用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩及培正大家會點揀
樓主: Lovelychinchin
go

協恩及培正大家會點揀 [複製鏈接]

回覆:協恩及培正大家會點揀

I am surprised you ask this question.

Same tradition school, one free one need to pay.

One english secondary one chinese secondary.

Both in kowloon side,又不是一間東一間西。

你自己心中早有答案了吧。

這兒10個有9個叫你去PC, 你會放棄HY嗎??

引用:只因考慮到協恩中學轉直資後,協小上協中無

原帖由 Lovelychinchin 於 14-01-21 發表
只因考慮到協恩中學轉直資後,協小上協中無優勢,要同外來生一齊考,但培小升培中較有保障,單看小學,自己 ...
平心而論,點會冇優勢?一定會留番一定percentage 俾小學。只要keep到成績在頭6成,我唔信佢out你。marymount升中都只係6成有多。

培正優點:

男女校,呢點協恩點fight都唔會贏

壓力大概少一些,升中80% vs ?60%, 請自己打聽。

校風一流(男女校校風好一向比齋校難)

培正缺點:

要俾錢(你家財萬貫的話當我冇講)

學生英文好的話多是家長谷rather than 學校谷(當然有協恩女出去再補英文)

升中中中
入大學率培正當然好,但請注意:
1. 入乜科,入計量金融或地理科要求不同吧
2. 入大學後也要適應teaching medium吧
真人真事: 入U後如入professional science專科,teaching medium and technical terms mostly english, 如在培中唔take英文卷考,入U後都追得辛苦。見有培正朋友人品好又勤力,但考試常常合格邊緣,成日抱住啲英文technical terms 係到背。俾你入到Engine 或Law, 現今世代3rd hon畢業好難揾工。當然以上個人觀察,我想一定有培正生應付自如。尤其高中選英文考卷那些。

Conclusion : 兩間都是好學校,入到是但一間都如中mark six, 只是頭獎還是二獎而已。

引用:+本帖最後由+subb+於+14-1-22+17:02+編輯+\

原帖由 subb 於 14-01-22 發表
好似好可怕

根本一早預咗樓主唔會放棄協恩

‹ 上一主題|下一主題