用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要罰企冇得小息
go

小一要罰企冇得小息 [複製鏈接]

我唔係贊成老師咁做。

但既然已經讀了,唯有適應。

順便教育子女應有的責任。

基本上。

唯有做好自己,才讓人入不了位去糟質你。

香港的教育

罰冇小息其實好小事。

我女以前嗰班成日全班只因一少撮人曳罰全班冇小息,冇嘢食至多可去廁所。

我自己聽完算數。

IloveJJ 發表於 16-10-16 11:14
其實小朋友點諗,係視乎父母點諗。1998Ruby無野,係因為佢父母都無野。我仔小一時都遇過唔like佢既老師, ...

Deleted

babywoman 發表於 16-10-16 12:06
啱, 家長當小事, 正面開導小朋友就好.
現今小朋友 太脆弱, 某程度 上,我覺得是家長造成的.
IloveJJ 發表於 16-10-16 11:14
其實小朋友點諗,係視乎父母點諗。1998Ruby無野,係因為佢父母都無野。我仔小一時都遇過唔like佢既老師, ...

我同你諗法一樣。

其實我老公係果啲,仔女被罰第一件事就話老師嚴厲果種人。

我通常鬧小朋友之餘,連老公一拼鬧埋。既然已經俾老師責罰,就唔好浪費機會,好好教導小朋友,係佢自己做錯事先俾人罰,要改過。下次唔好再衰係老師手上,就可以唔使被罰。在小朋友跟前話老師,就變相幫小朋友搵藉口減輕罪責。所以就算老師真係罰得過龍,我都好反對老公係小朋友面前𠵱𠵱哦哦。

acharsiu  重點!在小朋友跟前話老師,就變相幫小朋友搵藉口減輕罪責。  發表於 16-10-17 23:58
oho1  support !  發表於 16-10-17 14:56
‹ 上一主題|下一主題