用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學定油天好??
樓主: Fionyiu
go

九龍塘小學定油天好?? [複製鏈接]

宣小再上 3年級, 功課會較多, 而且開始深。

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 10:27 發表
宣小唔多功課,高小未知

同意。因九小是教高程度的,油天一定唔會教高過九小, 而且我有朋友係九小及油天讀, 而且 PAPER 以九小為深的。請問你是指新油定舊油的程度呢?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表
Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

請問是指舊油嗎?
同意。私校程度高, 所以 D 家長就 BUY 啦﹗

原帖由 必必 於 10-6-9 12:14 發表
油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. ...

舊天係程度深的。而且我朋友個女都係有出去報讀英文 COURSE 的, 因始終英文程度唔及私小。

原帖由 必必 於 10-6-9 12:51 發表
係, 我講緊係油天舊校.

其實新油天沒有教高 grade的, 因為佢地係津校, 是依照教署制度的,即一般官津校是正常教法, 只有私小及直資是會教高 grade 的 (如果唔係教高, d 家長都唔作考慮啦﹗)至於試卷深淺問題, 有機會是學校利用工作紙或補充教授學生所產生而成的。所以不能比較。

原帖由 ch441019 於 10-6-13 15:56 發表
Hi miffy,

Are you compare the paper is talking about the new or the old 油天? And which level you compare? P1 or P2?

Do you know the Maths of 新油天 is it use the half level up textbook to teach, i.e. P1 下學期 use the P2上學期 books?

原帖由 miffy 於 10-6-11 09:58 發表
我都識人讀九小, 大家八卦交換試卷和worksheets看過。

無錯九小d數係教深半級, 但我睇過佢地d數卷, d問題問得好直接, 無油天果d咁tricky和題目數量咁多。

英文大家學嘅野差唔多, 但考試卷九小深d。

中文我覺大家差唔多, 但我fd話我地深少少。

功課我仔由小一開始在學校功課堂做晒返黎, 我地d功課只係workbooks做果一兩頁, worksheets都無張。

p.s. 我唔係想爭邊間深d, 我覺得兩間都係好學校, 我都係以我所見說實話實說。

‹ 上一主題|下一主題