用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

我的意見:

黃永樹小學: 小朋友成績好, 重可以比個小朋友有多個choice出區讀好學校, 重要6年吾使錢.

播道: 成績好同吾好, 好大機會都是讀播道, 播道中學而家最多都是band 2頭. 要比錢重要limit 死左個小朋友的命運, 你話值吾值?

要比錢吾緊要, 但要比得值. 如果不喜歡精英班的制度, 不如讀宣基小學重好.

另外, 我100% agree 上面個媽咪, 讀播道真是好Risky.

原帖由 ziyi 於 09-8-13 11:07 發表
不餘我們先看看直資中學裡有什麼,好不好?

1.英華書院
2.聖保祿學校3. 聖保羅書院
4. 聖保羅男女中學

5. 德望學校
6. 福建中學7. 拔萃女書院
8. 拔萃男書院

我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這 ...

假使黃永樹每年考頭40個都派到英中. 如果你仔仔/女女在黃永樹長期考頭10名, 你古D家長重會吾會選播道做第一呢?

如果要去直資, 你又古D家長會選你以上果D老牌名校直資定播道呢?

現時來說, 你又古下D人一般考到第幾先會選播道呢?

個人來說, 如果我是家長, 而仔仔/女女又考頭40-5X, 我就會選播道咯, 鬼叫仔仔/女女是邊緣人, 但又想讀英中. 我是以呢果logic 去古播道, 如果有錯清指正.

我吾是要針對播道, 我都吾明D人點解今主觀. 我只不過只想D人知清楚入去讀就等於做白老鼠同開方牛, 我吾是話播道張來一定吾好, 不過在於吾太肯定而又有其他choice之下而入播道, 會吾會risky 左少少呢? 如果播道張來得的話, 上中學先選播道會吾會好D呢?

明知到條路都吾知到行吾行到出去, 重話我點解叫人吾好行, 你都得架啦.

我對事不對人, 我只不過話個校長過份地sell D家長future, 有D像去了基金/新樓盆D Sales, 張D他expect 100% 好完美的東西話你知, 而無話到吾得個risk 又可以點, 當然亦無數據可support 到. 所以我覺得他太over sell 間學校, 當然又吾等於他說的張來一定吾得, 但我好肯定而家重未得lor. 做家長無可能把小朋友拿作做別人的白老鼠同開方牛. 如果呢個觀點都有問題, 我都無話可說.

講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Demand 好大. 但最後都收吾到果D top student, 所以而家好多位又加上有D人吾讀, 所以就成日call 人讀lor.

我有個朋友剛call她收左她的仔仔, 所以我知lor.

我講呢D吾是叫樓主吾讀, 費事又有人話我對人不對事.

如果各位都認為比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話無問題的話, 你地就去讀lor

吾怪得D賣Fund 同賣樓的今好兼, 原來sell future真是好易sell......

我覺得你地好主觀lor:

1. 點解比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話OK無問題? 單單聽完果talk 就100% 覺得間學校得, 會吾會risky 左少少呢?

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好? 吾通各位今快就知道真道同優才就一定比吾上播道?

3. 又當播道張來得, 點解吾可以上中學先考入去? 會吾會今樣會secure 一D呢? 吾通今快就對你個小朋友無信心, 小學考吾到好成績考吾到入去?

原帖由 fongyuen 於 09-8-19 00:00 發表

唔係噃﹗
我教嗰間中學屬Band 2頭,的確有啲家長專登俾自己個Band 1囝囝入嚟我間學校讀,佢哋話啲囝囝响Band 1小學讀嘅時候好冇自信,入咗我間學校後反而讀得好開心,建立返自信,成績仲有進步添。 ...

總有一D extreme 的case, 但肯定吾是一個大部份人會去做的事. 又講, 個學生本身可能就跟吾上Band 1個speed, 通常呢D case 多數會發生在D邊緣人上(即Band 1末到Band 2頭), 試試如果呢個學生年年考頭1,2,3 , 你古重會吾會這樣做呢?

所以我一路都話呢度吾是一個客觀吐論, 太多EC 的Fans. 張一D少數人會做的事當成一個Trend 去叫人跟.

總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我不是sell 英華, 事實上TKO -》英華都幾遠)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 12:00 發表
我都係, 入到大學至知咩叫"學習", 周圍都係書, 成個圖書館都係書, 點樣去搵知識(而家有internet, 要消化既野更多), 點樣將睇完既知識變成自己既野, 唔明既時候主動搵人幫手, 至係學習之道
唔係等學校派書, 等老師講, ...

香港個education game 就是這樣玩的, 鬥大memory 嘛.

所以你一是吾在香港玩, 要玩就要谷. 要谷就吾會開心.
Under 同一個education system, 如果有間學校同你講會讀得好輕鬆, 開心但成績吾會太差的話, 我吾信咯. 邊有免費午餐架

原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一個. 重有, 今年果D考10A生個個都勾心鬥角, 無個好人, 尤其是讀DPS/DBS/QC/LS 果幾個.

總之, 我地D讀傳統名校或其他政府學校的家長就是低質數, 點可以同的讀播道的高質數家長吐論呢? Sorry, 原來來錯地方發言.

原帖由 freddielau 於 09-8-21 12:54 發表

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測 ...

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢?

原帖由 ziyi 於 09-8-21 17:35 發表
"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校 ...

我無話EC 差, 我只是話跟據各EC 支持的家長所推理, 呢D DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正呢D學校會差D, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下以上呢D咯.....(我一講英華, 你就已經話我die-hard 啦, 我還不是入來sell 名校的sales嗎)

因為我呢個輸入法好多廣東字都無, 令你吾會左D意思, 吾好意思.

我之前話過個校長是top sales 吾是無原因的, 我只可以話你聽他在收生中好有手段, 好聽D就叫方法咯, 吾講啦, 講又話我對人不對事. 而我上年聽talk 他是來自St. Paul 老師 (jump)-> Band 5校長 (jump)-> EC 總校長 , 所以他真是幾"成"的.

呢度D人對EC真是敏感.......

‹ 上一主題|下一主題