用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

Hi, 我仔仔讀1D班呀, 有無人同班呀?
又有無人參加詩歌班呀??
你地有無出席10.10果日小導遊呀? 我去過地下個洗手間...D環境唔係好似幼稚園咁好....>.<...有D擔心....

有成績未????

唉...中文d字寫得唔好, 扣分......"再"字都唔係評估範圍, 又點知要教佢寫??? 仲有d填充...eg.:花燈很____, 大家家知填mug呀? 佢寫美...,不過'x"....仲要改正, 但係mug呢? 我都唔知, 因為我覺得個答案都ok...haha! 大家知唔知d配詞係味小朋友自己諗架?
如果係, 佢都ok wor...(雖然都有扣分...)
你地d小朋友有幾多分呀???

回覆 1# raikkonen 的文章

係呀一樣! 中文得7字頭頭...數學就8字, 常識一樣好...有9字...英文? 同你一樣心態, 合格已經好好la...hahhaa...
我諗我地都要學下點接受lor...
佢d字真係.....
加油吧!!!

hi raikkonen

我想問下中文科咪要改正既....有一條配詞: 花燈真(      ), 我也想買一個.....etc..
你知唔知填mug先0岩呀??? 我仔仔填左(美)字都錯...但我又覺得ok wor......請提點...thks.

THANk YOU!

我地加油la!!!!

原帖由 raikkonen 於 09-10-26 10:10 發表
係花燈真是好(看),我都想要一個.

我好仲攪笑, 看字咁容易都唔寫, 佢寫美麗.

HAHA...

raikkonen, 你唔覺得英文真係要求好高...我都覺得佢d英文字ok...但係都係C....OR C-...好似得1次B-....:(..
中文大都是乙....最好是常識...好多A呀...HAHHA.....

原帖由 raikkonen 於 09-10-30 12:29 發表
我就有獎罰比我女, 抄詞或做Pen本功課, 如果有乙以上及B(乙-或b-冇星)以上有一粒星, 滿10粒星可以買小禮物, 但係如果丙-或C-以下就要扣星. sofar佢會因為咁樣而寫靚D, 我女比起佢9月份, 係寫靚咗好多, 不過都e+都未 ...

help!

今日竟然有2個默書....help!!!  今日已經要上課外活動遲返屋企..又多功課...又要臨急溫習...dict 仲有d新字...中文又唔係讀左好耐...真係無諗到同一日...搞到小朋友好累(me 2)...
我其實真係好想問老師, 點解唔係跟時間表??  太突然呢....
我好緊張呀...尤其是今日出左評二範圍...嘩! 好多..仲加埋上次d架....聖經d金句...唉...黠算..好驚 你地會嗎??

原帖由 raikkonen 於 09-11-19 13:51 發表
我問咗老師喇, 一定要口語化, 唔好好似照書讀, 唔係會扣晒d分.

hi raikkonen,
我個仔同你個女係1d班架...今日以為老師會比埋d工作紙佢地, 以家先發覺無英文果份AS(A4), 唔知你有無呢?
另外, ORAL SHEET 是果份TEDDY BEAR...嗎??? 唔該哂你呀.... 唉...好緊張呀.....

原帖由 raikkonen 於 09-11-24 14:44 發表
我女琴日已經開始要佢溫習, 先溫中文課本, 因為我地要返工, 唔可以好似全職媽咪咁日日都同佢溫, 我要我女每日溫2課中文課文, 我晚上要佢背默比我. 英文就要佢溫d英文生字(例如: Socks, Teddy Bear), 晚上又要佢默囉. ...

THANK YOU VERY MUCH!!

原帖由 raikkonen 於 09-11-28 12:39 發表
好開心, 原來你仔仔同我女一班.

我女都冇AS (A4)果份喎. 佢話老師星期二先派.
另外, Oral sheet 係貼係佢本書果頁, 要識讀晒teddy bear, 後面好似你考oral範圍.

...

....

直頭傷感情!!! 點算?

原帖由 raikkonen 於 09-11-30 09:56 發表
你地開始緊張未呀? 我有d擔心添....

唔係ma....咁第日都唔使溫la...因為d問題都唔係向書度....唉...
呢幾日自己都要用3個clock叫起身....
點算....??!!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-12-2 14:52 發表

唔好咁講la, 因為曦彤幼稚園果時, 我都習慣左會每日問佢學校d野, 所以可能佢係習慣要話我知姐.
佢頭先都有講常識, 問左關於兩條國家嘅問題, 不過佢都係"撞", 一條係中國廸士尼響邊度起? 佢揀左四川 (錯左). 一條好 ...

唉..有心事...

今日呀仔手冊有分數睇...唉...中文只係緊緊合格...個心好唔舒服...但又唔可以向佢面前表示...全職湊2個小朋友既我...佢d成績都係咁...點解??? 點教?? 反而佢默書好好...我諗佢衰哂係閱讀理解....又無paper睇番...
唉...我真係無哂信心...仲極有錯敗感....   希望其他d好d la.....

.....

真係要上吓d"EQ"堂....
聽到有人中文可以有90以上...唉..真係想知衰MUG...
好多都中文唔合格??  
小一唔係科科都有80以上咩...D人係咁同我講...
但事實都唔係..
你個女中文是剛合格? 都好架LA!
加油!!

原帖由 raikkonen 於 09-12-8 17:06 發表
e+爭聖經未知分數咋. 不過我女中文科分數係比其他科分數低. 真係冇諗過中文會差過英文, 我女英文一向都麻麻地.   

家長日

你地果日會2個出席嗎? 我老公話"使唔使"??

hi

raikkonen,
唉...我都好驚呀..你係d班, 我個仔同你一班架...上次中文佢都係"也也wo"...今次... , 點解中文咁難做得好...唉..聽日仲數學tim....琴晚都訓唔到..好擔心!

原帖由 raikkonen 於 10-6-14 14:09 發表
今日老師同佢地講, 全班中文及中默考得好差. 連最叻果個同學仔, 老師都話粗心大意, 死喇! 連最好果位都咁, 我女就 .

我個仔本來中文同常識都話識, 但係經老師講左有人唔合格, 佢即刻無哂信心....唉..搞到佢好擔心, 其實唔好以為佢地細個, 佢地真係有壓力....
你個女會唔會呀?

原帖由 raikkonen 於 10-6-11 13:56 發表
我女話佢果班有3個人常識唔合格. 嘩! 咁快知喇.

第一次自己遇到d錯敗感....唉..真係好唔開心, 今次呀仔d數大跌....個個都有80以上, 佢一唔小心得7字頭...中文只剛合格果隻....點算?? 覺得點解自己教都咁....仲係編班tim 架.... :(

原帖由 raikkonen 於 10-6-17 14:28 發表
知道分數喇. Sofar都沒有唔合格, 又係同上次d分參唔多. 不過中文係差咗少少. 我都唔知點解. 已經同佢溫晒所有野, 我相信都係多寫錯字, 我女次次都比老師扣7-8分.  我見到都覺得唔抵. ...
‹ 上一主題|下一主題