用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

hello sindy
想向妳請教一下有關小提琴的問題目

囝囝今年六歲學小提琴一年,之前租用學校的小提琴,半年之後自行買了一部二手小提琴用,但不明何以部琴經常走音,老師曾說過部琴唔錯.新琴是很容易走音..請問是不是呢.
很多時囝囝都會按不準二手指琴音的位置.是不是代表手勢或是部琴尺碼不配呢.

最苦惱的是每當練琴囝囝總是不想不願意.每次差不多要用盡威迫利誘.....有時搞到親子關係惡劣...但經過一輪博鬧後,他有可以拉出正確的音色....

請問這情況是不是很普遍的問題,另外部琴是不是有問題呢.要不要買過部呀..要是買過部,好似好浪費因為部琴用了半年到..
thanks

原帖由 Sindy 於 09-9-29 00:01 發表
mayc:7級琴也不需貴琴,幾仟大陸手工琴也可以,最難是聽音色!琴行價錢比上面買貴很多!你是yw?
分享 http://forum.baby-kingdom.com/images/bk/icon/icon1_home ...

hello sindy
我無睇錯呀...妳仲未瞓..還是...
多謝妳咁快覆我呀..

這問題令我傷透腦筋啊..
小朋友原先租用學校的琴還學得很好,好開心,但自從換了部琴就出事.
現在每次練琴都在角力,其實佢可以做到但總是提不起勁練琴,但要表演時他又可以做到很好..
我一直堅持要他每天練小提琴,但他態度總是...
每首歌拉一次,有八首歌...
我己經無執他的錯處,可以說無要求...其實我唔想.但.
他學鈴木...

個琴音色...
我都不明何解囝囝二指不能按準位置.
音色經常走音.是不是要多搽松香呢但朋友和老師都說不雖搽太多..

原帖由 Sindy 於 09-9-29 04:28 發表

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....要問下老師先知呀,我諗唔駛買過,質唔實可以松香壓碎,灑係支野度,會無咁滑,新線既話,就靠每次調音,過一排就會穩定架喇.........音準呢樣野,要慢慢浸架.....初學通常係咁 ...

Hi Sindy

唉..我比個琴激C...我成日覺得個琴唔夾個仔..小朋友初時都很有興趣拉..點知一換琴就出事...依家個琴成日拉出黎D聲都係好尖..

我用的配件(松香,絃線)不是高級貨.因為別無選擇.

其實要不要換過個琴還是換配件呢..

還想請問Sindy妳是不是有琴放,可不可以pm資料比我呢..

原帖由 Sindy 於 09-9-29 11:57 發表

走音同怪聲又唔同呀....如果怪聲,多搽d松香係弓度,增加佢同線既磨擦都可以,但走音...就係上唔實條線/新線未穩定(通常係呢兩樣)

hello Sindy

多謝妳寶貴意見...

咁佢地去左邊呀..

我都係個仔學小提琴所以追開呢個POST...
之前搵左好耐都搵唔到..

係呀我都好多謝各位分享......特別係Sinday,講左好多寶貴議見

我想會返香港帶埋個琴..睇係點搞好..因為我唔係好識呀.

我都想快D返黎.盡快將個問題解決....

原帖由 bebebe12345 於 09-10-1 09:33 發表
實在懷念Scheng及多位家長在前Part 1之分享,
值得參考的資料實在不少,

好勁呀...2小時....

我仔仔只有六岁學鈴木一年,佢真係好難搞..唔肯練多.初學時最多練半小時,現在進入第二年,拉到第九首.我每天要他練琴..但係他只肯每首歌拉一次..唔理好與不好.都唔肯改善問題..真係好勞氣呀...佢又唔係拉得差.但係無耐性和恒心..係組別內老話佢唔錯..唉...
最近佢上親堂我都要睇細仔跟唔到入課室...所以都唔知佢學成點..老師又忙到死..邊得閒睬妳呀..

想請教大家點引起小朋友興趣又或是如何令小朋友練琴.

係呀..
我先講下我的情況.
囝囝跟政府辨的音樂學校學拉小提琴.尤如香港的音統處.
採用鈴木教學法.我們父母要學一個月才輪到小朋友學.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分鐘).一堂是聯同組別一齊上(第一年都上一時現在新學期減到半時原因是一.小朋友放學後太倦精神應付不來,落堂六點太夜.二是老師自己都無時間.)

現在學到第九首..
質素真係.....小朋友跟本連持弓,姿勢都有問題.還未好好改善..老師只意我們幫手根本有很多家長有心無力知都..小朋友都未必做到..我就是.因為太執著..小朋友又不肯.鬧情緒.

還有上學己經個多月都係執番以前D歌因為老師要再這些歌內拉合奏.....

妳話比人聽都無人信呀..
學校教學就是這樣...小朋友拖得太耐啦..我都怕佢好快放棄...

妳們說的技巧...老實講這裏無考試制度..真係危危付...我指是學習下去..無目標..點繼續呀...

