用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 排位如下, 是否太保守??
樓主: bidbid20052005
go

48網 排位如下, 是否太保守??   [複製鏈接]

比個經驗你. 我今年乙二填聖安當入左.
再扣返乙一.

我選聖安當乙二係保險線避免派到唔知邊到. 最後亦真係派到保險線

我自已覺得聖安當派位都好好, 派到東區數間名校.
奈何最後先生話多國內小朋友讀...佢就唔多喜歡

回覆 bidbid20052005 的帖子

其實48網我從未去過任何一間小學參觀, 所以真的不了解聖安當, 亦唔太了解乙一
我都係交表前一個星期先上BK找人問, 和到乙一門口問家長老師等

填表策略都係在這裡問返黎... 你可以找找之前的文.
有講劉華, 黎耀祥果個post.

所以只知聖安當多國內小朋友, 先生怕小朋友耳濡目染, 所以唔喜歡.
但亦有舊同事囝囝讀, 佢自己就覺得唔錯. 抱歉當時冇詳細問佢點解唔錯, 而現在亦聯絡不到, 不能幫你問.
你最好到學校門前問問家長恴見.

再比少少資料你參考.

派左聖安當後, 有街坊話我聽聖愛德華好過聖安當..
我好少聽到有人話聖愛德華好(因我真係唔係太熟, 記得以前只聽過聖愛唔好)
街坊話原來 近年聖愛德華校長同 平田, 德田, 循道校長會有定期開會.
聖愛德華會升值會好快, 活動亦多, 小朋友讀得開心, 所以佢亦聽佢幼稚園校長推介選乙一聖愛德華, 亦派入左.

另外, 我細囝讀迦南幼兒園, 今年我交左表後都問老師意見,
佢都問我點解乙二唔選聖愛德華而選聖安當.
佢地意見同我街坊意見相似.
(當時我都好疑惑. 因聖愛德華我以為係3線學... 聖安當起碼係2線)

回覆 小兔~阿比 的帖子

我唸我對48網學校真係唔太熟, 好多都係自己以往的概念.謝謝大家
‹ 上一主題|下一主題