用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為仔仔真心請教入皇仁的要求
go

為仔仔真心請教入皇仁的要求 [複製鏈接]

請問如果港島東無聯繫小學要入皇仁要有什麼要求?仔仔想入皇仁,但舊年成績有少少退步(不過都係全級首十名之內),有無人知要有什麼條件先入到皇仁?唔該大家教下我等話俾仔仔知.THANKS!

15    0    0    0

回覆 minmin 的帖子

全級前三,咁仲有無其他?如果有五級樂理及學兩種樂器(考緊七級)有無用?

回覆 kittymam 的帖子

我好似好對唔住個仔什麼都唔知又唔做(無俾佢參加任何公開試除了校際及學校安排的),本來我想輕鬆順其自然派,但一開學周圍環境個個都話阿仔入到,而仔仔都好自發性地於暑假就好努力為升五準備.我反而不斷勸佢有目標好但順其自然,間間學校都可以讀好書.只是怕佢目標太高失望,但見佢用實際行動來努力我又怕自己無知真的累咗個仔.所以想請教大家了解下好心中有數或幫下仔仔.唔該晒!

回覆 minmin 的帖子

真係唔該晒!

回覆 whywhite22 的帖子

好多謝咁多位耐心回覆! 轉校應該唔會了因為都讀得好開心而且都小五了,唯有努力了!

回覆 whywhite22 的帖子

係啊,係仔仔自己好想入又好努力令我想懶都唔得.

回覆 fion6406 的帖子

想請問即如果成績得就有一次機會?(未考有時都唔知是否如往),而搬地址又可多一次大抽獎?見笑了請問灣仔區即邊度到度到係呢區?轉校無可能搬屋反而可考慮?宜家小五最遲要幾時搬?真係好多謝大家.

回覆 kittymam 的帖子

我有同阿仔講啊,盡人事聽天命,任何事都係.佢都明,只是見小小年紀咁有心自己覺自己唔做些力所能及好似好對唔住佢, 因為佢都有自信但現實一山還比一山高.真係唔該晒大家!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好感恩多謝大家的分享!或者人生平淡就是福,如此辛苦真的不是我杯茶,一切都係要靠小朋友自己,平常心好啱,仔仔睇完都明白及好多謝大家!從討論升中及了解中,雖然佢目標依然不變地不同於我,我都好開心佢主動生性的努力,這已是入任何一間中學都能快樂學習的安慰!唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題