用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 1]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 1] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 1]

ANGEL BB
係呀..ARGUS都講比我知有一隻跳跳虎架

angleBB 寫道:
ArgusMum

據阿女形容, 余老師還帶了一個朋友跳跳虎來探他們, 很得意的, 會跳.

唔知可信情到唔知有幾大?

陳師奶
係喎..你咁講我又醒起,ARGUS星期一都同我講話返學時係學校門口見到K1個老師MS WONG喎.仲話MS WONG同佢笑及SAY HELLO喎
我唸星期一好多K1老師去左多實開會.
陳師奶 寫道:
星期一我個仔話老師叫d小朋友排隊出去講星期日去左邊度玩, 我個仔話佢排第一, 仲要好大聲咁講架, 唔係d小朋友聽唔到喎.
仲有, 上星期佢話以前K1N Ms. Au & Ms. Tam 來搵佢, ms. au 話:原來你0係呢班 (K2U), 仲話佢高左好多添. 究竟係咪真呢, 定係佢掛住以前ms. au 發夢呢, 我見呢度又無報料既, 想證實下係咪真

mcheung
唔該晒你..   
mcheung 寫道:
let me go home to check my elder son's records..........

[quote]
ArgusMum 寫道:
顧問
我想問下幾時先開始默書架...
下個月先開始定係而家已經開始??
[/quote]

顧問
哈哈..打機係我仔既強項..我好辛苦先同佢戒甩左打機...而家學校竟然又同佢玩COMPUTER GAME.

mcheung 寫道:
The main purpose for computer class that train the flexible of kids' figures & brain..........

[quote]
byychan 寫道:
cyrusma,

我都唔想play games bor, 但kinder多數係, 唔通學excel咩    我夢想轉果堂做外籍老師教oral. 自己在家教上網咪得lor.    
[/quote]

Tinamummy
係啦..都唔知佢地講野信唔信得過...
我記得1/9老師話有星簿就會默書.....(仲話星期二默英文,星期三畎中文)咁琴日佢又真係拎左星簿返黎...
今日又係星期三,都唔知使唔使默...

TinaMummy 寫道:
Hi ArgusMum

Tina (K2K) said she did Chinese dictation yesterday

[quote]
顧問
我想問下幾時先開始默書架...
下個月先開始定係而家已經開始??
[/quote]

我個仔次次都係B,但我問過其他媽咪..暫時最好係有B+..
好似無人有A[quote]
yanniecheung 寫道:
我女寫字, 老師一般比分是B or B-.
請問有冇人小朋友是比以上的分數?
想比較

melissa
我琴晚返去問argus,初時答我有默書..我再問多佢兩問..佢又話無...
咁我自己睇番書包..見佢琴日先有星簿拎番黎...又記得老師講過星期三默中文...
咁我琴晚咪同佢寫下d字lor..
真係唔佢佢地幾時講真

Melissa 寫道:
Argus Ma & Tina Ma,

昨晚瞓前我問Marco有無玩默書,他也說有呀,我問是不是Miss Chan講一個字然後小朋友寫在紙上,他又話系,之後又講Miss Chan成日tick tick tick tick ...

我覺得可信性程度都是低。

琴日終於開始做三樣功課LU
我同ARGUS計時..佢可以係15分鐘內完成..希望以後都可以KEEP住啦.
MCHEUNG/LAAM MA
唔該晒..我唸下星期會開始默書LU...

EE
ARGUS果班無既....
佢無返黎講過要做..
Joy_E 寫道:
TinaMummy:

阿囝星期一已交咗 [quote]
TinaMummy 寫道:
Hi Joy_E and COMET

I forget to ask a question....last night Tina told me that Miss Wu asked her to write A to Z in a paper and bring it to school today.  Is it true ???
[/quote]

CYRUS MA
ARGUS都同我講..自己而家讀字又係好大聲好叻喎...
但比MS LEUNG叫佢要細聲D...唔係就會喉龍痛...哈哈....   
Cyrus123 寫道:
sheliawychan:
hi,阿仔話陳欣陶係坐隔離架,好乖、冇傾計、冇整到佢wor!放心啦!請陶陶多d報料丫,thx.
原來另有一個叫黃千陶!   
阿仔話講數字的中、英文讀法時,老師話佢好叻喎,不過,後來都講錯左22做twenty-four  
佢仲大大声話:今日又要改正啦---A字漏畫aeroplane...又終於冇傾計啦!  

