用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍灣聖若瑟
go

九龍灣聖若瑟 [複製鏈接]

Re: 九龍灣聖若瑟

Hi all applied P.1 parents,

俾個小貼士你地 聖若瑟資料註明呢次收唔到信就代表落選,但大家唔需要失望 住學校會在統一派位前數天或後數天寄信俾有些家長既(學校面試要了一個信封,我相信佢地暗地有個waiting list)屆時封信就係好有誠意咁多謝家長及小朋友,若家長在?月? 號後(依我記得係大抽獎後兩天到截止)仍對聖若瑟有興趣的話,可再帶備小朋友最新資料到學校登記,學校會再在云云邀請者中再挑選適合既, 即係話未到六月中仍有機會呀 !!!   

大家努力    

祝你地小朋友成功入到呢間學校    

Hi pizzahut,

以我所知此間學校不會overbook好多位! :idea: (以我過來人上年人經驗所知)此校好有系統,安排得亦好好:
1)只會作一次面試,面試後收到信要在deadline前登記(通常多數人200-300都會留位先既),暫不會放棄留位,
2) 就算自選果次結果出左,除非真級名校如喇沙,英華得左,大部份留位者都唔會主動致電學校話取消學位,
3) 以學校經驗,當統一派位結果出左,就會有人放棄學位,故學校會在統一派位結果前一星期邀請一d佢地認為適合既申請者(我諗是暗地既waitinglist)若仍在興趣就讀,就可於統一派位結果後(通常係官校註冊後一.兩天)到聖若瑟登記,此登記不是代表一定入到,要帶備最近文件再讓校方考慮,
4) 若仍有學位,會再有公開收生,

大部份學校若寄信形式都多數同一日寄,收唔收到信通常相差大約兩日(除非學校註明分兩次寄信啦) :-| 真係收唔到信都唔駛擔心, 一來各位一定有考其他學校,二來此校會在統一派位前再寄信俾一d之前無收過信既申請者(應該係waiting list),即係話未到開學各位都有機會, 所以唔好放棄及要繼續保持小朋友於最佳狀態啊 !!!!!   

大家努力 !!!!   

Hi pizzahut,

以我所知此間學校不會overbook好多位! :idea: (以我過來人上年人經驗所知)此校好有系統,安排得亦好好:
1)只會作一次面試,面試後收到信要在deadline前登記(通常多數人200-300都會留位先既),暫不會放棄留位,
2) 就算自選果次結果出左,除非真級名校如喇沙,英華得左,大部份留位者都唔會主動致電學校話取消學位,
3) 以學校經驗,當統一派位結果出左,就會有人放棄學位,故學校會在統一派位結果前一星期邀請一d佢地認為適合既申請者(我諗是暗地既waitinglist)若仍在興趣就讀,就可於統一派位結果後(通常係官校註冊後一.兩天)到聖若瑟登記,此登記不是代表一定入到,要帶備最近文件再讓校方考慮,
4) 若仍有學位,會再有公開收生,

大部份學校若寄信形式都多數同一日寄,收唔收到信通常相差大約兩日(除非學校註明分兩次寄信啦) :-| 真係收唔到信都唔駛擔心, 一來各位一定有考其他學校,二來此校會在統一派位前再寄信俾一d之前無收過信既申請者(應該係waiting list),即係話未到開學各位都有機會, 所以唔好放棄及要繼續保持小朋友於最佳狀態啊 !!!!!   

大家努力 !!!!    祝好運 !

Hi hoyhconnie,

因為聖若瑟在行政方面都算安排得幾好既 佢地唔想一次過太多人去造成混亂(我個人認為)

以上年以言,面試都分四天及可揀上.下午呀,所以分開幾日註冊我唔覺得奇怪呀  
‹ 上一主題|下一主題