用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? [複製鏈接]

引用:Quote:小曳人+發表於+15-4-27+10:31+好多津

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
其實APS一向都只係D家長谷, 唔係學校谷.

唯一你可以話APS係較為"谷音樂".

完全認同。

APS, 男女拔,St Paul Convent, Marymount,Good Hope etc

學校邊有好谷?學校使乜谷?家長自己會谷行。

bearbearE    發表於 16-9-12 23:20

引用:Quote:小曳人+發表於+15-4-27+20:09+正常學

原帖由 hkpapa852 於 15-04-28 發表
我理解同你相反, 小五留班係最後機會, 不少學校反而會著重小五學生是否需要留班, 尤其係一條龍既學校, 因在 ...

我所知一樣。

尤其一條龍,因小六唔可以留你班,就算你唔多掂都逼住俾上中一。於是,在小五留你班打番好個底先俾你升小六上中學。若果成績太差,我聽過有學校係你留完一年小五後會叫你再留,等家長頂唔順自己轉走算数。

APS 小五係有得留班的,不過唔知有冇20個咁誇張。江湖傳聞的陰謀論係,APS想細路打好底先上小六,因小六畢業生要考preS1, 成績影響師弟妹將來派中學在全港banding,因此個小五生成績未「得」,APS就唔肯放佢上小六住。

嗱,話明江湖傳聞,有幾成真我唔知,我都好懷疑。覺得不是事實的當古仔聽完算了,唔好插我。

ek49  不是傳聞,APS一年小五最少十幾個,我小朋友嗰年都係,對上又係  發表於 15-10-24 14:35
Doray  My friend who told me this got   發表於 15-4-28 10:54
‹ 上一主題|下一主題