用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? ...
樓主: zenwin
go

請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? [複製鏈接]

zenwin 發表於 16-12-9 14:29
如題

如果$同地點不是問題,又唔介意齋校,SPB應該少些升中壓力。

KikiDaddy 發表於 16-12-9 19:04
Comparing the feeder secondary schools, SPC is better than RC.

However, RCPS will give you more fle ...

Well said

786 發表於 16-12-10 14:25

這不是太正確。

不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibility。

有幾多個夠膽放了必收權出公海搏過?有,但唔會多。一試津中,就冇SPB包底。

咁即係,SPB如果想跳走,只能靠考其他直資。

高記個好處係,想搏高一線津中,自行仲有兩個選擇,band 1生只要抽獎乙1放高記,就已經有高記包底。仲可以同時報直資。咁當然,如果已經有直資收咗又注冊,就冇自行冇大抽獎。

SPB對校內成績中游/中下游學生係有保障(超下游升唔到中la),但對上游學生有些制爪。

RC,中下游成績學生煩惱升中,但上游學生可經自行或派位去更好津中。

有錯請指正。

786 發表於 16-12-10 16:03
我想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校。

至於其他,有得必有失。spb會包底線但會流失 ...

想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校 - true

個仔資質性情的確呢刻難估,見步行步。

反而父母願意承受壓力程度現在可以作主。

JKR 發表於 16-12-10 16:18
RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主 ...
所我之前個post講,我prefer SPB。
壓力細些。

babybear 發表於 16-12-10 22:53
據我所知今年RC嘅升中派位的確派得唔錯~
升中派位結果令人興奮~

住址網靚,學校升中網差有乜所謂?

babybear 發表於 16-12-10 23:00
升中係睇小學屬咩網去派。
若轉網, 例如由弱區轉強區, 可能會降band喎~
除非由強區轉去弱區就話升band啫~

除非邊緣人,否則點解擔心跌band?

忽然省起,兩三年前有位同學仔的哥哥,由高小插入SPB (唔記得插P2 定P3)。

肯定佢走最大原因係SPB唔使煩中學,另外當時剛轉制增加測考次數,亦即加谷,也令佢反感想走人。依家高小情況如何我又冇再問,要現在家長解答了。

Charlotte_mom 發表於 16-12-12 08:44
見到佢地咁都幾開心架!我好憎自己母校,所以呢樣幸福唔屬於我,真心羨慕
...

噚晚fb啲相多到,好似自己去咗現場
‹ 上一主題|下一主題