用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

我囝是一個很慢熱的人,性格內向,如果見得多玩熟了,就會覺得他很煩

原帖由 Kennisliu107 於 08-10-3 01:02 發表

以我觀察, 坐這線巴士的wws學生只有3幾個,全部父母/祖父母陪同,暫時都幾乖. 宣x及聖x德的,因為較年長,就比較大膽,我哋仲係帶住BB嘅媽咪,會覺得他們任意妄為.

我估我知道誰是你囝囝,我遇過他倆婆孫2次. 你囝囝好似 ...

我阿仔都是咁 ,寫字好似打風咁,英文作業想都不想就話不懂做,他返小學後好似日日都沒有時間淨,跟完功課都已經9點幾,執埋書包沖埋涼又10點幾,現在是一年級已經這樣,出年二年級到時點算。

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-14 14:23 發表
你地d囡囡咁叻嘅, 我阿仔做功課未能獨立, 都唔知點樣訓練佢好, 成日d習作都話唔識做, 如果我仔可自己完成晒d功課, 每日幾篇都冇問題啦。

點解妳還有這麼多時間可以幫手做家教會的野?可否教我妳怎分配時間?

原帖由 elaineho73 於 08-10-15 20:38 發表
琴日派左份家教會候選人通告, 我細女出錯班別~ 攪到人地以為我兩個女係孖女~~

我差不多晚晚都為了功課和溫書的問題 ,個刻很谷氣很不開心,到靜下來的時候和自己講,我要控制下脾氣,他只是一個6歲的小朋友我不要要求他咁高,但每每到第二晚我又是這樣, 他向公公婆婆講我成日"B LEE BA 啦"  ,可能我的EQ太低。

原帖由 BOSKERMA 於 08-10-16 15:25 發表
自從上咗P.1我要我仔9:30前瞓著, 所以我覺得晚晚好趕時間咁, 同埋依家成日為咗功課, 同個仔成日搞到唔開心咁, 好唔想咁呀, 雖然唔係開大片, 但氣"芬"唔係咁好囉, 唉! 好懷念以前開心嘅時光呀。

...

他是在婆婆到食飯的,天氣涼都會在婆婆到沖完涼才出來,現我一返到屋企己即刻幫他跟功課,初開學的時候見他寫得"肉酸"我會全部擦晒,叫他由頭做過,但現在已經接受了,見他有做就算,等老師改他錯處,我都沒氣話他。

原帖由 Kennisliu107 於 08-10-17 12:28 發表
你要用多40-50mins on the road to home ma,梗係無時間la. 囝囝可吾可以係公公家沖涼食飯才回家,你攞住碗飯陪佢做功課,吾好開電視,電腦. 間中叫老公同佢講:你睇媽咪幾錫你,食飯都無得慢慢歎,又要返工好辛苦架,乖仔同 ...

他們成日和我講是坐4:00班車的喎,等我問下他們先,去巴士站段路早上行不覺辛苦,下午熱行起來辛苦很多。

原帖由 Kennisliu107 於 08-10-17 13:11 發表
Herman-mame,

有時見公公婆婆好心急去等車,你叫佢地慢慢啦,最快3:30先接到仔,途中人多阻路,多數趕吾到.好天曬落雨淋,依家好多蚊,慢慢行吾好咁辛苦.

...

各位,

請問英文八寶箱課程是什麼來的?要不要買?這課程計不計分?

請問明天halloween要不要帶書包課本返去?因我見通知只寫服裝問題。

原帖由 elaineho73 於 08-10-30 20:29 發表

考試期間唔使帶書包, 可以揹個小包就得架啦~~~

頸巾又有話規定係藍色喎, 舊年我都有比啡色頸巾都得~~~
冷衫又真係要深藍色~

平時跟他的功課已經很忙,現在考試更加辛苦。我仔上次預測成績不好,給老師貼紙仔要"家長督促他溫書",唉..平時不是沒幫他溫書看功課,自問已經給了很多時間他,見他的成績不是太好已經有少少不開心,但見到老師這張紙條更加不開心,好似話我們做家長不做好本份咁。

原帖由 elaineho73 於 08-11-4 19:59 發表

一考試我地做家長一定緊張過d小朋友, 希望快d過.....

