用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
發新帖回覆
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

請問 我係屯門讀, 但元朗住, 自行最多選3間, 會轉返落元朗, 1,劉金龍, 2,元公,
大抽獎時, 學校會唔會睇到第一,二志願? 或會唔會要求兩條一咁既玩法?

想了解一下,元朗Band2  基朗, 元公 ,鄧中 邊間冇禁死谷?

ikenmak 發表於 20-11-13 08:27
明白家長想搵間無咁谷的中學,不過針無頭利,想唔想6年後DSE有好成績入資助大學位?
就上述3間而言
相對谷 ...

我都明白中學到頭來都是為dse, 可能因為唔想由一間happy school一轉就入一間死谷中學, 青中我都有想, 但路程太遠 ,。本身小學是英文教學, 但不是熱門小學, 自己心水係劉金龍, 元公, 同基朗,。劉中 心水原因是女校, 專心讀書,同劉中出名英文教學方針好, 基朗全校初中都是英數 英科學, 切合小朋友銜接, 但身邊冇人讀梗, 所以唔太清楚學校方向, 會出席簡介會, 了解一下學校, 鄧佩瓊, 未曾了解, 所以想問下有冇相關資料 。 而公中 , 好明顯係全英中, 係好選擇, 但見今年dse 成績 被列為band2 尾band3頭, 都想知道是教學問題還是因學生過去一年未能盡力準備而失落dse 。

剛昨日聽完基朗簡介會, 想請問一下, 基朗是否已升band1尾? 因為簡介會強調會收第一組別學生,而且下年有機會開兩班英文班,反而劉金龍聽簡介會冇話特別介定收咩組別, 只係話要求2a2b成績 ,面試分就30%, 基朗就40% , 咁如果band2學生, 自行保守的話,聽完係咪應該唔揀基朗?

mini5765 發表於 20-12-6 12:59
肯定唔會,仍然係2A。如果1C/2A邊緣人,係都揀左元朗公立先,點會揀基朗。佢收到b1生只可以靠大抽獎Number ...

元公近年好似都唔係好付合佢banding, dse 成績真係令人嘩言, 所以應該唔會放佢在首輪,基朗我都估係因為保險線所以收多, 今年dse 考得相當不錯, 所以會唔會有機會標左上去 , 就是有呢個疑問, 是否準備上band1

ikenmak 發表於 20-12-6 15:12
放心吧!好快就知邊間中學升格英中,2021年7月底就公佈名單,到時就知基朗是否B1校。(除非教育局又學2016 ...

多謝回覆, 我係打算首輪會揀劉金龍,次選就是考慮中, 基朗,基元都想知道, 今年似乎跟基朗成績相當接近, 但依然是band1學生為大多數, 如果是邊緣人, 可能就冇望,所以次選保守基朗, 想請教下, 元朗市band2 除元公, 是否已冇選擇?

ikenmak 發表於 20-12-6 16:03
元朗市B2除了基朗、公元係半英中及英中外,只有鄧佩琼係B2中中。

謝謝回覆

ikenmak 發表於 20-12-7 08:32
還有一點溫馨提示下:
由於元朗今年沒有仿效舊年6間B1C-B2B中學加開一班,而小六生有增無減情況下,好大機 ...

因為我唔太清楚元朗區包括那一所屯門學校, 借位是在那一刻知道?

ikenmak 發表於 20-12-7 12:53
統一階段(4月)你就知道元朗向屯門校借多少位, 大致分佈如下:
屯門B1 B2校, 每校借出2位;
屯門B3校, 每校借 ...

謝謝

想請問一下, 基朗同鄧佩瓊, 兩間都係英數,英科, 中中。 有沒有用家, 對兩間既評價? 例如, 邊間比較關愛, 少班教學, 拔尖補底, 多特式活動等? 謝謝

Mtcoook 發表於 20-12-26 11:41
我識得舊年入咗去嘅同校同學仔B1、B2、甚至B2尾都有。聽B1那班講,選擇元中是覺得現任校長好,老師會做筆記 ...

想了解下元中校長點好? 因為band2英中確實有一群邊緣選擇

CreamBaby 發表於 20-12-26 17:05
元中校長係好好, 我有2個小朋友, 其中一個係用家,當年我小朋友係B1生,因為校長好同小朋友進取心唔大,所 ...

請問,校長好是:改格方面好?元中吸引到家長什麼? 學校支援大嗎?有拔尖補底?活動同功課多唔多?謝謝解答!

想請問一下, band2頭中, 元朗區半英中選擇,基朗,鄧中,元中,伊中,還有其他選擇嗎? 乙一放基朗大機會嗎? 主要想要英數中學 ?謝謝指點

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