用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望及聖保祿幼稚園
go

德望及聖保祿幼稚園 [複製鏈接]

引用:1.+其實好少幼稚園老師會冇愛心2.+幼稚園相

原帖由 cpychung 於 15-11-06 發表
1. 其實好少幼稚園老師會冇愛心
2. 幼稚園相信spk既英文程度較德望差少少
3. 唔知,但就算有相信都幾耐下, ...

大部分正確,少少補充:

1. 其實好少幼稚園老師會冇愛心

SPK 老師明顯比GHK有經驗

2. 幼稚園相信spk既英文程度較德望差少少

係差一截

3. 唔知,但就算有相信都幾耐下,為呢兩間搬屋或者都可以諗諗

GH 美孚校車程唔耐
SPK校車時間極差耐到嘔泡,自接搭mtr則尚可

4. 70-80%,好似兩間都係

First round GH 80% SPK 70%
Final GH 90% SPK 80-85%

5. 兩間都英文小學,中學都係屬於英文最top嗰批

6. 兩間都係最top 既band 1a,德望有公布成績,今年差少少,但亦係band 1a既水平,spk慣性唔公布,只靠家長響notice board 睇番黎,應該係會俾德望再好啲

DSE and local university rate SPC better
唔會爭太遠但年年SPC 好些

7. 運動肯定德望更重視....音樂通常band 1a好少差得去邊...

同意

maylulu 發表於 15-11-6 16:16
我聽過德望小學非常谷,有朋友個小朋友頂不順轉去國際學校。咁SPC呢?邊個谷D?

...
SPC 更谷。
因為 in general SPC 家長比GH家長谷得更勁更恨更落重本。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-06+發表本帖

原帖由 螞蟻兵團 於 15-11-06 發表
前輩,想問清楚一點,你指First round GH 80% SPK 70%Final GH 90% SPK 80-85%,final 是否代表正取生註冊 ...
Figure is less for SPK mainly because SPK SPN SPCN all feeding to SPC. Even taking away boys, the first round figure is still 75-80% for girls in SPK only.

Final round means the admission rate in July/August (after somebody gives up and begging for nearly a year).

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-06+發表Figur

原帖由 螞蟻兵團 於 15-11-06 發表
謝謝你!以前我以為好彩入到呢D學校就可以考少D小一,睇來即使咁好彩入到,到升小時一樣要考咁多間學校。

...
你如果係呢兩間K行為學習keep到頭50%。

講真除咗 DGJS 同St Paul Coed你都冇乜需要報其他學校。

GHK K2 七月底知first round result
SPK K3 九月中知first round result

比起不是龍幼要周圍撲的小朋友

實在非常幸福

引用:Quote:原帖由+螞蟻兵團+於+15-11-07+發表前

原帖由 maylulu 於 15-11-07 發表
仲聽到一點係,GH收妹妹的機率高D,但SPK就一定看面試表現,好多細妹都唔收。

...
呢様係真。

只要個妹不是太細b或表現差,GHK係有唔細機會求到位。

但spk, 只要kg first round 唔收,之後求到位機會小。好睇表現。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-06+發表本帖

原帖由 cclemon2009 於 15-11-06 發表
想問前輩德望係點選那70%kg 學生直升小學?係睇平時表現?還是一次內部面試呢?

...
平時表現最緊要。看品行社交學習。仲有家長怪唔怪獸。

k2六月有面試,面試正常深淺不難應付。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-07+發表平時

原帖由 cclemon2009 於 15-11-07 發表
多謝意見,我以為在幼稚園階段已經要鬥學術才可升小,咁即係如果小朋友屬文靜受教形會比較大機會在first ro ...
直頭大機會。

但文靜還文靜,不能上堂粒聲唔出,唔答問題,非常被動。咁就危。

SPK比GH更注重品行受教。

Long time no see in EK

你同囡囡好叻把持得住。  大把SPC出去小補或大補,呢個真係風氣,我識的個個補。其實補得太多會唔夠時間休息。

GH 一個學期只有中英默各四次。範圍不大。P2 上學期尾先有背默。

GH 功課不多。你想佢俾多兩張工作紙consolidate 下都難。

主科考試深淺兩間相若。可能SPC仲要深多一點點。不是內容深的分別,而是做卷速度更demanding.

