用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問小時鐘英文班
go

問小時鐘英文班 [複製鏈接]

我仔返緊旺角果間英文班..佢幾鐘意..
我都對呢個課程幾滿意,而且我覺得佢
45分鐘oral果part幾好,因我仔仔由亞婆帶,
所以oral一向l都唔多好..
但返左黎度..我發覺講英文大膽左.
連Miss每個月既進度表都有讚佢..”讚佢識有限
生字都好有勇氣在堂上oral,無膽怯”

而另一部份就包括grammer / comprehension,
每星期都有半份功課返屋企做,都唔太辛苦,
反而writing我就覺得唔夠

我仔都有返過果度既中文班,但係算深
我仔仔自己同我講太深,學校唔係教呢d,無MUG用喎!
唔想返...而家轉左第二間,上左八堂,仔仔就好
鐘意,但實際學唔學到野要再睇下至知..

我無返呢度既數學,因為囝囝返緊”數研",
因為有中及英數,我仔學校話為了銜接書院英數,
所以而家小學評估/測驗都要幾題英數,會遂級將英數
加多,目的讓學校習慣英數喎!!!
所以,"數研"就啱我仔,平時教中數,到測驗考試
Miss就會俾英數我仔做

原帖由 rebecca0113 於 09-3-26 10:27 發表

咁我又未試過wor...我諗應該無問題既,不過呢間學校好full ka...我wait左2個月先有位...

我都想俾呀仔try英文...不過又係未有位,now都係wait緊

catcatmom,

我仔返過公文 / 學林 / 奧數 / 數研四間o
其實讀呢四樣都在不同時段/不同需要情況去搵!
好似學林數, 因為囝囝入讀小一果間學校要全英文數,
我怕佢唔掂,所以入小一之前既暑假俾佢返左三數個月,
因果時“英數”既英文太深, 囝囝又未讀小一,所以
發覺唔適合佢, 到入左小一學英數,原來發覺英數被中數
簡單, 覺得唔需要補習,所以取消左 (但我答唔到你
“學林數”其實好唔好) !!!  
而揀“奧數”,就係希望大機會d入到名校, (因為
聽聞名校好like奧數好成績既學生)讀左一年零,
發覺我地一家三口都唔識答果d問題,最後唯有放棄
至於讀“數研”, 就係囝囝幸運地插班成功, 但新校教
中數, 評估成績竟然得6X 即刻問bk既前輩朋友,
佢地話我知數研”… 暫時讀左一年,我就覺得幾好
一對三, 又有中 / 英數讀 , 而且適合我仔學校要
學20%英數!!!!
我都相信“小時鐘”既數學幾好,因為我見"小時鐘”
張貼測驗既分數出黎,最高有9字頭(補充我仔測英文
只得69分咋)!
我都係係呢度只識呢間Superkids,我6-7月時已經
交左報名表,但無下聞…:;pppp: .
所以轉左報“小時鐘”, 未返過Superkids,
所以無得比較, 但囝囝返“小時鐘”一來開心,
二來oral有進步都ok啦!!! 之前佢都返過兩期
“英基”, 一期成五千元,進度都係差唔多咋   

原帖由 catcatmom 於 09-3-31 10:54 發表
我N年前補過小時鐘, 因要等superkids既waiting, 之後入了後者,覺得前者前唔夠superkids好. 而小時鐘係數出名,但朋友p5果年先補小時鐘的數學科, 之後覺得唔夠, 再加多一個學林, 小朋友就說學林好d喎! 只係個人意見. ...

P.3
小三 ,  上年9月 / 10 月咁上下:D
原帖由 WINLEG 於 09-3-31 17:21 發表
請問你仔讀幾年級? 返左幾耐英文班?

