用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) ...
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) [複製鏈接]

fling,

可能bk系更新進行中,昨晚發表完要今早先見到 你昨天早上既文章都要一日先出現,真激氣

我諗我地要密D傾計,否則,wah/ wincokk/ yw/ 軍曹媽咪/
maam/ christ唔知 ,我會pm wah /wincokk / yw通知佢地有呢個新topic,你通知1A班媽咪,好唔好

fling,

我都係見唔到 ”我的話題”喎   會唔會我地兩個畫面唔同

我pm 左 wah / wincokk/ maam/ christa / 進進媽,
希望佢地會睇 ”私人信息 ”啦 :-|

=============================
LV77,

個格仔無用架, 只係 click 我的話題就得啦.....

Hi fling & all mom,

我搵到 ”我的話題 ”啦

唔駛再激氣

原文章由 wincokk 於 07-7-6 11:01 發表

我有試過係牛池灣買過PE服,但質料麻麻地,d印花冇咁清晰…我以為平d都是但la。 不過俾錢時先知道好似貴d,差不多要90幾蚊套,早幾日見新蒲崗wk賣唔使90蚊。所以下次我會係wk.買。:

11/7可以係學校買,真 ...

===================================
wincokk & all mom,

請問你地有無收到通告有關11/7著mug衫?我地每個星期三PE堂應該係著PE衫,但無理由散學禮著PE衫係無:D  我囝囝話合唱團俾左張通告佢地,(但佢唔見左 ) 張通告話11�7合唱團要表演,要帶一套去街衫到表演時換,但無提到果日是否穿著整齊校服喎  咁我應該叫囝囝著校服定運動服呢

wah , wincokk and all mom,

我睇返通告,11/7 小朋友應該返 07:45-11:00 取report !! 另歡迎家長 09:30 - 13:30到校買書,校服及詢問校車服務
時間應該唔會去到 5點呀, 你地唔好咁晏到,費時書局 / 校服/校車 既人員走曬, 免得白行呀  

=====================

原文章由 labelwah 於 07-7-5 15:15 發表

===============
hi Wincokk,
我問佐呀仔老斗喇...
7月11日, 小朋友返半日攞埋成績表就自己撘校車放學, 而家長就被安排下午12時-5點回校購買新書, 一年新書好重架, 如果有拉喼,帶埋去裝都無 ...

wah :

Thank you

原文章由 labelwah 於 07-7-8 07:48 發表

===============
LV77
著整齊校服呀....傻豬...

咁我叫囝囝著mug好

原文章由 2jmama 於 07-7-8 08:49 發表
著PE衫舒服o的呀

OK ! Thank you

原文章由 2jmama 於 07-7-8 15:29 發表
我只係講出佢o地既心聲o者.當然著校服啦.   

Hi 軍曹媽咪:

Thank you :loveliness:  你囝囝係唔係合唱團成員呀?
我仔話上次出外比賽帶紅色T-shirt,今次要帶藍色T-shirt

LV77:
         明日散學禮要着整齊校服,合唱團要.帶定牛仔褲及T恤 [/quote]

Hi maam,

熱還熱,有得出外玩兼休息,聽落都開心呀

今個暑假替囝囝報左好多體力項目,而家統計過.個心都驚驚地,
都唔知佢頂唔頂得住

原文章由 maam 於 07-7-10 15:59 發表
我都唔知點解, 無拉拉真係同阿仔去左兩個SHORT TRIP.  一個去新加坡, 另外一個TRIP 去左台灣. 真係熱死人的地方. 尤其係台灣. 真係企係個馬路邊等過馬路都會燒死人....但當然都好玩.  仔仔就一開波7/16 會去暑期 ...

fling / wah / wincokk and all mom,

我打算明天大約10:00到校買書�校服及book校車咁,等囝囝11:00放學時,交書本俾佢叫佢跟校車返屋企,咁我就返工,
perfect

原文章由 fling 於 07-7-10 13:38 發表
會呀, 去學校買方便D嘛. 我明天會扮病唔返工, 哈哈哈......

Hi ,軍曹媽咪:

我就係無錢用LV,但又想擁有,所以未改呢過"藝名"law

[quote]原文章由 軍曹媽咪 於 07-7-10 18:41 發表
H
   Hi,LV77: 我囝囝都係合唱團嘅 其實咁耐我也唔知您個樣係點 ,係咪成身都係LV .

Hi all mum,

今早如我安排做齊所有野 操場好熱鬧

成績表都攞埋,我囝囝中游啦:D 滿意

原文章由 christa 於 07-7-11 10:39 發表
Hi all mums,

終於都揾返你地嘞, 唔該LV77 通
知, 呢個版面無以前咁好用嘅。

今日終於散學禮嘞, 唔知成績點呢?

