用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? ...
樓主: siulan888
go

有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? [複製鏈接]

2隻臭豬 發表於 13-1-11 11:57
回復 siulan888 的帖子

如果你個女係鍾意讀女校, 而你又諗住第日返學近d揀番沙田, 咁你band 1 中考聖羅撒 ...
點解和我聽到的都不一樣?難道每年都不同?

今年2013年,有人說排第18志願都抽到SRL書院。講到話「抽」即不是自行收生啦!我還以為入讀SRL無難度。

霖霖B媽咪 發表於 13-8-9 22:35
其實, 一切都要睇小朋友性格夾唔夾, 同埋家長受唔受依一套.

我確有家長朋友, 個女小學宣小, 排志願2X, 派 ...
其實我真是誠心想知道多一點關於SRL書院的事。您說:「家長受唔受依一套」意思是指什麼?可否多說些事情分享!謝謝。

kellyho123 發表於 13-8-12 18:33
我個人認為如果你係ST.ROSE 小學升返佢中學應該唔難適應, 我個女係小學升上書院, 佢覺得唔出去食飯都OK ,  ...
出唔出去食午飯無問題,但書院的午饍供應好嗎?

霖霖B媽咪 發表於 13-8-19 17:11
回復 Combo 的帖子

如果我冇印象錯, 你都係小學部家長.  其實, 學校既作風你都應該好清楚.  每間學校既文 ...
但一直以來,無論校外或校內,大部份人的評價對SRL都好似負面多過正面,而正面的講法都只是說女生都比較乖,僅此而已。所以想聽多點,希望找到多點「正」能量。

霖霖B媽咪 發表於 13-8-20 09:27
咁即係其實你自己本身都鐘意間學校, 但你聽到有些負面講法又擔心, 想搵d人同你share 下正面既野去支持自己 ...
我對SRL的「鍾意」程度是一般啦。您的說話很中肯,謝謝。

曾經有想過,或者SRL不算很top,但只要自己多加努力,而成為當中最top,這不是更好嗎?況且,SRL小學生涯算是很輕鬆。不知中學是否一樣?
‹ 上一主題|下一主題