HI,

最近囝囝評估,我搵返“小時鐘”既習作黎睇,
其實覺得都唔錯:D 當然幾深 每堂功課都唔少,
尤其是中文科功課,真係較英文科及數學科費時……
可能係咁,我仔仔自己覺得唔配合學校學校課程
唔想學
而家呢間, 返左 七-八堂, 我又攞習作出黎睇, 發覺
就較貼囝囝學校學緊既野,而且囝囝都會有興趣講下
學過MUG, 但實際好唔好..就等我睇多幾堂先啦!!:)
若我覺得囝囝真的有進步,再PM資料俾各位, 好唔好

原帖由 肥皂泡 於 09-3-30 22:45 發表

想問你個仔仔係那兒返中文班,可否PM 資料給我,

Clickclock ==>
英文 $800 / 4堂
中文 $ 580 / 4堂

原帖由 c.sweet 於 09-3-31 11:04 發表
想問小學英文班要幾多錢一個月?

我諗係嗱, 最近開多一間,應該共有七間分校:

www.soinedu.com.hk

原帖由 藍莓 於 09-4-1 14:41 發表
請問數硏係咪"數硏教育"?我見網址有幾間分校的.

我相信此中心無標籤”名校”至收
亦無做評估分班,只係家長睇下中心時間是否適合,
又是否”滿”,係咁簡單:loveliness:不過,我仔果班(小三)
都有小四學生一齊上堂,都係果句,視乎家長需要啦!

佢地灣仔兩三個月前增開 ”普通話中文堂”,
全堂用普通話,並且好似英文咁,有45分鐘oral,
45分鐘grammer, 但旺角課室唔夠用,未能開普通話班!

原帖由 Benbenmum 於 09-4-1 12:00 發表
請問"小時鐘"是不是只收名校生

agreed

公民好多都係由細學上去,持之以恆,
好多時都有 ”小三識初中既 ”情況出現,
所以超曬班囉

原帖由 overview 於 09-4-1 16:27 發表
其實每間centre既tutor都唔同, 有好有唔好, 我係smartkid上開學林, 導師好pro架, 反而有朋友係kln bay 上so-in, 就話好唔掂.

我只係知亞囝學校最top果堆學生, 都係學公民, 係由小上學到而家, 現在小三已學至初中數, ...

Yes. 我覺得好似

原帖由 藍莓 於 09-4-1 16:57 發表
其實佢d模式會唔會同學林數差不多呢?

catcatmom,

雖然未返過superkids,但我都知superkids口碑好好,
仲全部都係現在返緊媽媽講既 (唔係賣廣告),
所以我都專登上去睇去....當然除左申請表外,
mug都睇唔到,兼仲要申請左都無回音:idea:
咁我都明白既,咁好既補習社,價錢適中/
學習氣氛良好,當然班學生都唔會自然流失
可惜我想俾囝囝試都唔到我揀呀....
或者你/君媽熟唔熟Ms. Lau呢?可否幫我美言
幾句,俾個機會我仔試下呢

原帖由 catcatmom 於 09-4-1 14:45 發表
LV77

我好多年前係補小clock, 因佢係superkids樓下, superkids要waiting就去了小clock,45分用地老師,多數就讀f 7or 大學出來做parttime, 另外45分用外籍or abc 玩games, 而S係用1.5hr, 都係用同一個外籍 or abc 老 ...

catcatmom,

咦.....咁我就試下留言呀Thank you:  

原帖由 catcatmom 於 09-4-2 12:49 發表
LV77

我之前介紹左friend 去, 點知Ms Lau 唔收, 佢都係小一想入去讀, Ms Lau 唔收既原因係, 佢間小學英文程度低, 入到去會追唔到佢地course, friend 間小學其實係間都幾出名
o既新界官小,名就唔講啦!
我個friend好 ...

鳳梨,

咁請問除左多閱讀外,還有甚麼方法可以令小朋友
英文好d呢  Thank you

原帖由 鳳梨 於 09-4-2 19:43 發表
其實英文好唔好, 唔係話你識串呢個生字..唔係話paper全對就係好英文, 講真國際學生呢兩方面一定唔夠傳統學校黎, 唔通有人會話他們英文程度差?

我覺得superkid都係大路補英文, grammar, reading etc...要小朋友操pap ...

