用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試一問?
go

升中面試一問? [複製鏈接]

五及六年級成績表就一定要, 有啲中學四年級成績表都要睇。

我個仔舊年自行考兩間中學, 其中一間要睇個人資料夾(portfolio), 所以最好影印定成績表, 證書及獎項。

其實各間中學要求都唔同, 你因應佢哋要求做就得。

而我舊年就第一頁用表格形式做咗個"個人資料表(profile)", 第二頁叫個仔手寫咗一張簡單的自我介紹, 個人喜好同埋最強項目(要簡單清晰), 然後第三頁放成績表(影印本),之後放校長推薦信(而家好叫定學校寫, 不過唔係間間學校校長會幫你寫, 因為自行收生階段喺一月要交表), 然後係近年證書及獎項一覽表,要精簡易睇, 一覽表我分開咗校外同校內, 然後附上證書獎項影印本。

我個仔舊年面試, 一間係分兩部份, 小組討論及老師單對單問題(約30-45分鐘)全英語對答。而另一間中學就有1st in 同2nd in, 1st in 係兩個老師對一個學生面試10分鐘, 中英文都要問,  2nd in 就要見埋家長。

好多中學都會話俾你知面試形式, 放心!!

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 23:05 發表
你d資料好有用又詳細呀! 多謝分享!
可唔可以講你仔仔見邊間中學呀? pm都得, thanks!

薯仔阿ME ,
唔方便講, 自己估吓!?

你睇咗我俾你嗰份"升中錦囊"未? 對你有冇幫助呢?
‹ 上一主題|下一主題