用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

rbg2011 發表於 13-12-12 13:15
一架坐滿的巴士,一個人霸3個位,話要諗下邊個位適合,好大條道理話"我有好多野考慮,例如個位冷氣夠唔夠啦 ...
比喻都要用的正確你架巴士會唔會坐三年?甚至15年?你架巴士會唔會有師資,學費,宗教,地點,學術,口碑,語言,返學時間,教學內容,升小成績,家庭負擔,弟妹跟尾,等情況要考慮?

就當係巴士,假設係一架要坐足足三年的巴士
現在未開車,大家在候車室內waiting,早到的一批人,因為做足準備,所以有權揀位,佢慢慢揀個三年坐的舒服的位,有咩問題?
揀定之後,咪比候車室內其他人揀lor。
到開車時,一定係一人一個位,何來霸位?
霸住學位到交大定,臨開學都唔放,先可以用你呢個比喻。

tiggeryyw 發表於 13-12-12 17:41
回覆 oooasis 的帖子

有時你認為作"好準備",人地幼稚園偏唔收,冇offer 又點?行衰運?? ...
唔收又如何,世上得一間幼稚園嗎?讀第二間唔得咩?
如果實在心儀,就寫求位信,到有人放offer時還有機會。

下下定義自己仔女行衰運,然後日日上討論區鬧人地有幾個offer,呢種心態,係無人可以幫到你的。

totorobus 發表於 13-12-12 18:13
回覆 oooasis 的帖子

不太認同做足準備就所以有權揀位
我諗你誤會左。
做足準備,當然唔代表有權揀位。就好似成功一定需要努力,但努力不一定成功一樣。
唔代表我話“不成功的那些人不努力”。

小朋友發展快慢有分別,性格也有唔同,還有很多其他因素影響,收唔收同小朋友叻唔叻根本係無關。
所以不要太敏感,一見到我話有幾個offer的家長做足準備,就認為我在抹煞無offer家長的努力。

我只是話,人地的offer是努力而來,佢地有權用少少時間諗清楚,揀一間未來三年甚至15年的學校。
到最後上車開車時,一定係一人一位,不存在霸位。
反感一些人,胡亂批評其他家長,甚至出口傷人,用難聽的比喻來形容佢地,我反而覺得呢種心態同質素,才是不成功的原因。

藍藍媽 發表於 13-12-12 19:05
只想問一下,如果家長已思前想後,肯定了會讀哪一間,你是否認同他們應主動放棄肯定不會讀的學位來讓真他未 ...
請問你點知人地肯定唔會讀?你地盲目咁鬧人地,嘲諷,圍插人地之前,有問過人地咩?人地話肯定唔會讀間學校咩?還是純粹推測,無限上崗?

人地需要兩三個月時間,諗清楚自己仔女未來3-15年的學校,又是否不可理喻?

另外,既然你地都用自私無恥b6霸位來形容人地lor,咁人地用咩詞反擊,又何須太介意?

rbg2011 發表於 13-12-12 19:08
唉,讀書幾好都沒有....第日可能見工hold 幾個offer ,到返工果日先決定唔返邊份,完全唔理公司的行政,其他 ...
請問邊個hold到返學果日先決定唔讀?我幫你一起鬧佢。好心睇下日曆,現在幾多月呀?
乜學校1月開學咩?
根本呢一兩個月先有offer出,就話人地hold到開學果日,簡直不可理喻。

龍校之友 發表於 13-12-13 00:42
如果是女拔和新法,當然容易選擇。但換上聖心、真光、聖嘉勒、聖保祿、德望、協恩、聖士提反女幼,情況便大 ...
好鬼中意睇你舌戰群“雄”
以前係小學果邊,d人又係,話人考慮就係自私,無恥,無同理心。
我問,如果女拔,聖保羅男女,瑪利諾,聖保祿,瑪利曼同時間收你個女,你會唔考慮咩?
記得d人話,好簡單之嘛!睇男女校定女校~津校定私校~有無妹妹跟尾~家庭住係邊~經濟能力如何~咪揀邊間邊間lor

一個虛擬的例子,隨便講下都有起碼1,2,3,4,5樣野考慮。更何況真實,自己仔女的學校選擇?
但d人係唔會理你仔女,佢地最緊要你放位,最好有三個offer,放晒佢,咁就最偉大了。

Charlie妹 發表於 13-12-13 11:10
我覺得大部分家長用詞都客氣的,但贊成hold位嗰幾位則單單打打,好像一定要別人認同他們才罷休似的。其實有 ...

有d人對眼,真係,只睇到自己想睇ge野。“也沒有不禮貌,但要受到這些單打”???真係好野,咁都講得出。

明眼人都睇到,係邊個唔禮貌,單單打打先。
話人同b6無分別,話人自私,話人無同理心,有病,又用嘴藐藐表情等。
定係你覺得呢d都唔叫無禮貌?

龍校之友 發表於 13-12-13 09:08
真心想知道聖心、聖嘉勒、聖保祿和真光的優點和不足,有沒有家長可以分享?

...
我自己排名 1聖保祿 2聖心 3聖嘉勒 4真光

fabei  i have same opinion  發表於 13-12-13 14:14
‹ 上一主題|下一主題