引用:德望要補習才跟得上,St+Paul容許有happy+s

原帖由 utshoward 於 15-12-08 發表
德望要補習才跟得上,St Paul容許有happy school life,天差地遠。
完全錯誤。

其實兩間都可以唔去補。

但St Paul 出去補習的比德望更多。

引用:Quote:stinkyrabbit111+發表於+15-11-7+07:

原帖由 323 於 15-12-08 發表
唔知係咪咁Q, 我識得讀GH既, even幾個女都係起GH讀,都話深話谷, 起EK seems to be another story. SPCS就起 ...

你係Convent家長,應該好清楚只有熟家長之間先會在私底下討論如何補如何support, 平時social 甚少提及。冇提及的,並不代表冇補。可能你同好多家長都相熟所以知得更透徹。

Convent附近幾間專補SPC學生的補習社,日日放學高朋滿座。Weekend更有操卷班。GH因為在山上, 並無專補的補習社。淨係呢點,已見明顯分別。我不認同SPC好多人狂補。狂字太誇太負面。好多人定義也難介定。但SPC確是有食supplements的風氣。請別誤會,並無貶義。

公道點説,GH也是一堆女孩子去食補品。只是,Convent 不會吃得比GH 少。半説笑半認真:GH 7:30am上課, SPC 8:30am, 大家同時間放學。GH班女6am爬起身,放學後仲邊有精神日日去補乜補物... 比較常見係星期六去補。

欣賞敬佩你不用補就搞定。只是我相信你對自己學校culture應該心中有數。

如你所說,其實兩間都有人不補。好睇家長取向。好多時不是小朋友需要, 而是家長見其他人去補,自己唔去唔安樂。

我一向不會在forum亂吹。這樣comment 得自有原因。來源不便公開disclose。如有空閒, PM再慢慢分享吧。

stinkyrabbit111 發表於 15-12-8 07:00
平心分析,補習風氣in spc可能真係多過GH,不過用家來說,學生,至少up to p4 I can say, can survive scho ...

我都估如果GH座落港島黃金地段交通方便四周商厦林立兼且番8:30am的話,專補GH的補習社會成行成市,不愁冇客
亦十分同意GH SPC直至P3-4 ,父母跟貼,真係可以完全唔補。

螞蟻兵團 發表於 15-12-8 10:04
呢個post亦令我覺得以前d EK users好好(包括Siden, 兔媽和323,cpychung等等),你地的回答比較有資料suppo ...

不用客氣。

綜合DSE成績,升中壓力,上課時間,地理位置,各方面都是SPC較優。呢間係非常好學校。

若你兩間幼稚園都有offer, 若非地區問題,我會建議你揀SPK。

補習風氣呢樣野,可跟可不跟,知道有心理準備就好,自己如何自處將來再adjust.

引用:我想問下兩間學校既宗教培育,多唔多宗教活

原帖由 taiyeung 於 15-12-08 發表
我想問下兩間學校既宗教培育,多唔多宗教活動?或者家庭聚會?小學要上由學校安排/指定聖堂既主日學嗎?

...

