用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

原帖由 train 於 16-02-05 發表
先申報利益,有弟妹on waiting list 等緊。
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹 ...
謝分享

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-17+發表L

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。

真心覺得不敢苟同。

你同邊間,或者白啲講,邊個級數嘅local school比?

你攞你哋set1同band3尾local school比,咁可能成立。

讀國際學校朋友我識唔少,ESF(RC/STC/BHS)/ICS/ISF等等都有,除咗ISF嗰位好些,冇一個讓我覺得佢地同學普遍中文閲讀及寫作水平比一般香港學生好。無論初小高小初中,冇一個朋友有普遍local school寫作水平。担白說,根本拍不上。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
Isf 乜係國際學校咩?

ISF 乜唔算係國際學校咩?

我不能叫佢local school 掛?!

Ek人講親ISF都在國際學校版,唔信你自己去看看。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

你朋友讀isf佢冇理由唔知自己係咪國際學校呀? 係國際版出現就等於國際學校?

...

你話佢係乜咪乜囉,你鐘意就好。

唔好意思,佢地幾個真係話自己讀緊國際學校。佢學校activities video亦有外國人。

咁佢地自己講錯,你啱囉

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF直上,除非父母放很多資源,否則沒有這效果呢。

你女很好,你也教得好

引用:Quote:LL222+發表於+16-5-17+14:23+CKY中學

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度 ...

CKY我估冇問題。

ESF 嘛

引用:有火花的討論才吸引到網友+我又覺得文章好

原帖由 MrBeast 於 16-05-17 發表
有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

ISF 不是traditional IS by definition

But, definitely not a local school
Check out the curriculum in detail you'll understand what i mean.

Regarding creativity and broadness of thinking, chinese passages written by IS students may be brighter than local school students. But the whole strength of the passage will be limited by their ability in using vocabulary/sentence structures and 各種語文/修辭/修飾技巧。

引用:+本帖最後由+dbchu+於+16-5-17+18:13+編輯+

所以唔係用 activities video亦有外國人就係定為國際學校!

我冇咁膚淺。你明顯曲解我意思仲以為自己好醒。
你小朋友讀小學了嗎?

你係ISF家長?

ISF curriculum 你知幾多?

你知佢由初小到中學teaching medium嘅轉變嗎?

你知佢course structure 中學course combination and selection 嗎?

你知local 同international students ratio嗎?
你唔係走去歸邊佢係local school 掛?!

你答得出以上,就會明白佢模式係介乎local同IS之間,整體approach似IS多於traditional local school。

以上都未搞淸,奉勸你少誤導他人!

hkpapa852 發表於 16-5-17 18:08
香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校

Exactly。
唔歸做「國際學校」。但以「國際學校模式運作」嘅學校。

但有人死拗話「乜ISF都係國際學校囉咩?」
咁都唔緊要,我已經一早講咗,by definition 真係唔叫國際學校,但有人以為自己好醒就十分討厭。

引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:34+我冇咁

我唔需要去了解到你咁清楚,己經好明確知佢唔係一間國際學校,佢只係一間私立獨立學校計劃學校,我從來無話 ...

哦,唔需要咁了解人地ISF, 就出咁多個post黎comment

私立獨立計劃學校就唔可以係國際學校?

啟新書院正正是私立獨立計劃學校。

怎樣?你説啟新書院不是國際學校?

好!

你慢慢說吧

我不屑再同你討論落去。

dbchu 發表於 16-5-17 18:58
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!

你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。

呢間完完全全以國際學校模式去run嘅學校你都話唔係,我同你channel唔同,溝通不來。

你以後講乜我都不會再回你半隻字。

㗰時間。

回覆:真心請教CKY 家長

求其鐘意叫乜都好la

之前被引離主題

我決定唔再騎劫楼主呢個post

讓有心人講多些CKY資料

回覆:真心請教CKY 家長

真心覺得cky英文真係比上不足但比下卓卓有餘。

再唔滿意,直接去foreigners ratio高嘅IS罷

引用:你是新account+喎 y2+新Net+只有一個,+而且

原帖由 woyj 於 16-05-19 發表
你是新account 喎
y2 新Net 只有一個, 而且中文班主任沒有新人。計落8%算吾算高? y1 net 走番去做la ...
其實我相信佢冇開新account講大話。我知道的確有家長如此過日子。

但係,讀Cky讀成咁,我勸佢讀local school慳一筆算数。

佢根本完全冇理解冇欣賞亦冇enjoy cky的教育。

佢地頭幾年好似冇好solid嘅野學到,但其實小朋友一直在吸收語文和科學知識。只是所學的不能像傳統學校被容易量化,但不代表沒有。佢地只係用另一個approach,將來(以年計)會達到相同目的。小朋友有自律自學的好品性,就如虎添翼。

正因傳統local school 同Cky approach唔同,所以小學生語文能力各有各的長處。

如果不能完全放下「唔知個仔學咗啲乜」「数唔夠同年級LS操得熟」「Grammar人地LS教得好深入又多練習practice」嘅心魔,奉勸不要入Cky, 因為你會讀得好忐忑和荒失失,跟手出去補哂中英數,比讀LS貴一大截,仲要唔enjoy。

yokiara  True  發表於 16-5-20 12:24
四隻貓  完全同意!  發表於 16-5-20 10:52

引用:How+could+some+parents+are+expecting+kid

原帖由 GetReal 於 16-05-28 發表
How could some parents are expecting kids could speak a good english native accent whom come from a  ...
Totally agree with you.

Accent is more a matter of pride to parents now.

Singaporeans, and even Australians are not having good english accents but they are working well in big international companies without a problem.

Expecting native English speaking or accents in a school with over 50% chinese is 吹毛求疵。

引用:我估好多追求Native+的意思是Fluency+rathe

原帖由 Doray 於 16-05-28 發表
我估好多追求Native 的意思是Fluency rather than accent. 除非本身雙語家庭或家長放好多resources栽培,如 ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題