CYRUSMA
CYRUS 都係用左45分鐘做..都唔係好耐姐....都接受到..
我成日同ARGUS講...要做個乖孩子..做功課就一定要又快又靚..佢好擦我鞋...所以咪做得快LOR   
Argusmum:
羨慕c人啦 Cyrus係每样做15分鐘呀
由7:45pm開始,又做、又talk、又擦、又做...卒之做到8:30pm,佢一放下筆、睇clock,呆左幾秒(高B播完了),立即嘩一聲大喊    我安慰佢,Daddy仲話:提左你做快d架啦...佢先知衰、收聲!
今早佢話要7:00pm開始做hw wor.   [quote]
我同ARGUS計時..佢可以係15分鐘內完成..希望以後都可以KEEP住啦.
MCHEUNG/LAAM MA
唔該晒..我唸下星期會開始默書LU...
[/quote]

ARGUS仲衰..成日都話余老師同佢地講  : 小朋友問好..
我問佢係咪:小朋友你們好..
佢死都話係:小朋友問好...
都唔知佢講咩..     
Hang'sMum 寫道:
各位媽咪

普通話是否只教左講 : " 老師好, 同學好 ? " 成堂只教兩句      好好笑, 我特登問大少 " 老鼠好 " , 他話唔係呀媽咪, 係 " 老師好 " 呀 !!!  

ELSAMOUSE
係喎..我都唸唔到TIM...         
Elsamouse 寫道:
Argus可能講緊小朋友們好

LaamMa
Laam Laam細過argus成半年...仲細個..慢慢佢會聽話架啦.放心啦..
argus今晚同我唱左首兒歌.
幼稚園裡排排坐
一起拍手練兒歌,
讀書寫字共遊戲..
唔知佢唱得o岩唔o岩..
佢成日同我投訴鄭家"信"好嘈,日日不停講野...你知唔知有無咁既事呀   
Melissa
argus同我講布晉康帶左眼鏡     
LaamMa^-^ 寫道:
ArgusMum,

Argus仔真叻
laam就死火啦
(開學時都好地地)    
依家上堂見到人喊佢又喊
昨晚一叫佢做功課, 佢就話攰同開始喊  
返學返多個鐘就"攰唻唻", 今日仲瞓到9:00pm都唔肯醒
佢仲話咁多功課, 做到佢"震震震"喎
(應該係話d字寫到"震"哂) 好唔開心 :cry:
又唔想佢習慣咁夜做功課, 唯有等明天先同佢做 [quote]ArgusMum 寫道:

CYRUS MA
CONGRADURATION啦........CYRUS都好快做晒功課..乖仔呀..
希望佢地唔好3分鐘熱度...一直KEEP住就好LU
我而家每朝都會叫ARGUS寫一次星簿入面既字...等佢易入腦,咁第日默書就唔使溫得咁辛苦...
Hi, good news ah...
Cyrus called me at 7:30pm last night to tell me that he had finished hw
I went home at 8:30pm. His writing is OK. I just have to erase 3-5 words only.   Hope he can keep it up.

