用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2009-2010 K1(上午班)檸檬組來分享一下啦! ...
樓主: sammilamyy
go

2009-2010 K1(上午班)檸檬組來分享一下啦! [複製鏈接]

今日收到兒歌歌詞, 原來我所指的正確版本都唔係最正確!

點解病仲要個小朋友返學?????

各位,

我今朝等校車時見到一個情境就係, 個工人餵個小朋友食藥, 我心諗唔係呀! 病就唔好返啦!  反正又有工人, 又好似有個婆婆係屋企喎. 好嘞, 就算個小朋友唔係大病, 你食藥都唔好俾人見到吖! 你想嚇死人咩! 佢以為帶口罩就可以大晒咩! 唔係架!遲早唔病既小朋友, 都俾呢啲人攪到病晒. 真係無辦法.

各位 :

我囡囡終於被傳染, 不過好彩只係少少鼻水啫, 唔算嚴重, 即刻已經睇咗醫生.

唉! 唔講呢啲唔開心嘢嘞!

今日我係校網睇到有佢哋中秋慶祝相, 你哋快啲睇吓有無你哋小朋友, 我囡囡只係第一張相裡面出現, 仲要係側面. , 不過, 都見到佢哋好開心.

另外, 今日令我起出望外就係, 囡囡同我講英文句子, 就係 "how are you", 仲自答添 "i am fine, thank you!",
我問佢邊個教呀? 佢話葉老師教的.真係好開心, 即是老師除咗教佢哋唱 abcde phonetic 之外, 都有教佢哋好多嘢. 學校真無令我失望.

你哋呢? 你哋小朋友有無同你哋講其他呢? 因為我只係知道咁多咋!

我囡囡好番嘞! 多謝大家關心! 大家都小心身體啦! take care!

各位檸檬組家長, 我哋已經將對話平台轉移到 facebook, 如果那位家長仲未 add 我哋就快啲過嚟啦!

琳媽 :

我都唔明點解, 開學時又話英文同普通話係放入書包日日都要帶, 而家又變, 攪到溫唔到書. 唯有自己整啲生字出嚟或者星期五自己抄底佢哋本書啲字同佢哋溫囉.

以我所知學校所有節目應該都係得一個家長參與嘞.

原帖由 sammilamyy 於 09-10-20 00:52 發表
各家長

唔明學校點解要逢星期一就會keep住英文書,  到星期五才可以帶番屋企。咁佢地咪溫習唔倒囉!!!
聽家長講K1(觀課日)係11/11,咁有冇人知(觀課日)家長可以有幾多個出席呢?

琳媽 ...

我個女就好少念三字經嘞!

食飯前就不停唱感謝主! 但有兩句都聽唔明佢歌咩?

打拳仲搞笑, 因為搞笑, 我日日都叫佢打幾次....

個首花草樹木係咁唱 : 我有一雙眼看東西, 花草樹木多優美; 我有一雙耳聽聲音, 花貓喵喵聽得到.

仲有好多歌, 日日都不停聽, 聽到我都識背了.

但係有一首就唔係好清楚, 開頭係咁 : 快來! 快快來! 我的坐位在那兒? ..........!  
跟住就唔知嘞! 你哋知唔知呀? 等我哋加加埋埋一首歌都好.

原帖由 sammilamyy 於 09-11-4 14:42 發表
To:Ccarolcchan

我小囡也有念「人之初」、「性本善」三字經,不過淨識兩句咋!!!

To:Tonycat
佢呀!好醒目架次次見到我一定會同我say hi的!
仲有一首歌小囡成日唱:花草樹木啦啦啦.....快樂.....之類,我也總是聽唔明的!但佢又成 ...

To : 琳媽

你唔好客氣嘞! 我囡囡雖然識得番嚟同我講咋, 但老師早兩日打過俾我講阿女係學校情況, 話佢都仲係好易喊! 淨係呢樣已經令我頭痛. 不過都好, 佢喊得嚟都有聽老師話, 肯做, 肯唱, 肯寫, 咁囉! 如果唔係淨係識喊咁就幣嘞!

