用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2.5yrs囡囡返學喊到又嘔....又拉屎
go

2.5yrs囡囡返學喊到又嘔....又拉屎 [複製鏈接]

1st - 媽咪陪一粒鈡
2nd - 媽咪陪一粒鈡
3rd - 自己返一粒鈡(喊都聲沙沙放學)
4th - 自己返四粒鈡,一入學校就dum地一路喊一路週圍跑叫媽咪媽咪....
5th - 一換衫就喊,又扮要柯尿尿好多次,入到學校喊唔停,又嘔又拉屎......終於婆婆接左返家

唉....真係好擔心....雖然知道實會喊...有晒心理準備...但都係好擔心.....有老師話...有小朋友喊半年....
   0    0    0    0

今日發埋燒....返唔到喇....真係好煩,各位媽咪都經歷過呢個階段.....我見有d小朋友真係好叻....完全冇喊,,,,其實我最怕個女唔中意返學,怕左返學,真係好擔心呀

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-8-16 23:23 發表
喊半年?唔出奇喎,

由喪喊,大喊,小喊,忍住唔喊,

每朝起身擘大眼第一句"我唔返學呀",

呢個過程大大話話超過一年!

甘你囡囡依家中唔中意返學?會唔會一提就反感ga?

原帖由 4001cc 於 11-8-16 19:21 發表
你覺得好嚴重, 但老師見得多, 有經驗, 會有方法SETTLE你囡. 信任你老師喇ops:" />

我信任老師,覺得佢地幾好,但d嬸嬸就ma ma 地...

[quote]原帖由 Angine 於 11-8-16 15:28 發表
Hey, don't worry. It just takes time. I put my son in PN in March, he was around 26 months that time. On the first day he 喊到嘔奶. And  that school doesn't allow parent's companion at all. Different  ... [/quot
有時覺得細個d仲好,因為佢咩都唔識.......唉,都覺得自己做媽媽好冇用....

原帖由 wh0709 於 11-8-16 14:15 發表
千祈咪早接走,囡會以為狂哭得程,日日喊比你睇。放學讚下:今日喊少咗,叻!聽日早d接你

佢一放學呢,就冇野ga喇,唔會有餘喊ga,係直情一d事都冇甘.....我都有講聽早d接佢....不過返到屋企一拎書包同校服,佢就喊,我就迫佢同我用學校既杯杯同合合食野飲水,後來佢都肯玩,冇甘反感,又同佢睇d畫書,初初都唔肯要"乙水".....但依家又病左真係煩呀.
‹ 上一主題|下一主題