用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心2歲8個月仲未講到詞語
go

[聽/語障] 好擔心2歲8個月仲未講到詞語 [複製鏈接]

細仔28個月, 明我們講野, 認知ok 但不太叻, 在他2歲時已覺得他講野慢,諗住返學 (N1)會好d, 但已返了5個月都仲係講單字多, 老師話他都不大主動和其他小朋友玩, 亦少有眼神交流,但你叫佢望住你都可以的, 他自少有啜手指習慣, 不知會否有影響.

現在政府等做全面評估可能要今年6-7,現在同佢排協康做評估 (22/1/09), 治療條隊仲有掛等, 好無助,
   0    0    0    0

由那個機構評定你個仔有口肌問題?  另何謂  i 位? thx!

原帖由 may123 於 09-1-15 18:57 發表

我仔仔都係,有食手指習慣,我又係係佢兩歲時發現佢講野唔得,咩都唔會講,同健康院講左同轉介,七個月後見醫生同言語治療師,而係見之前幾個月就排定協康,到評估日,話佢言語能力及認知遲成年半,當時仲未排到協康,我去左 ...

星期四去協康 (22.1.09) 希望知道原因, 最近已經出盡力同個細仔講野, 好似有小小進步,

另有d家長提及 i 位, s 位?  不知有何分別?

原帖由 言語治療部 於 09-1-19 16:56 發表
kinheimom:

希望可以解答你的疑問。

小朋友持續地啜手指有可能令口部肌肉未能充分發展,同樣地小朋友到2-3歲仍多吃奶嘴/飲奶而不吃一些固體類食物, 亦有可能有礙口部肌肉發展。

合資格的言語治療師已經可以評估口肌 ...

咁你覺得佢有無進步呀?讀左s位幾耐呀?點解你咁快排到s位? 人地話要政府機構做轉介,係咪真?

原帖由 cecilau 於 09-1-20 15:53 發表
i 位係係普通幼兒園的特別位.
s 位就係特殊幼稚園呀.

我細仔同你細仔的情況有d 似, 而家3歲, 讀緊s 位啦.

我個仔08年12月31日先見CAC姑娘, 由於現時多小朋友需要此服務,所以要等9-10個月先見醫生或做全面評估,先可以排隊,到時都4歲,都不知點追???

點解你個仔咁快可以做評估?  因為健康院通常拖到2歲至2歲半先肯refer 你去CAC?  當時你base on 什麼去決定個仔要去做 assessment?  

原帖由 cecilau 於 09-1-21 15:21 發表
有進步呀... 開始講多d 野, 同埋開始唱歌仔, (入學前係唔識的). 不過音都係唔準呀.
入s位係要經cac 的醫生做評估的, 我細仔1歲10個月開始排隊, 都等左一年先有位呀.

...

我個仔都有一直係醫院覆診,但佢地將個波pass比健康院,話健康院的判斷準d, 所以我都要拖到個仔返n1 5-6個月都無明顯進步先開始做野.

明天去協康評估都係自費,屬私家的,見完言語治療師,有些專業意見後就會著手搞training, 邊度快去邊度先.

你有無意見可以比我呀?  做父母有時都幾無助, 大仔無問題,都不知點解個細仔, 有呀哥帶住都咁慢, 入了幼兒學校都沒有明顯進步,

原帖由 cecilau 於 09-1-21 16:09 發表
因為我個仔一直係醫院有得覆診, 歲半唔識得講野就有得去cac 啦. 所以就咁快啦.

咁你仔仔有無係私家做d 野呀?

我覺得他的理解力都ok, 差在唔肯講,同埋有時教他一些字和數字, 日常生活用詞, 他好似不太理我, 我都不知他收到無??
另不知點解,我已日日教他講自己個名,他只是肯講最尾個子,另幾多歲,男孩子都不肯講,
原帖由 cecilau 於 09-1-22 14:15 發表
我都明你的擔心的, 我都係兩個仔, 細仔跟住哥哥都係咁慢, 我諗係天生的.

besides 講野, 其他野, 你細仔係唔係都比人慢呀?

22/1/09去完協康做評估, 用了差不多一小時, 個言語治療師好後生,他起初用
Thomas車引他玩,待他對環境熟悉點才引導他玩一些主要是假想遊戲, 例如玩煮飯仔,用面包超人微波爐丁野, 幫公仔梳頭、放公仔落床, 蓋被等等,吹波波等, 言語治療師話我個仔言語能力較慢, 但理解/eye contact都可以的, 如果上幾堂training, 應該會有進步, 如果我排weekday上午, 1-2個月會有位,

你個b 而家點嗎?  我地昨天約了部份BK 媽咪出來傾計, 好有用
‹ 上一主題|下一主題