用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下定聖心私小?
go

軒下定聖心私小? [複製鏈接]

回覆:軒下定聖心私小?

又真係幾難取捨

引用:+本帖最後由+kittyland06+於+14-12-9+21:01

原帖由 kittyland06 於 14-12-09 發表
同意聖心私小好過MPS

程度very good, over 7成 band 1 students, 如冇搞錯應該好過MPS

最最可取係番半日,有充足時間休息看課外書,幾多人恨都恨唔到 - 包括我

聖心私小除咗輸MPS名氣,內涵完全唔覺比MPS差, 唔知點解啲人總覺MPS「經」貴啲。

唯一係要俾學費,仲有MPS套校服真係靚啲

Ryan_baba  聖心名氣絕對差唔過MPS  發表於 14-12-9 22:13

引用:聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日...+

原帖由 kittyland06 於 14-12-09 發表
聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下:naught ...
噢,真的嗎?

之前只聞樓梯響,一直冇確實日期

如落實轉全日真可惜

引用:Quote:kittyland06+發表於+14-12-9+23:12+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-10 發表
女仔讀軒小, 坦白講升中無乜著數.....

乜唔係有得聯繫BPS喎?  係, 不過得9個聯繫位俾2間軒小分囉.....
同意

引用:聖小再沒有直升中學優勢 http://hk.on.cc/

原帖由 kittyland06 於 14-12-10 發表
聖小再沒有直升中學優勢

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/bkn-20141210202615636-1210_00822_00 ...
好突然!

兩間小學少咗58個位
咁即私小少咗約25-30個位

引用:聽過Marymount升中自行唔收自己學生呢....(

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-11 發表
聽過Marymount升中自行唔收自己學生呢....(如果我無記錯)
前輩我估你冇錯。

早兩年聽JM說MSS只收65%自己小學生。咁好明顯自行不是全收MPS.

有錯請指正。

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-12-10+發表好突

原帖由 熊牛不兩立 於 14-12-11 發表
看來聖心書院可能呢幾年成績有下滑跡象。需要自行收好學生提高成績

...
我估是

引用:Quote:熊牛不兩立+發表於+14-12-11+09:03+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
揀優而取其實亦無可口非,中學唔話轉直資已算有良心了
很同意

只是可憐現讀學生亂了陣脚

‹ 上一主題|下一主題