一星期一堂,每堂90分鐘 ==>
45分鐘oral (外藉老師或ABC),有時有worksheet,
有無特定topic我無問..... 我諗老師會好似同成班
人傾計,以教worksheet會連隨叫學生發表(傾計)..
我諗我仔係最踴躍發表(講野)果個 (但我仔既vocab
有限公司, 老師comments就係讚佢無因有限之
vocab而無作聲..所以老師讚佢囉)
45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),
教voabulary/ grammer / comprehension/
間中有writing.... 在上堂做半份,餘下半份當功課
(中文科都係咁)o
每個月兩位老師分別俾grade給小朋友,及寫低小朋友
學習情況,半年作一次評估,我仔上次只得69分
(份英文卷唔算難,反而中文我仔唔舒服無考,但有取卷,
睇完份中文卷我都覺得非常...非常....非常深 ),
每科考得最高果幾位會有獎品,亦會列出於龍虎榜,
所以我見到其他學生有出於名校..亦有些是平實
既官津校 9x分 ... 8x分大有人在

原帖由 WINLEG 於 09-4-5 00:07 發表
LV77,

Can you tell me more information about English class in 小時鐘?
- Did the English Class 有系統? (worksheet/schedule...etc)
- Did all kids can practics english in part of Oral? Did they have top ...

補充:

可能我揀既時間少人揀, 所以英文科得4個人,
而之前既中文科都唔超過6個人一班

仲有英文科我覺得佢無特別advance咁教,
都算貼近學校範圍....但間間學校程度唔同,
我覺得要視乎家長自己需要.......
反而,我本人較為buy 45分鐘oral 呢part
因為我地一家人都好少平日講英文,又無
請"姐姐", 所以我一直都擔心佢oral,
咁而家遂步等佢習慣講英文,母謂都佢中學先
夾梗谷佢呀嘛.......

原帖由 LV77 於 09-4-5 00:38 發表
一星期一堂,每堂90分鐘 ==>
45分鐘oral (外藉老師或ABC),有時有worksheet,
有無特定topic我無問..... 我諗老師會好似同成班
人傾計,以教worksheet會連隨叫學生發表(傾計)..
我諗我仔係最踴躍發表(講野)果個 (但我 ...

其實係中心提供每級上堂既時間俾家長選擇,
但以我所知好多時間都full(應該6人叫做full),
因為小時鐘除左小學中.英.數外,仲有中學部
中,英,數及面試班…再加埋甚麼強化…班
所以 , 雖然佢地有兩層,但課室都唔夠用,
每級每科只係開幾班
我應該上年8月join佢地,7月問果位工作人員
都話仲有時間俾我揀,佢話當小朋友開學前
d家長排定曬其他活動後,就會趕黎報名喎…
我只記得(小三班)有星期五晚及星期六晚適合我仔,
我最後揀左星期六 19:00-20:30班, 讀到而家!
起初 4 個人, 早排走左一個,昨日囝囝話有一個新生,
咁都係4個人:)
我去報名前問果位工作人員就問得好清楚, 基本
佢知道出面學校教梗mug野,亦會問下學校有無
advance課程,佢意思係若學校advance課程的話,
可能小朋友要小三讀小四班咁囉 :D

原帖由 Benbenmum 於 09-4-5 08:01 發表
LV77

請問邊段時間比較少人揀呢??
是跟年級分班嗎??

我仔讀中文就係星期六10:00-11:00, 係last一個位..
(因為我報中文班,係讀過英文班覺得ok,大約10 /11月
報,所以果時只得一個時間一個位剩 )
我11:00去接囝囝就會見到人頭湧湧,但20:30接
囝囝就靜英英,應該最後呢兩班放學就
close the door

原帖由 LV77 於 09-4-5 16:13 發表
其實係中心提供每級上堂既時間俾家長選擇,
但以我所知好多時間都full(應該6人叫做full),
因為小時鐘除左小學中.英.數外,仲有中學部
中,英,數及面試班…再加埋甚麼強化…班
所以 , 雖然佢地有兩層,但課室都唔夠 ...

我啱啱打左電話問我仔,佢話==>
oral 小朋友隨意發言(老師鼓勵小朋友用英語)
grammer基本用中文教,除解釋comprehension及
講答案至用英文喎

原帖由 WINLEG 於 09-4-6 10:58 發表
Hi, LV77,

45分鐘grammer, 就worksheet一份(中國藉老師),教voabulary/ grammer / comprehension時, 是用中文/中英文/全英文教?

Thanks !
‹ 上一主題|下一主題