用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 你地入到第幾志願?
樓主: 樹熊
go

34校網 你地入到第幾志願? [複製鏈接]

我路過想提提大家, 跟據以往三年經驗, 34網有很多人借地址抽, 目標不外是協恩, 陳瑞棋, st. rose, 馬頭涌等, 而他們大部份有私小在手, 如果第一志願不入, 無論派到什麼學校, 都會轉讀私小, 所以係34網比較二線的學校會有很多學生不往註冊的, 因此此類學校收叩門位會相對地多, 所以派得唔好的不要灰心, 能成功叩門入二線學校機會是有的, 另見議大家到35網黃埔區叩兩間奉基或宣道, 此三間學校都比34網二線學校好, 大家努力, 一定可以為自己子女找到一所適合的學校!
大家要留意各校收生人數, 如果兩班都開唔到的學校, 都係見議先努力叩門其他學校, 因為很擔憂此等學校能否提供6年教學而不被殺校
34網二線校 : 農官, 兩間獻主會, 合一堂, 基道
個人意見的一二線校已列出,其他不願置評

原帖由 楊楊媽 於 09-6-9 13:30 發表

HappyEE,

以你所見, 如我小兒去第一志願CSK叩門, 成功幾會有幾高呢?

thanks

好低, 過去3年我無認識人成功過
3年前, 據聞係一個叩門生都無收
2年前, 好似收左好少好少, 而且好似有教會背景
上年, 唔多清楚, 無跟進
以上只是聽返來, 無實質證據

原帖由 eemother 於 09-6-9 13:48 發表
HappyEE,

請問35網黃埔宣道派位只有4X% banding 好唔好??

比起其他學校是否好差?? 要唔要去叩門呢

據聞35網紅馬都係5x%band one, 我唔覺得4x%差
叩門可以照試, 失敗無損失, 成功當bonus

原帖由 karenama 於 09-6-7 01:26 發表
2nd choice...St. Rose !

你可唔可以講清楚點選校

會唔會你係咁填
甲部: 第一xxxx, 第二st. rose
乙部: 第一st. rose
所以你話係第二志願入? 如果係咁, 唔係第二志願, 係第一先正確

原帖由 yingwong 於 09-6-22 16:31 發表
Happy EE,

想問下你意見,
如果唔選協恩
天神同油天
你會點選

現代小學生很忙, 又要參加課外活動, 又要應付考試測驗, 所以我好唔贊成他區上學, 小朋友會好辛苦的
另睇小朋友個性選學校都好重要, 如果只得一個女, 個性活潑好動, 我會選男女校, 如果比較文靜可試女校, 不過依個選擇我會問囡囡意見, 如果佢唔願意讀女校, 我唔會強迫的
天神同油天都係好學校, 好難比較, 建議按女女喜好選校

天神係一間競爭好大的學校, 但活動唔多, 直上st mary好吸引, 油天比較全面, 學術體藝發展唔錯
‹ 上一主題|下一主題