用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 2nd Interview
樓主: afhjl
go

SPCC 2nd Interview [複製鏈接]

係11月1日
原帖由 ma記 於 10-10-27 16:54 發表

that's mean 1st interview day was Sept. 27, right?

Anyway, good luck to your 2nd interview......

我小朋友昨日已收到2nd電話,係屬於大家講既有關係o個組,

其實 ,幾年前,我大仔就好似大家一樣,冇關係,冇宗教,冇背景,什麼都冇o既狀況下考到,(其實我好感恩,....佢可以入讀)
(我同濤兒一樣,我想她可以明白我的感受)

今次,我第二個小朋友係屬於你o地講0既有關係o個組。
係幼稚園裡面,曾經有好多家長見到我就講,妳就好啦.唔使擔心入唔到,阿哥係裡面讀.其實,次次聽到我都有好多好複雜0既感受,我會同同學家長講,其實我好明白妳的感受,因為當年大仔去考o個陣時,我都經歷過。但係,依家,我好感恩同埋都好開心第二個小朋友係變成屬於有關係哩組,因為,第二個小朋友好慘呀!
佢o地去考其他間學校時,間間學校都會問佢o地係唔係有哥哥或姐姐呀!咁~係讀邊間呀?? 小朋友又唔會講大話,佢當然照實講喇!但當對方知道有阿哥或姐姐係spcc時,可能就已經失去機會喇! 咁~你0地仲覺得我小朋友還有機會可以考到咩? 當然冇可能. (所以,今次,我可以理解點解學校會比唔多於70%既學位比細佬或著妹妹,我覺得這是一個很好的決策,而且大家唔好唔記得,就算有關係,都未必有機會入到,都要視乎當時面試0既表現,講真,我都識有朋友0既仔女連2nd都冇啊! )依家,雖然入到2nd,但係,都好驚唔收,只排後補,如果真係咁樣,就真係慘了,因為,間間學校都唔收,去派位得10分,點有學校收啊??咁~即係要等大抽獎.???............

原帖由 濤兒 於 10-10-29 15:29 發表
其實大家可能會係你睇我好-
, 有關係喎, 百分比高咁多, 梗係冇咁擔心.
但想講既係, 之前見過lin624既一段message話今次比起前一次更擔心, 真係>100%身同感受!

幾年前, 我都係好似大家咁, 大囡係group 4 百無的組別, 而且係副校長1st in, 結果某一天忽然收到2nd in電話,最後亦終於順利入讀(其實過程仲有d迂迴,不過從略)到左今年,其實應該係舊年,細妹變成有關係,外人睇以為機會大,結果去年今日,等極都冇電話,知道話已經打晒電話,連2nd in都冇份,想叩門都唔得,想唔死心都唔得;可幸既係因為呀妹係12月細囡(亦只有安慰自己係因為咁而唔收佢).為左入好學校,加上兩姐妹一齊讀書方便照顧,決定再接再厲...

我都覺得係......放鬆d喇~
原帖由 濤兒 於 10-10-29 16:29 發表
依我推測,真係冇理由一個group3/4都唔係bk fans, 過往都會陸續有人上黎報喜,所以未有消息即係好消息!不如暫時放鬆d,到真係有人收到電話先開始緊張&countdown啦!
...
‹ 上一主題|下一主題