兩間幼稚園都著重宗教培育。

兩間都有簡單宗教課本,簡易宗教勞作/宗教worksheet。

兩間都會在特別日子帶小朋友到學校聖堂,例如開學感恩禮。

兩間kinder都冇強迫番任何聚會又或某間聖堂。你有regular 番,老師/校長閒談開可能會摸摸孩子的頭讚佢乖鼓勵,唔番又不會有問題。小學方面也沒有如此規定。

SPK有一年大約一至兩次天主教家長聚會在星期六,自由參與。GHK冇公教家長聚會。

SPC 小學約三年級左右有一星期一次在上課前初領聖體班, 我覺得安排非常好。GH可能因為school hour 太長, 並無此安排,教友家長要在星期六、日再帶小朋友去上。若學校有安排會更好。

引用:我想請教今年miss左報spn+n1,+係咪無機會入

原帖由 acfun 於 16-02-26 發表
我想請教今年miss左報spn n1, 係咪無機會入到呢間的n2?只可報spk?因為spn地點和全日制比較合我心意 ...

Spk 同 SPN 個入口爭十米唔夠,我自己都試過入錯門口,地點爭幾遠?

你是否講大埔SPCN? SPCN 可報N2的。

Cwb SPN插N2位可能冇,可能得一個半個。有Ek前輩插入過。

引用:Quote:puichingforsure+發表於+16-2-29+10:

原帖由 mandycml 於 16-02-29 發表
相對GHK, 住得較近SPCN~ 但就GH對SPC而言,又GH較近﹗ 同埋想睇下SP有冇野值得我地搬近D而棄GH~~
...

SPCN vs GH 我唔會去SPCN

年年升SPC, SPCN係三間中(SPK SPN SPCN)收得最少的。大約6成多,仲要waiting wait到機會不算高。

如果係搏上小學, GH比較SPCN穩陣。

mandycml  呢個都係我CONCERN之一﹗  發表於 16-2-29 13:48

GH first round 收七成多。求一輪六七月加加埋埋一定有八成幾九成。

不過又咁講,GHK 被小學收了不可大抽獎,SPC 收了則可,如果住正名校網想兩頭蛇抽名津,GHK滿足唔到你。

回覆:德望及聖保祿幼稚園

如果地點不是問題, 呢兩間我會揀SPK。

hkpapa852  你竟然揀SPK  發表於 16-3-1 11:56

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-1+12:07+編

原帖由 hkpapa852 於 16-03-01 發表
我見過唔少

引用:1) 老師有沒有愛心大家分清楚點為之有愛心

原帖由 Happy_Charles 於 16-03-23 發表
1)        老師有沒有愛心
大家分清楚點為之有愛心,SPK老師是嚴的,屬於有話直說,對小朋友家長嚴格,但老實說, ...

最鐘意你最後果段
指出事實,沒有粉飾太平。

我再坦白一點:SPK英文對升小嚴重不足,父母一定要自己教,即係自己搞掂,否則上到小學

GHK英文support好些,但要接小學,家長都要幫手教。

至於:
大家分清楚點為之有愛心,SPK老師是嚴的,屬於有話直說,對小朋友家長嚴格,但老實說,佢地真係專業,幫到小朋友改善行為性格弱點。我朋友囡讀good hope,相反呢方面唔太強,但通常老師都係溫文有禮,笑容可加,普遍家長認為呢種係有愛心。
以上呢段完全說出兩間老師分別

回覆:德望及聖保祿幼稚園

SPK對家長要求高,家長參與度必須高。佢會用兩年時間觀察家長有否輔助指導女兒成為可以自我管理情緒與學習態度的孩子。

GH對家長這方面的執着明顯較低。

SPK對女孩子品性培養要求高。GHK則對學術要求比SPK高。

個人覺得,忙碌的雙職家長跟SPK會比跟GH吃力。有人會問,GH 學術要求比SPK高,點解會跟得比SPK輕鬆?因為GH要你跟的東西,有一兩日太忙可以假手於人,SPK要跟的,是除了父母,工人或老人家很難跟得周全。

有音樂或朗誦等talent的孩子在GHKsupport 明顯較好。GHK有合唱團,有恒常練習並參加比賽。甚至揀有能力天份的孩子訓練獨唱。SPK並無任何由老師主導或訓練的training。話又說回來,如果冇乜特別talent, 咁讀兩間都冇乜分別。

‹ 上一主題|下一主題