希望大家都有一個愉快嘅暑假啦!

Hi wah,

好似聽落肥仔成績好左喎 全級考30幾,咁班名次就十幾,咁進步左好多呀 快d幫我俾十個叻肥仔...及你老公,佢真係一個好爸爸,好老公

原文章由 labelwah 於 07-7-12 09:08 發表

hi YW,
不過呀仔的 口試分數都跌佐 12 分咁多喎(包括中文及英文),
呀細Y 是否都有跌呢, 有無跌得咁多呢...吓?
其他科升跌都不超過3-10分...

Hi 薛太,

咁成績係好定唔好呀

原文章由 sitmanwai 於 07-7-11 21:26 發表
Hi all mum.

My son"s examinations result is odd number

...

Hi all mums,

我想問下你地知唔知在那裡睇到小學既banding

好似聖小咁,而家仲係band one,但點知呢

因為我開始想研究下升中既問題呀(因為一直唔多清楚,亦唔明:D   )有無媽咪教下我呢.... 或者 2j有留意開喎

進進媽: 

今年就07:45上課時間,咁你07:45前到無問題,但下年齡07-08)開始學校時間改為==>08:00 - 15:00, 咁你08:00前帶囝囝到校就OK啦

原文章由 進進媽 於 07-7-12 21:07 發表
[quote]原文章由 進進媽 於 07-7-12 20:20 發表
我想問如果自已揍返學最遲要幾

進進媽:
你是否講現在之新system?
或者你在打完字後,先按  "預覽文章", 睇過無問題先按
"發表回覆" , 我都係咁做,應該出曬成段發表喎 ,你試下啦

不過,提提你   以前打緊字時都可以按"上一頁" ,  " 下一頁",個段文都可以keep住,但而家唔得:( 激死:evil:

原文章由 LV77 於 07-7-13 09:26 發表
進進媽: 

今年就07:45上課時間,咁你07:45前到無問題,但下年齡07-08)開始學校時間改為==>08:00 - 15:00, 咁你08:00前帶囝囝到校就OK啦

原文章由 2jmama 於 07-7-14 08:40 發表
某程度上小學係無banding之分,不過聖小都仲keep任係叫做band 1學校既.不過同校多數band 1成績既學生都未必會選中學部囉.可能話晒依家都仲係band 2中中啦.band 1學生又當然可以選出邊啲band 1英中.唉..... ...

Hi 2j,

我都見到你在初中"聖若望......." 既回覆呀 果間真係咁差 不過針不吉到肉,聽下就算!!!!

你呀大少好似係升六年班? 咁應該遞左自由選校果part? 咁你有無揀返聖中? 因為"聽聞"若你不放"聖中"在選擇內,就算你叩門都唔收喎!!!!仲有想問下,出面既小學到五年班有家長會講解/教導點揀中學,請問聖小有無咁既服務? 還是有咁既家長會,不過多數叫你揀聖中? 仲有想問點樣知道自己既小學屬band 幾? 若不清楚,咁又點揀"相等輩份"既中學?

我而家開始收集"升中"既資料,因為兩三年又好似改一改制咁!!!
以前話誇區外,最重要睇點樣選本區o 但上年開始又話可以第一輪自由選擇2間(3間?) , 再到甲部.再到乙部 !!!! 我唔係住觀塘/將軍澳區,所以一直無留意開果邊邊d中學入band one,邊d入
band two? 而家開始留意,就算兩.三年後再改制都明白點應付呀!!

你亞大少有無特殊技能,即有無幫小學攞過獎? 算唔算風頭人物 ?  如果係,我覺得你可以不放聖中在自由選擇及甲項,反而揀些band two 頭英中,band two 中既英中,band two 尾既英中, 就算派得唔好,到時再叩聖中門(最緊要聖小校長推介信), 我諗入返聖中機會都有喎!!! 相返大少只係一般平民既話,咁你不先揀 "聖中" , 再到心儀英中學校叩,成功當然好,唔得亦無大礙 o

我曾經講過你地知我仔既表哥在聖中讀,佢爸爸話佢囝囝成績都算
ok(但唔算標青), 佢亞媽當年唔敢博,就直上聖中!!!! 但佢好多位同學仔跟佢成績差不多,但佢地家長有拼博精神,都揀出面學校,全部都掂左呀!!! 我表哥兩公婆都不知幾後悔呀 !!!

所以,要睇下你肯唔肯博? 博唔到又有無預備定後著呢 ?

2j / wah ,

我原本打左一段"水蛇春咁長"既回應,點知唔見左      
激死我:tongue:  

無心機再打 不如 2j 將心儀既學校列出,等我地呢班媽咪出去問下人,集合多些意見,可能幫到2j

我暫時對"升中"既野一知半解,"後著"就應係幫唔到你
‹ 上一主題|下一主題