用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區成續最好小學
go

荃灣區成續最好小學 [複製鏈接]

應該睇升中派位既band 1 banding 最準

學校有幾多band 1 位應由PS1 去決定, 而通常家長去決定邊間小學多數睇佢地有幾多band 1 位去決定, TSA個role係點我5係好清楚

馬灣基慧係6年前係葵青係好一般既學校, 因為位置遠,真係5多人簡,可能呢幾年升呢左我就5肯定,但如果誇到全港頭10名又真係無聽過囉

小學,葵青網都係仁立,仁紀,荃灣都係荃官/浸聯掛

咁其實馬灣基慧有幾多band 1 組別既學生呢? 即使仁立超過50%都無聽過校長講佢地tsa既成績係點wor!

我就2睇囉,因為我覺得學校領導在簡介會講得太"行",有些家長未必上BK去verify, 就會令到人misleading ~

看他派位比率,因為160個人,所以band 1 百分比會被拉高,這個都5所謂,各有各做,但如果將一些數據演繹成 ~ 全港TSA最好既10間,荃灣最好成績既一間, 我自己就5係好buy ~ 因為佢地既band 1 , 以可風為主, 但其他band 1 頭既中學例如林護, 安柱, 荃官都5係好多, 咁仁立/仁紀去咁多林護都無用呢d gimmick, 即使善德/李兆基收咁多林金電/主恩,人地都5會咁樣做
‹ 上一主題|下一主題