用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學
go

有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學 [複製鏈接]

請教你是聖幼學生, 派到聖小不是很好嗎?

原帖由 HKdevil 於 10-6-9 22:42 發表
We got 聖心 but we will give it up. My son is from 聖心 kindergarten.

我在BK做左好耐資料搜集, 雖然好多人唔太認識, 但係睇佢升中派位真係唔錯, 而小班教學, 學校又會因應唔同程度的學生去加強輔導, 我覺得係一所進取學校, 我將佢放在2志願也是一個好選擇。

感謝! 我同你的相法是一樣, 希望先找到一間不錯的學校, 起碼自己會安心去叩門, 這樣壓力會不大, 做事就更成功。

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:06 發表
hoikiuqq, 我都相信我们做了一个好选择,根据它的校讯,我觉得它的数学和中文应该成绩很不错,所以它的中学派位一点不差,因为Eng,Ch,Maths都是同样比重的。如果它的英文都爬上来的话,要再进步都是可以预期的。
我们现在再去 ...

請教你大仔在梁小的日子開心嗎? 成績較難追得上嗎? 最后升讀那所中學? 當年的校長是否現任的這一位? 事件是否已告一段落?  你另外的小朋友有沒有升讀此校? 抱歉太多問題吧..!!

原帖由 HPChingchingma 於 10-6-11 17:43 發表

好耐沒上 bk .
我想講我個大仔小學是4 年前讀路德會上午畢業 , 小學時真的多功課都不得了 . 真想死啦  .
但又唔覺得多功課是跟升中 ( 派英中 ) 有直接關係  . 老師只是一部分很好. 一部分就麻麻地 ,
那時已經聽 ...

大家有沒有叩門機會呀? 分享下~!

大家一齊努力, 好似今年多左人討論呢間校呀。

係讀"流"呀, 我朋友個女係入面讀呀, 我初時都唔知點讀。

唔好咁客氣, 我初時都睇英文譯"球", 或者講路德會, 朋友教我讀先知的。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-15 18:44 發表

多謝你指正我。等我成日以為跟英文讀"球"添!
查實個梁鉅x係乜水黎?大商家佬?

可能佢係外省人呀, 個譯音咁得意。

既然係咁讀就咁讀啦, 係呢, 你第幾志願派到梁小KA?

原帖由 pineapple0983 於 10-6-16 19:50 發表

但個譯音似足香港人喎:Leung (梁) - Kiu (巨) - Kau (?);不過唔緊要啦,個個係咁讀,我都咁讀,人地明白就得啦。
‹ 上一主題|下一主題