用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

miffy,

唔駛咁緊張﹗我見您周圍咁問人,放心啦﹗我有兩個fds 都報左, 一個收到信, 一個仍未收到, 佢地都是在 1/9 及 8/9 交表的, 所以可能學校收到好多表, 佢先抽 d 出來見, 您太緊張啦﹗ Take it easy﹗

O I C, 咁帶書重咩呢?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

Just received my fd's news,  my fd's fd is working in YW.  She told me that the 1st group interview in last week have a big chance to go to 3rd round.  Because the YW found candidates who have his a cup of tea, then give them a letter for last week interview.  The 2nd and 3rd group => chance is a little bit.

其實我都唔知真定假, 係因為我其中一個 fd 仍未收到 letter, 而我地都收晒同見埋, 佢就開始擔心, 因YW 是她杯茶, 佢好唔開心, 我地米問一問其中一個 fd 的 fd 啦﹗佢個 fd 在YW 工作的, 佢話申請人太多, 要選合適的, 通常第一group 的機會同時間是多 d, 第二 group 是世襲, 之後就唔多知。我都希望唔係, 我個 fd 非常 like YW 的。我講出來是分享的, 沒有其他意思的。

原文章由 KelvinMaMa 於 07-9-28 11:04 硐表
我都唔想這個傳言係真的, 因為實在不公平, 不過我之前打去學校, 話收唔到信,  佢話未得的: "因為我地要揀的!".
當時我都覺得有d奇怪!

[ 本文章最後由 cclbaby 於 07-9-28 11:13 編輯 ]

我個 fd 剛打去問 YW, 佢話未有安排, 要揀的,等下啦﹗請問如校長說每人都有機會 in, 點解要揀呢?

原文章由 Uncle-DOS 於 07-9-28 12:27 硐表

Why not now?

有時郵局都可以寄失信件!

miffy,

可能 YW 今日有 GROUP IN., 所以 D 職員較忙, 唔緊要啦﹗您等埋星期一二先啦﹗希望您下星期會有好消息啦﹗

假期快樂﹗

原文章由 miffy 於 07-9-29 08:58 硐表
helenjoe

恭喜你呀, 比心機喇。

我未收到信, 怕miss了今日group interview, 頭先打去英華度check, 位女仕聽電話, 唔肯幫我check, 話d信已經寄出晒, 星期一二會收到喎。

cclbaby

我未in, 其實都打定輸數了, 我有 ...

嘩﹗唔係咁快呀﹗我另一個 fd 都未 in, 咁快就.....莫非真的第一 wk 見有大 chance 收先?

[ 本文章最後由 cclbaby 於 07-10-3 13:28 編輯 ]

其實收到第三ROUND 的信都唔奇﹗因為再IN. 300人後再揀150人註冊,以林校長一個人見, 都差不多係時候啦﹗不過可惜的是有些人仍未見, 就咁快出第三ROUND, 咁對未見的人有點不公﹗

原文章由 Cartier 於 07-10-3 14:48 硐表
真係有人收到3rd interview 信  我就唔多相信.

嘩﹗咁都好呀﹗英華終於有個 name list, 我都見到我一個未 in 的 fd 個仔的名字, 哈﹗真係好啦﹗其實咁重好啦﹗唔駛 d 家長咁擔心﹗希望 3rd 都有就好啦﹗

原文章由 ianmami 於 07-10-4 08:27 硐表

http://202.82.16.196/news/0809p1.pdf

好開心有個name list 大家仲可以睇清楚d tim 呀!!!    未有信的申請人, 真係要快d 打電話去啦...

原文章由 miffy 於 07-10-7 09:11 硐表
等到頸都長, 我仔尋日一朝早group in了, 佢好堅持話interview是由一位長髮女西人老師, 用全英文in佢, 佢答了關於魚的問題, 和讀了英文句子, 又要數d魚, 不過佢唔識英文"魚腮"點講, 講了中文, 要旁邊的中國人老師幫手 ...

恭喜晒﹗您個仔咁叻仔, 而且全英對答, 侒侒一定入圍,放心等收信啦﹗

miffy,

侒侒咁叻仔, 一定有信的, 放心等收信啦﹗如果我仔有侒侒咁叻就好啦﹗可以讀 5頁英文, 2頁中文。

原文章由 miffy 於 07-10-12 14:27 硐表
我仔今早見完校長了, 佢話佢舉手答了問題, 另外讀了5頁英文圖書, 2頁中文圖書。

總算in完了, 其實我今朝都有小小擔心, 因為這幾天我只是輕輕提過要見校長, 又無練習過讀本圖書, 係今朝提佢入去要有禮貌, 不過我諗今 ...

miffy,

唔緊要啦﹗英華唔收侒侒係佢地損失,但真係唔知英華是用咩來作收生標準, 因為侒侒咁叻, 在 in 個時讀左 5頁英文, 3頁中文都唔收?真係唔明白﹗?保重﹗好學校等緊侒侒的。

原文章由 miffy 於 07-10-23 07:53 硐表
mcheung

我都好高興認識到你, 我知你是一位很有心機教養孩子的媽媽, 我希望你細仔都能夠順利入讀英華。

其實侒侒in完英華後, 我都有考慮過男校是否適合侒侒, 侒侒是很文靜, 最鍾意睇書和彈琴, 一見人郁手郁腳, 佢 ...

[ 本文章最後由 cclbaby 於 07-10-23 09:47 編輯 ]

miffy,

唔緊要啦﹗希望在明天﹗我個 fd 有一個入左圍, 一個就冇機會, 佢都心知唔得, 因佢小朋友都係好內向, 又係好喜歡讀書及靜態活動,所以如您所言, 英華校長真的偏好活潑型, 咁唔怪之得佢冇份啦﹗大家努力啦﹗

[quote]原文章由 miffy 於 07-10-23 10:32 硐表
cclbaby

我估完全唔關讀幾頁書事, 我識那幾位入選"佳麗", 只帶本好簡單的書去讀, 有一兩個直頭讀都唔洗佢讀, 剩叫佢講下本書講咩。

我見似乎校長偏好d活潑型小朋友就真。 ... [/quote

咁即係 YW 今年所收的小朋友全部不是優異學生, 反而是有問題的學生?真係唔明這校長為何要這樣做?人人收生是專收好的學生, 佢就反而唔係﹗

原文章由 qq123 於 07-10-26 21:29 硐表
我聽我朋友說, 佢囝囝亦落選了, 我一向睇好佢囝囝, 很乖, 文靜, 學很多課外活動和名列前矛, 佢話反而一些甚麼都沒有學, 在學校被老師勁投訴, 成績又不好的同學入了300名, 我朋友激氣到訓唔著。

我話, 你都不用訓唔 ...
‹ 上一主題|下一主題