我眼不少朋友仔女都係學左三四年就無啦...

太自由啦...死未...都想佢有一定技巧..有無高手比意見呀..

聖誕節我們將會返港過節..請有心有幫下忙...

THANKS.

原帖由 wootaitai 於 09-10-3 00:52 發表

you mean your son is using suzuki method - or just the book? you mean he is on song #9 on book 1... seems quite a long time bor

我想....
我囝囝學習情況和目的跟Sindy的小朋友有點相似...很明顯老師想先培養小朋友的興趣,所以,拉到歌仔為目標.那麼就有成就感..但總覺得一年只有好幾首歌進度頗慢,且各方面都未能做到(好).如持弓手勢音準.....不知其他人學琴是不是都是這樣,要學上好一段日子才能改善問題.加上我囝囝都不太聽我的教導.要是我有要求改善他總是不太依從..總之,只望快快練完就算吧..(太求其)妳要改他的問題或所謂錯處..就會出現抗拒.

現在,,我都無時間陪他入課堂,因為細仔瞓左我要在課室門外等候....所以不太清楚他上課的進展.

講開學小提琴的問題好似有很多人都會有這些問題和經驗.現在,我嘗試比自己的小朋友自由發展學習.只是要他每天習慣練琴,培養他的興趣和自覺性(這是難事)..技巧我都不想有太大要求,交由老師教導就算吧,他跟到幾多就學幾多.唉成年啦...他還細未想放棄,希望盡快有曙光....返香港真的要第一時間決解問題.無論是個琴(經常走音)還是小朋友的問題(持弓,手勢和音準).....

我們這裏很多家長都不會陪小朋友練.妳跟其他朋友討論....真係摼番啖氣好過....只會比人說妳太緊張小朋友學習,樣樣只會交老師就算...有時自己都知逆流而行,很吃力啊....

好幾日前就發生了一件頗(很外意的事)

話說那天如常練習小提琴,當囝囝拿起小提琴時,他自行拉了一首不是鈴木教本的歌曲出來,居然,沒有錯呀,我很驚訝,問他是不是老師額外教的歌曲,他說不是,我問他是不是同學在組別上堂時教他的,他說不是,是自己想的....
我想鈴木學聽音為主,這方法令他在不自覺的學習環境下,可以自己把歌曲的音配在上小提琴上自行拉奏.

老實說起初當我接觸鈴木教學法時都對他有所質疑..現在都有,不過,不及以往般的....都是接受和配合老師的教法..

自己教..我不太懂呢..老師真的幫不到太多啊.講解過...做與做不到....還是要靠小朋友自己....

妳們介紹的方法.
我都有試過..扮唔識叫小朋友教我.
上綱看其他人拉.....
甚至把上堂時學習的情形用手機拍下.
最後還上買有關的vcd.....

妳話所有可行可想的我都試過做過...

於 09-10-3 01:33 發表

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以 ... [/quote]

Hi beetle

這裏無琴行教音樂,大眾化算是政府辨的音樂學校亦都是唯一的途徑,當然有私人,但叫做罕有..因為不流行,不多,根本這裏的人很多是抱著玩票的心態..原因.我想是無考試制度,(聖三一和皇家試)

私人
朋友身邊的細路大都學琴..所以大家都唔知.況且我提過這裏家長大多不懂音樂或是對音樂無興趣,送小朋友去課外活動有的基於消磨時間,有的是人學佢學...當然有喜歡音樂的..

所有有關學習上的一切都交由老師處理.小朋友學得幾多得幾多.

是的有朋友都會話比小朋友自學不要有太大壓力或是首要培養興趣....
試問作為家長的小朋友興趣如何培養...都要配合.
或者好彩的全家小朋友一齊有機會學樂器,就可以話互相推動互相學習研究...
所以私人真的很難找啊..
妳想我連買小提琴的配件...如松香,都係一千零一款...就知點解我要山長水遠從香港買全套小提琴.

對不起...一連幾板都是討論我家小兒學琴的問題...
阻撓大家不好意思....

原帖由 beetle 於 09-10-3 13:16 發表
isak,

其實妳在當地有冇辦法可以找一位私人老師教呢?這樣繼續落去可能只會耽誤時間. 我看得出妳有心想囝囝學得好. 妳的期望和政府音樂學校的期望有些差距, 妳係時候要想一想了........

...

我要小朋友每次由第一首歌拉一次..就是作為熱身(練習).新歌會多拉三四次因為未熟..第一首我覺得是個基礎.所以d音一定要拉得準,之後d歌就有不同的技巧..就是他連這些都掌握不太好所以咪要佢由第一首歌練習起..技巧..我真的不感覺得佢可以做到.只是志在拉到首歌就算...

原帖由 wootaitai 於 09-10-4 00:41 發表
does your teacher have any tips to motivate them to practice so long?

hi beveve12345
我正有此意.所以都會帶埋個小提琴返黎.因為個琴買左半年.現在,不知是小朋友問題還是個小提琴問題..希望返來把問題盡快解決.

