用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!!
go

請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!! [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 09-8-6 10:15 發表

係呀,TKO校網不好,但在TKO的直資卻高於水平,很多以直資為目標的都入TKO報名

優才,播道,真道

boganwan,如果你哥哥只得一個,又有能力的,其實可考慮一下,不過,真的很多人爭,像播道,上年好像1500人報名
我 ...

除一條龍外, TKO的直資點樣好法?

播道真是多人考, 但好在邊到呢?

原帖由 ziyi 於 09-8-7 18:05 發表
每個人看好的標準不同:

我個人來看好的:

1.校長有教育目標 (本人亦認同)
2.教師對小朋友好
3.英文小學
4.德育 (基督教小學,本人亦是基督徒)
5.學校與家的距離短,不用小朋友辛苦
6.學校過去幾年的學習表現進步中
et ...

不是想同你鬥氣, 不過呢個是事實

1.校長有教育目標 (本人亦認同)
(有無result, 想同做到是不同的, 有時就算個校長幾有heart 但D學生做吾到, 個result 都是做吾到)

2. 教師對小朋友好
(其他官 對小朋友就吾好?)

3. 英文小學
(同意, 但無人知同出面D英小英中比會點?)

4. 德育 (基督教小學,本人亦是基督徒)
(宣基小學也是, 德育也好)

6.學校過去幾年的學習表現進步中
(但無人知同出面D英小英中比會點?)

其實我只是想話提一提做家長的我們, 不要比"直資就是好"欺騙. 因為我們不應把子女拿作別人做試金石.

講多樣野比你知, 播道今年收吾夠學生, 吾好以為有好多好多人去interview, 就一定好多好多人肯去讀, 人選你, 你選人, 考得播道一樣有考其他直資.

今年播道最後要call 反D一早Reject 左個D學生問他們讀吾讀. 我果朋友派左去大西洋所以就讀lor, 個校長一早reject 左好多好多人, 然後就吊高來賣, 他做sales 就真是一流啦.

‹ 上一主題|下一主題