用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
樓主: didikoko
go

去菲律賓洗禮? [複製鏈接]

原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-22 07:39 發表
我唔覺係制度既錯
好多人走法律"喇"去呃綜援
咁唔通係制度既錯?唔怪得晒D人?
又或者紅燈過馬路雖然好多人咁做,好普遍,但不代表係岩!!
作為家長,應該是非黑白分明,身教好重要
...

非常同意!教徒有多那5分去報教會學校絕對有當中的意義,在此不作詳述,而本於天主的仁愛,有神父放寬去處理也無可厚非,但以我所認識的教會人士,都是嚴格執行小孩的洗禮問題。

另外,我覺得若本身不是教徒而去讀教會學校,便要有心理準備,會有聖經堂,也有其他教會活動,如:天主教的彌撒。非教徒者可能會覺得 o徒 時間,很悶,三思。

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:23 發表
你身上少咗"忽"肉呀? 我割咗你一下呀? 我殺人放火呀? 我謀財害命呀?  何謂"不擇手段"? 我唔介意你搵下康熙大字典先黎係度拋書包....

呢一刻,我行咗捷徑, 我過咗自己個關, 我問心無愧...SO.....
你唔抵得唔好係度抵毀人

呢度D 人...全部都係唔抵得我行出呢一步啫
幫我搵教會的人都係天主教徒. 唔通你又話佢不擇手段咁幫我呀?

不擇手段...太言重..我受唔起..請收回...

去菲律賓洗禮而多取5分 (for 1st round) vs  借地址抽小一學位 (for 2nd round) = 剝削常常返教會又奉獻的真教徒,和住在當地的小童入讀心儀小學的機會。

這個是不爭的事實。

原帖由 didikoko 於 09-9-22 12:43 發表
當初, 只係一心一意睇下bk君有無呢方面的information俾我, 估唔到都會引起so call 大廻響.

我已經得到我所想。

之後, 我亦都會參加慕道班, 希望完結時, 能真正明白天主之道, 而唔係好似而家咁只係為一紙為証。

在 ...

我反而佩服樓主您可以這樣公開去問這個問題,其實也反映社會現狀,人對是非的看法似乎已經過了界,做「同樣事」的人每年多的是,以我所知,還有一些補習社主動幫人去搭線,只要您有錢便是了。

事實我無意去批評樓主,只是多那5分都未必事事如意。至於以後,是否真如您所說,做個真教徒,都已是後話。只要記住,好似中了獎咁,橫財要積福至好呀。
‹ 上一主題|下一主題