不過,都唔知有無老師肯教短期學生呢...
其實我都想有老師執下個仔d問題.
至於小提琴都希望搵人睇下...

我是門外漢所以...都很傷惱根.

原帖由 bebebe12345 於 09-10-4 09:40 發表
isak,
或許利用聖誕假期先在香港找一位老師,每星期上二次!
當孩子發覺開始可以跟別人比較或可以超越別人時,動力就會來了。

回覆 2# csk 的文章

hello csk

我絕對成這位老師的做法,亦都同意妳的講法.
要是小朋友的姿勢有問題未能改善,這位老師做法是很好的.先改善到姿勢.才真正學拉小提琴..

1..囝囝由五岁起學琴現在學了一年多,我就是明白姿勢一定要正確,往後要糾正是十分困難..

2..要是細仔瞓了我想會留他在門外等候一會,其實只上二十分鐘不是太大問題,他一哭都會聽到況且他瞓了基本上很少這麼快醒..只不過我要把他和嬰兒車搬上二樓就幾辛苦..上兩層樓梯.(無升降機).無法,這是唯一方法.

3.這裏沒有太大學生擁有自己的小提琴,沒有琴行只有售買音樂用品的店舖...小提琴.大部份學生都是租用學校提供的租用服務..

4..二手琴,我在這學校四年參加其它音樂課程,只是看過二次出讓二手小提琴的廣告..那部琴是適用於比較大的學生用,價錢大約是萬多元啊..

5..私人,家長只會讀報政府開辨的音樂學校課程.私人很少有,相信就是在音樂學校工作的老師了....

6..就是我明白到(工欲善其事必先利其器)的道理..所以,當我發覺學校租用的小提琴音色不太好時,己經決定從香港購買一部小提琴回來...可惜,這部琴..都不知是否有問題,小朋友拉奏起來總是走音.老師說部琴幾好.新琴是會有這情況..唉.每當練琴時,就聽到走音的音色.(尖和剌耳聲)真是很(難受)..我嘗試抺上較多的松香..但問題都好似有只是好有點.

我本身不太懂小提琴,在此,只希望有各位提供議見或指教.

最後,很多謝各位各長提供各點意見....

hello csk
我住在北歐.情況一樣,採用鈴木教學法,沒有皇家和聖三一考試.
我們採用鈴木教學法上堂情況是.
初學的第一年,老師會借用學校的小提琴給父母一起學習,換句話說,父母要先學上一個月時間即四堂課程,內容是基本的持弓,手勢..和第一首歌曲的拉奏.
完了一個月的父母班後小朋友才正式上課.而父母亦要輔助小朋友學習.陪同上課.
聽cd是鈴木教學法的最要一部份,老師要求小朋友經常聽cd和跟cd一起拉奏.聽熟cd.

相反,囝囝很少看譜.這跟傳統學琴有很大分別.

我想..以傳統的教學睇譜學樂理相信有很多家長都不太適應.

而我的囝囝更加無考試,所以,可以話有好有唔好

好的無考試壓力,輕鬆學習.
壞的無目標.太自由好易放棄特別在朋友之間退出上.

我識很多朋友的子女學上三四年就很快不學.因為這裏無學習氣氛....

原帖由 csk 於 09-10-8 16:51 發表

朋友住在墨爾本,她是上網找住在屋企附近用鈴木法教授小提琴的老師。我不清楚香港那兒有真正用鈴木法教授的老師,因為學生們不會考皇家或聖三一之類的考試,家長可能唔適應。 ...

價錢差咁遠.....

原帖由 小伊 於 10-2-16 01:08 發表
有朋友系HKString買過隻二手1/8,5千幾蚊。但我覺得只直1千樓下,唔知有無上去睇過?

Hello  bebebe12345

妳講的比喻跟我囝囝小提琴問題正是一樣.

一直還以為個琴出現問題...小朋友因為個琴音聲問題一直學得不好甚至不喜歡拉小提琴.最終,有一位媽媽提議我將所有弦線換過...現在問題己經完全解決了,換上新弦線後.小朋友練琴表演跟以往分別很大,現在,無論練琴或學新樂章明顯大有進步....特別在聽音方面,掌握好了很多.新樂章學習上更加只雖教兩三次他己能拉到七十至八十%..大家都很開心...這幾天的情況跟以往,每次都要角力搞到親子關係惡化,大大轉變了....

在此多謝那位提議我將所有弦線換過的媽媽...sindy

原帖由 bebebe12345 於 10-2-18 17:39 發表
非常美麗的一個童話故事,跟傅聰用紙鋼琴的事............
那為何不換一套靚線給他/她,其實孩子所說也不是全無道理,線的好壞,的確是影響琴的聲音其中重要一項。同一個琴,不同的弦線,也可以差別不少。 ...

‹ 上一主題|下一主題