To : 各位

打拳佢哋早兩日加咗新動作, 向左向右向前向後架, 你哋番去問吓佢哋啦! 口訣都唔係記得好清楚嘞! 記得就再話你哋知啦!

原帖由 sammilamyy 於 09-11-5 17:21 發表
To:ines.yingying

都係你囡囡叻叻,經你提示我小囡就唱得正確D了
依你果首我小囡有唱過不過都係唔太清楚的,我只聽到(快樂、快快樂、我的xxxxx、歡樂、 歡歡樂、我的xxx歌唱)

To:  Doris222
我小囡 ...

To : Doris / 琳媽

雖然兩次表演都唔係好完美, 但見到佢哋咁努力表演真係好開心, 真係要俾好多心機.

To : 大寶寶
我揀呢間學校, 真係揀佢夠傳統, 小朋友先苦後甜, 到小學就無咁辛苦.

原帖由 sammilamyy 於 09-12-30 23:59 發表
To   Doris
見老師好比心機教佢地,E小朋友又咁努力表演,雖然下雨::" />但最後仍能演出真係冇浪費大家的心機!GooD

To:大寶寶
其實我覺得揀學校好在乎自己小朋友的性格。
如果佢係怕醜文靜型可揀活動教學::" />:" /> 可以 ...

那天當日有老師同我哋講過有 CD 買, 但可能那天落雨混亂咗少少, 佢哋都唔記得咗啦.

我諗佢哋遲少少會有回條再買掛!

原帖由 calbeeyee 於 10-1-7 12:14 發表
想問吓各位媽媽,

在聖誕活動當日表演後, 老師有冇叫家長比錢買CD? (CD內容係當日小朋友表演片段)? 因為我當日趕住走,所以唔知, 係事後下午班家長通知我, 我先知?

...

吓! 唔係呀? 但係係課室分組表演時都有影架? 點解唔將果啲做 cd 呀? 我想有個記念喎! 同學校反影吓先!

thx! calbeeyee

原帖由 calbeeyee 於 10-1-12 09:58 發表
我已問過老師,上午班沒有CD買, 只有下午班有, 因為當日早上下雨, 冇影到.  

我啱啱問咗老師, 佢話真係無 vcd, 唔係因為學校無拍, 而家話唔係好靚喎! 我話無所謂, 最緊要係留念, 咁老師話, 佢哋會係下個月12號評估日時再問我們家長, 看看有幾多家長先再決定整唔整番出嚟俾我哋喎!

原帖由 calbeeyee 於 10-1-14 10:58 發表
你都好過我,影得好過我 我真係有少少後悔冇帶錄像機. 我部相機影得唔好..

To : 琳媽

我唔係接放學收既消息, 係我打電話問老師有關 vcd 問題時老師講的, 佢話果日係評估日, 我睇番手冊就寫係"迎春樂", 至於係咩形式我就唔清楚, 唔知有無其他家長可報料呢?

瑩瑩媽

原帖由 sammilamyy 於 10-1-16 00:27 發表
To:ines.yingying

你係咪囡囡接放學架?消息收得咁快! 多謝分享!

下個月12號有評估日呀?咁你哋知唔知評估內容和形式呢!

FR:琳媽

各位媽咪 :

學校又有新相睇嘞!

To : TONYCAT

我都唔知, 係老師咁講, 可能派評估啩! 都係要等佢哋出通告先知.

原帖由 tonycat 於 10-1-20 22:44 發表
HI,

各位你們好,上星期老師打電話給我之時我順便問吓老師仔仔在校情況,他說早前上堂之時已評估了,所以我不太明下月12日評估日是咩意思?

我都唔係! 不過我朋友個女係, 你係唔係有嘢想問, 或者我幫你問吓, 好唔好?

原帖由 annie1408 於 10-2-3 23:30 發表
想問下有無小朋友搭 三號校車呀?
‹ 上一主題|下一主題