用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官小「家長校師會」會費$100
go

官小「家長校師會」會費$100 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-19+

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-21 發表
原來係出席一年一度家教會選舉嘅家長先有得睇,我依家問學校攞緊收支表睇!

...
我佩服你咁有求證精神。

日日忙到嘔泡。

每年50/100又唔係太過份。

我從來冇諗過要去尋根問底啲$點使。

慳番啖氣照顧小朋友好過。

CrabPincers 發表於 15-10-25 16:34
其實間間學校都有家長教師會,我仔女都是讀官校,個女中學時,有通告叫捐錢,我女直頭話不捐(我只負責簽名 ...

同意。人地義務工作,只要不是豪使大花筒,正常在身水身汗帶完活動後,我非常樂意讓義工門有免費飯盒或平民飲料。

人家義務工作,我真係唔希望去計較整張 banner 係 $500 定$600。只要不是唔用腦揀一間收$1000已經ok。人地唔係全職義工,可能仲有份牛工仲有細路要湊,冇可能凡事格價格到盡,有時為活動安排方便或質素安排捨棄最經濟的選擇也時有發生。

再者,有次去開家長會,學校擺了些樽裝水和紙包飲料給有需要家長。我學費也是沒有交飲料費的, 但我都感激學校給大熱天時撲去開會的家長小小心意。

楼主好奇啲$點駛也屬正常,但不要太介意了。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-25+發表本帖

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-26 發表
我同意你講法,而且我都有做義工,義工係不問回報,但我見學校有「聖誕義工聯歡會」係俾所有義工參加,但幾 ...
原來如此

‹ 上一主題|下一主題