下考其他呀? 我老公係咁叫我俾細女去試 ...

會呀, 應該會考定D私校lor, 直資考倒都無用, 連自行派位都唔比參加.
想請教下, 其實港島區比較好既私校係咪得聖心同真光呢?
我知得很小.

原帖由 BoBo1021 於 09-11-24 13:35 發表
我知smm有人20分1st round入到呀, 佢哋開心到震呀.

如果呀囡咁lucky就好啦.
妳囡囡好醒呀, 識得咁諗, add oil ar, 一定揾倒間滿意既!
咁你有冇考其他學校打底呢?
‹ 上一主題|下一主題