CHERRYSZEHK
我覺得學校對佢地寫英文字要求都幾高..又要唔好掂到藍線....又同佢地講個E字要寫得直..唔準掂到藍線默書先有100分...嘩..佢地對手仔其實好難控制架....我囝囝都要一路寫一路擦...一掂到藍線就要擦...激死我[quote]
Cherryszehk 寫道:
有呀,早兩天我回家時,佢終於同我講話MISS FONG話買練習簿練字,佢話中文,英文都可以,叫我買比佢,我話買了你願意做嗎?寫得會靚嗎?佢最近才取B回來,我心滿意足了,我覺得他寫英文字係最差,昨晚寫F字,唉,唔知點解越寫越歪,我擦了很多,每次擦,佢都想喊想喊,真的不想傷他自尊心,但真的沒辦法.唯有繼續叫他努力.[quote]

無錯...我地唔好對小朋友要求太高...
我地大人...去到新環境都要有適應期啦...可況佢地咁細個..而家剛升上K2...邊會咁快習慣?
我每晚返去同囝囝CHECK功課,都會讚下佢..同佢講:嘩..做得好好喎...咁快做晒.真係一個乖孩子!!
我個囝好受我呢套....鐘意我讚佢.所以佢每晚都可以15分內完成功課...
你地可以試下呢招得唔得...
唔好太勞氣呀...大家努力..
唔係我地個樣真係好易老..

gracechung 寫道:
各位媽咪,大家係咪睇仔女做功課睇到把鬼火?      我都係,成日要佢擦完又擦,攪到大家都有d唔開心!      不過,今朝醒來突然記起一樣野,好想同你地分享。小朋友都係剛剛K2,其實佢地都需要時間適應,重點係要佢地知道應該要寫靚d字,如果唔知點解要擦完又寫,寫完又擦係於事無補ge。有d場口可以ge話就比小朋友過左佢,但就要佢答應下次要改善,大人唔好一開始就去到盡。唔,講番我今朝突然諗到ge一句說話:大家唔好贏一場戰役,但係輸一場戰爭。   我地應放眼在遠處,因為我地依家打ge係持久戰!
各位媽咪共勉之!     

CHERRYSZEHK
係...我都覺得自從ARGUS讀左KV後..我要不斷訓練自己既EQ...
成日同自己講...對佢唔好太嚴..怕嚇怕左佢仲死...
我都驚遲D唔係嚇死佢..係我自己激死左....

Cherryszehk 寫道:
ArgusMum,AND ALL MUM,

我已盡量將要求減到最低,如果唔係,我想報紙見到我虐兒了.
佢做功課時,個樣是很認真努力,奈何事實寫出來強差人意.不過我都盡量安慰佢同我,令大家好過點.我的EQ不斷提升梗..

死火..我都買左一打三角筆tim...     
kakamum , bonnieandtung

唔該晒報料, 等我仲買左兩打三角筆添 !    

[quote]
KAKAMUM 寫道:
係呀, 前2日ms poon 打電話俾我傾kaka 的情緒問題, 都有提及唔好再用 K1 那種 粗三角筆, 她提議可用中x牌铅筆, 話擦左d印都冇咁深色, 乾淨d.......另,我女是藍組,話識得 羅綽桐 & Jeff 喎

[quote]
bonnieandtung 寫道:
Hang'sMum,

我於上星期都有聽桐講 mr.poon叫黃賢行不要再用三角筆, 因ms.poon話大個仔及三角筆寫出來太深色,如要擦會弄髒本功課! 因桐的筆筒中有放一支三角筆, 所以她才提及(即叫我不要再放三角筆在她的筆筒中 [quote]
各位 K2S 的媽咪

我大少話 MS POON 話: 大個仔啦, 可以唔用 " 肥 " 筆 寫字啦 ! 我問mud 野 " 肥 " 筆, 佢話 K1 用的那種  
( 因為我都是用 K1 那種 三角筆 ) , 請向各寶貝收料, 是否真有其事 !!    
[/quote][/quote][/quote]

sheliawychan
係呀..其實三角筆真係幾深色架..
我叫左argus唔好太大力寫..唔係一擦就好似好多個印咁...
又好似好污糟既樣..所以我都係快快用完呢一打用番平靚正既中華牌就算     
sheliawychan 寫道:
ArgusMom,

唔怕啦, 呀得意仔寫字快,靚,正, 唔洗點擦, 不過粗三角筆真係好深色, 深到當疊埋本簿之後, 隔離o個頁都有d字印, 你覺唔覺得呀!!

"死火..我都買左一打三角筆tim... "  
‹ 上一主題|下一主題