用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph or SPCCPS
go

St Joseph or SPCCPS   [複製鏈接]

回覆:St Joseph or SPCCPS

弓起。

每人選擇不同,俾我就St Joseph,又唔使驚收唔收細佬。

除非完全唔置在錢,否則長遠來說兩個小朋友慳好多。儲錢俾細路將來買樓娶老婆好過。

唔覺得SPCCPS同St Joe完全兩個層次

SPCCPS是好一點,但不會差這麼遠吧。

St Joe 有多些社會唔同階層的小朋友,長遠來說對小朋友閱歷是好事。

升中會否SPCCPS容易些?這是考慮因素之一。

另外,細佬如是大b, 考小學優勢多些。如若是8月打後細b, 你兩公婆要認真考慮。

引用:我係樓主的話就會把眼光放遠些.+SPCCPS係好

原帖由 saintbernard888 於 13-11-30 發表
我係樓主的話就會把眼光放遠些. SPCCPS係好,但ST JOSEPH都係好學校. 為了細佬也能在好學校就讀, 我覺得放棄 ...
Agree

語重心長:

放開懷抱,不要被大人自己的優越感or虛榮感蒙蔽。真正揀一間切合你大兒子需要及平衡家庭需要的學校。

你小兒子只有一歲,資質難料。當然大機會像哥哥一樣醒,但如若相反,如Avanti所說有機會搏唔到入SPCCPS, 而細仔又唔夠分穩入St Joe, 你會好頭痕。如你想像此情景發生,你兩公婆能堅守意志不會反過來埋怨自己take away細仔入讀St Joe的機會,那麼就go ahead SPCCPS.

個人覺得,你大仔係醒,由St Joe升中一定有好學校收,上大學也不會有問題。條條大路通大學。你上大學、出黎做野,邊鬼個理你邊間中小學畢業。你大仔若唔夠醒,係SPCCPS讀也不會好過。

利申: 本人不是SPCCPS waiting 人士

引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 interview 於 13-12-01 發表
pm再談

我case,等於去旅行,終點可能一樣,但大的坐first class,細的坐business。
家長都傾向一窩蜂追崇超級名校。

這也無可厚非。

我也好想小朋友入名校。

只是,我對於純粹追求神校但忽略了家庭情況好有保留。

我們這些局外人的進諫,大家未必聽得入耳。

你作為局內人,你的分享對樓主很有用。

引用:+本帖最後由+lugano+於+13-12-2+11:13+編輯

原帖由 lugano 於 13-12-02 發表
同意。

感覺同係培正道附近看見培正中學生的好品行及修養相類似。只是神校的學生整體更有氣質,impressive。

引用:Quote:原帖由+siden+於+13-12-02+發表同意

原帖由 hadwinboy 於 13-12-02 發表
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到 ...
我講緊高中生呀。

但依家果批小學生上到中學會否像現在那些中學生一樣則不得而知了。

‹ 上一主題|下一主題