他預測我有幫他溫書,所有見到老師的紙條有些不開心。我想請教妳平時怎樣問她們溫閱讀理解?我個仔這方面較為弱。

原帖由 elaineho73 於 08-11-5 13:48 發表

我小測都冇同兩個女溫書, 因為要默書我梗係同兩個溫默書啦~~~

我今日是在一粥面午餐呀 ,我仔上星期預測成績不是太理想,我還有些大假未放,所以咪請了日半假陪他溫書。

我都買了一些閱讀理解給他做,但都好似沒有進步咁 ,他很大意經常不看清楚就做,好似每日一篇他成日不看齊所有的答案,見A答案似就選了,到我話不對喎,他才去理解其它的答案。

原帖由 Kennisliu107 於 08-11-5 16:45 發表
我買坊間的閱讀理解+補充練習比佢做.
Herman-mame, 你今個星期放假陪考?今天是是在"一粥面"午歺呀?

我顧住和另一個媽咪講野沒留意其他座位的人 ,妳知道我個樣下次見到叫聲我,我都想認識妳呀。

原帖由 Kennisliu107 於 08-11-5 18:06 發表
我覺得閱讀理解要慢慢沈,仲要小B有耐性先得. 我仔已經學識先睇題目才找答案,因道行不高,用時比較長,經解說后,還原基本步, haha.

我想那位必是您了, 我們坐在您的10點鐘方向, "hello, 你好!"

...

但現在家長都不可以入學校,怎放入個箱到?

我個仔今次測驗成績好過上次預測,雖然不是100分但我都已經很開心,因為我感覺他是有用心去思考,不是好似上次求其咁答了就算。

原帖由 elaineho73 於 08-11-11 22:09 發表

BOSKERMA,

HAHA~~你唔知呀~係呀~我當選左呀!

今日開始家教會個意見箱放左係學校地下校工接聽電話個度附近, 如果有意見可以放係個個箱入面.

我星期六去金x, 點知去到超多人,一入門口己見付錢條人龍排到上二樓,  上到二樓叫SALES找貨, 她答只有西褲及白恤衫,我問幾時會齊貨,她話因為今年PLK全線換校服,就算有貨都要先送去學校賣,餘貨才放回門市賣,所以都不知幾時會齊貨,跟住我就返富康商場買,現風褸及校褸未有貨要訂。不過之後有個家長和我講黃色件體育衫有脫色的情況,叫我洗的時候小心些。

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-12 13:57 發表
我o係茵怡花園(唔記得咩名)果間ga, 你囝囝P2都要買新校服呀? 件jacket係同條褲一樣質料ga, 我諗佢等如校服件冷衫一樣囉, 著PE衫就唔駛著冷衫掛, 我件jacket都特登買大d呀, 因佢係"揸"袖, 所以買大都唔緊要, 大d重形d ...

我個件用手洗都沒事。

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-12 15:12 發表
依! 甩色? 我洗完又唔覺喎, 等我返去睇吓有冇先, 我有反轉洗重入埋洗衣網先洗呀, 唔知會唔會好d呢!

這個講座幾好,又可以和老師溝通下小朋友在學校的情況。

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-26 09:11 發表
聽你咁講, 真係有D後悔冇去聽添, 咁講英文點教小朋友果part, 有咩特別可以講返俾我地知呀? 有d秘訣咁喎。

家長會會在1月考試之後.

原帖由 BOSKERMA 於 08-12-1 11:46 發表
成績表都派咗, 我諗唔會再安排家長會啦, 應該要等到下次期考先會有家長會同老師傾吓啦。

請問有沒有在學校訂飯盒的家長在呀?請問妳們的小朋友有沒有投訴學校的飯盒很難食?我囝的班主任寫手冊通知我,話他越食越少半盒都食不到,我問亞仔為什麼不食?他住話飯盒很難食, 有同學仔和我講話他食兩啖就話飽,一陣又話肚痛,又試過食完去 ,我要返工沒可能送飯給他,我現在都不知怎做好。
‹ 上一主題|下一主題