用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

各位反對遷校的家長...暫停在bk討論吧.
大家看不出來嗎?bk這一版根本一堆似是校方派出來的打手..講的o野不似家長

因為
我們唔需要說服mb的家長...
亦唔需要mb的人支持...
更唔需要mb的人明白...

過一段時間..我想將會有另外一批冒充中環校的家長出聲....話支持校方..信唔信呀??     
(如果不係反對遷校. 咁7月3日當日聖保羅教堂就不會坐滿.差唔多個個家長都到了.差不多400個人..)

有..係聖保羅堂開簡介會時都有聽到...
我都有個問題.
如果"政府十大機建項目" 點解係不講得我o地聽..這個發展就會變成好正常囉! 點解7月3日晚開會時..管牧師不停講今晚我都唔應該講出來..依家講出來一定會被人鬧...

點解..會被人鬧...我真係不明wor...
到底係有什麼關係..定係什麼原因唔講得?

原帖由 tungb 於 09-7-10 15:47 發表
各位, 其實呀管牧師成日話我哋係政府十大機建項目, 我哋係唔係應該搵政府呢?

真係越講越覺得學校好奇怪...

原帖由 Cyrus 於 09-7-11 07:46 發表
如果唔係有媽咪講開都唔記得校董局管牧師提過十大基建,當時我以為自己聽錯。咁牧師提過,大家都記得,咁真係要攪清楚拆校同十大基建有咩關係,成日話唔講得,唔通有不可告人的秘密!

...

请问中西区有边间幼稚园仲可以去申請

我问过好多间都话full wor...

請有良心d講好嗎??      

15分如果係半夜三更去..我可能會信

我唔明...個個中西區家長都話過自己小朋友由中西區上車到中環都差不多要25分了
點解仲有人要話只需10幾分就可以到畢拉山
各位中環校d家長請原諒我..我真係有d激氣...

原帖由 cinema 於 09-7-14 01:13 發表

MB campus is located in Jardine's  Lookout!
Follow Tai Hang Road and Perkins Road, should take about 15 minutes from Central.

http://www1.centamap. ...

十项工程....

真系没见到有聖公会相关的工程计劃wor..
咁...點解3/7晚.管牧师会咁講..
唔通牧师真系会講大話...

好難接受

原帖由 LittleValerie 於 09-7-14 11:20 發表
    香港「十大建設計劃」,又稱作「十大基建」、「十大基礎建設」等,是指香港特區政府於2007年公佈的10項大型基礎建設項目。

這10項工程項目包括:地鐵南港島線、九鐵沙田至中環線、屯門西繞道及屯門至赤鱲角連接公路等3項交通基建;廣 ...

如果要我由屋企到國金..比由屋企到中環校仲要更多時間

到國金後...再加上國金---> MB

咁..我要請教o下...小朋友到底total需要幾多時間先至可以返到學校...

MB咁多家長話12分~15分就可以到達
咁不如請MB小朋友轉到中環校好過啦
(如果畢拉山家長不嫌棄中環校既地點)..
反正MB小朋友又少過中環校~
唔知MB家長同校方會不會考慮?

原帖由 Professorteeth 於 09-7-14 20:15 發表
They'd mentioned that they could provide schoolbus from somewhere of IFC to MB campus which would take only 25 minutes!!!! in the peak hour of  morning session and afternoon session of  Central!!! We' ...

That is true

原帖由 invitation 於 09-7-15 23:21 發表
Location of a kindergarten is really a major factor for the parents to select kindergarten for their kids.   It seems that SKH's arrangment is really unconsidered.   If SKH could inform the parents a few months before, those parents would have other options... now, it is very difficult (almost impossible) to find a good kindergarten nearby as replacement :(

講真...我好難相信有人話同校方係"冇關係.."

見到好多人都係"新加入國民"..為咩??都係想保護自己....
大家都明o既.唔使扮o野!

講番轉頭...o個位有相既家長自己都係"新加入國民"(我都想問問點解wor??)...佢o個個小朋友都咁大了.我絕對唔信o個個家長o岩o岩先知有親子王國存在.同埋又咁巧o岩o岩先申請加入wor
此地無銀三百兩..!!大家心知肚明..
..(d相真定假..大家o個心自然有分數)

有D人係想保護自己小朋友.所以先至唔貼相...這是私隱問題,我相信大家都可以理解,既然bk可以揀貼唔貼.咁人o地家長唔想貼..係有犯到邊個嗎?貼相與否係個人選擇??冇人可以干涉...
(我加入bk咁耐..從來都知道要保護小朋友.. 所以從來唔貼相..我相信我並無犯法...唔通衣家改左..唔貼相係犯法咩?)

有人想激家長貼相出來比校方...我明o既..不過我i地唔會受騙.真係好難為佢 ....令佢可能交唔到差..真係唔好意思wor

原校畢業有什麼錯...初初揀學校.係學校話我o地知.只可以揀一間...但係問題就係大家揀中環面試..估唔到考到先講原來係去畢拉山...

冇人話整件事係校方有心整蠱家長同小朋友..冇人咁講過.
請唔好隨便"屈"家長

既然7月3日都話唔一定搬..咁依家所有家長講出自己聲音.有什麼錯..打電話向教育局求教又有什麼錯??

