用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

請各位家長指教
Boy ....... Tung Tau Est ....... blue ........

原帖由 仙姐 於 09-9-28 09:14 發表
Hi hoyuyu,

Welcome, 我仔仔都係1C班架,多多指教!!

各位,

開頭我都唔知今日黙書範圍係乜東東,星期六返去問左原來係 Story 既 I love my family
我同仔仔温書温到我想喊三聲

...

各位好,我囝囝都係 1C班,上次英默明明一早已溫好,到
夜晚重溫,串錯一大半,要再溫多2個鍾!
下次英默仲深,點算?

原帖由 仙姐 於 09-9-29 13:25 發表
佢又冇同我講要黙"whiskers"個字喎...係咪黙書範圍黎架?? 唔識真係唔出奇....我問佢識唔識, 佢都答我ok la(同上次一樣)....但出黎唔係100分囉...所以今次黙咁多野都唔會期望佢100分   

hoyuyu,
pls check  ...

我都冇同個仔溫呢個字喎。

Help, anybody can tell me how to do class 1C English homework of "mind map"?

都唔知點解,而家d細路讀書好似係d家長讀咁,我睇本課本仲多過我個囝,自己讀書都冇咁辛苦。
終於考完試,好!

我都抽到參加親子接力賽,到時見。
請問派 2nd 測驗範圍未?

原帖由 HIN2003 於 10-2-26 11:26 發表

年假前已經派左!

我只收到時間表,未收到範圍。

原帖由 hoyuyu 於 10-2-26 23:08 發表

係呀, 暫時都係收到時間表, 應該會有中文和英文guideline (因每次測/考都會有), 但重未有 , 希望快啲有啦, 早作好準備........

All noted with thanks.

原帖由 仙姐 於 10-3-3 12:33 發表
死得...佢竟然話做習作only...詞語佢都話要做...但唔見有字頭起左...我反問番佢...佢又冇說話好講

唉...佢點返學架?! 好似發緊夢咁

我個囝都一樣, 完全無起字頭, 仲死口話無詞語寫, 今天沒交詞語功課.  仲連中文詞語都沒有起字頭.
聽我囝講這兩天蔡老師病假, 是代課老師上中文及常識科.

原帖由 hoyuyu 於 10-3-3 15:38 發表

係呀蔡老師請假三天, 明天先返學, 我見阿囝都係在課文上圈起要寫的生字(中文和常識都係), 返到屋企先抄落詞語簿上, 可能依個係這個代課老師方法, 你地小朋友無寫家課冊呀, 我都係每天到佢放學時, 即時打返屋企問佢 ...

就係家課冊有寫,但詞語簿無起字頭,所以我有疑問,但佢好認真話不用抄詞語,而且記憶中未試過中文及常識一齊有抄寫功課,咁就信錯左佢囉。

另外可否幫忙提供測驗時間表及大範圍給我,我發現唔見左張通告。Thanks a lot.

原帖由 HIN2003 於 10-3-5 12:14 發表

我唔識POST 上 BK, 你PM EMIL ADDRESS 比我, 我SEND 比你!

多謝, 我已找到了, 感激.

請問各位,今日 1C 班英文家課是否要作文?題目是什麼?請告知,謝!

原帖由 ladybug 於 10-3-11 21:23 發表
What's the weather like today ?
What do you like to do ?

知道,唔該。

原帖由 hoyuyu 於 10-3-12 13:24 發表

我阿囝都未有, 應該未派啩, 睇吓今日有無先

係呀, 我昨日都未收到.
‹ 上一主題|下一主題