7月3號o個晚校方有冇同全家長講聲"唔好意思"或者"對唔住"???????

~~~~~~~~~~冇~~~~完全冇~~

非常之贊同......

既然校方講係政府o既錯..咁我o地唯有打電話強烈要求政府單位同家長負責...這是佢o地個責任,因為係校方話比
我o地知係[因為要配合政府十大基建項目].

原帖由 Rain123 於 09-7-19 01:47 發表
為什麼不可以是校方配合? 在整件事情上, 為小朋友增添麻煩的是校方, 而不是家長.
要去再找學校, 不是要麻煩小朋友再去 interview 嗎? 不是在為家長增添麻煩嗎? 真的搬遷的話,要每天長途跋涉的上學, 到底還是麻煩了小朋友
既然在簡介會上, 校方都表明未有明確的時間表, 那是不是他們應該收到家長的意見後, 對時間表作出修改, 配合家長?
校方在簡介會上將矛頭指向政府的所謂十大基建項目. 更說出什麼教育局也管不了的什麼廢話. 完全沒有誠意去聽取家長的意見. 擺出 "拿我沒法"的態度, 我們唯有找有關政府部門協助.
學校的教育質素是選校的一個因素, 校址當然亦是考慮之列.
學校是應該因材施教, 有教無類. 而不是考慮什麼家長質素.

請停止對家長無聊有骨的控訴!.

教育處都好擔心我o地小朋友..佢o地都會保密我o地d資料
請你放心..唔使擔心wor

原帖由 howhowb 於 09-7-18 17:26 發表
嗰幾個話打電話去教育處的家長,如果教處真的約你們直接質詢校長,你們會站出來嗎?如果你們真的很不喜歡這學校,今年九月開始努力找間在自己屋企隔離的幼稚園插K2吧啦!嗰d因為近所以報讀的人,請不要阻住個位o為子女選校不是看學校的質素嗎?我提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.聲明:我不是校方派出來的,是獨立人士,不用費時問我的身份,覺得我說錯你們便回應,如說穿了你們.請停止無聊有骨的控訴!

到依家.我见到系亲子王国o既聖公会家長都系非常喜SKH..個個家長都好唔捨不得去控诉学校.如果不系"遷校"o既事
發生...... ..根本上系件事之前.skh家長好少人系bk上PO过任何有關SKH既新聞(.唔信.大家可以去check o下.有冇?)

学校同家長都好有默契对外都系好低调,这是因为個個家长都好自动同埋好小心想维護SKH既名.就算到依家(系BK上)都冇人鬧過校長或者什么人...反而.我就时常见到有人时唔时跳出来話保護校長..話校長非常之nice既說話.講真~又冇人講过校長唔nice..wor...

之前有位家長講就算政府要殺校.停止收生外都會比依家讀緊既小朋友畢業先至真正close.
好希望今次政府單位都可以比照方式....可以比我o地小朋友原校畢業.之後再同skh校去發展你i地想發展既o野

原帖由 ma90a31 於 09-7-20 15:37 發表
明明考到既係中西區屬一屬二既名校.依家變了只可求其係中西區搵間次選(唔係心水)的幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e, 而且唔係話你要入就收...何其痛苦!!
...

我唔覺得有人講...話這位家長係冇資格批評聖公會家長有什麼錯???你批評人就得..人o地只不過用妳講o野既方式再回敬妳,咁就唔得...
原帖由 howhowb 於 09-7-18 17:26 發表

我不是聖公會幼稚園的家長,但也有留意這間幼稚園因為遲点也要為小朋友找學校o最近見到這個標題人人都只會麻怨和講有骨的說話,其實我唔相信校長或聖公會會有意整蠱大家,當中一定是有很複雜的事情o既然發生了為什麽不是盡量配合,而不是增添學校和小朋友的麻煩呢如果你們真的認為自己的說話有道理,為何全部人都把自己仔女的相片懚藏(之前是有show照片的)?如果真的那麽有正義感,為何不直接與校長對質?驚什麽?不要只懂在網上牽動大家的情緒吧!嗰幾個話打電話去教育處的家長,如果教處真的約你們直接質詢校長,你們會站出來嗎?如果你們真的很不喜歡這學校,今年九月開始努力找間在自己屋企隔離的幼稚園插K2吧啦!嗰d因為近所以報讀的人,請不要阻住個位o為子女選校不是看學校的質素嗎?我提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.聲明:我不是校方派出來的,是獨立人士,不用費時問我的身份,覺得我說錯你們便回應,如說穿了你們.請停止無聊有骨的控訴!

我反而
覺得係你想牽動家長情緒

原帖由 howhowb 於 09-7-23 00:45 發表

''如果真的那麼守望相助,不如交換分享吓找其他校的tips和情況啦!又不見得有好多人大方地分享有関資料噃.我這次的回應不是想更正或解釋我上次的發表,只是想提醒所有家長清楚自己的目標,不要給一少批人牽動情緒,令自己覺得個天快要塌下而造出一些對自己無益的事.仲有以下特別回覆一位家長"在網上發言無話邊個有資格無資格,個電腦上到網便可以."
‹ 上一主題|下一主題