用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-10-1 20:41
通常尐媽咪都會鐘意SPCC,爸爸阿仔會鐘意留喺LSC,讀緊LSC仲要諗QC,鐘意過海乎?

...

讀緊LS想去QC

如非本身住港島或TKO

我會覺得佢身㾗攞野黎搞

王家爸爸    發表於 17-10-1 23:30

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:37

舊年DSE計,

所以我咪話走去煩去唔去QC係身痕囉。

如非交通原因,根本成績差不多,無la la走去斷六親從頭開始,都唔知為乜。

我估最大原因都係-隔離飯香。

Felix223    發表於 17-10-9 13:56

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

LSC邊忽冇咁重學術?

DSE result相當!

人地呢啲叫「全人發展」

王家爸爸    發表於 17-10-2 23:07

Soundervolt 發表於 17-10-2 20:08
放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

咪就係囉

DGS GH HY人地運動音樂夠好la

咪又係有人專注學業齋讀書

DSE成績做得出成績,就冇乜理由話呢間學校「冇咁注重學業」。

晴晴小B 發表於 17-10-2 21:35
叻既男仔有幾多個會選文科?

咁又唔可以咁講嘅

俾學生多個選擇總是好事

一間學校,每一個學生都珍貴,總不能只看望理科尖子

RunningPig 發表於 17-10-3 22:31
其實去到這個級數嘅名校,考慮的不再係邊間高過邊間,而係每間各有特色,睇邊間適合自己。

同埋,哈羅 CI ...

其實去到這個級數嘅名校,考慮的不再係邊間高過邊間,而係每間各有特色,睇邊間適合自己。

Can’t agree more

只是楼主朋友有個factor, 就係叫個仔放棄哂小學班friend,呢様令人大惑不解。正常青春期男生,10個有8個都唔想咁。

Hellomimi112 發表於 17-10-4 09:05
實情係唔係樓主朋友自己覺得LS唔夠勁滿足唔到佢,而阿朋友自己覺得如果向上追是SPCC或QC咋?

正常心態之 ...

好明顯la

我就唔信佢純粹為咗「唔同style」,走去叫個仔放棄哂班friend去遷就個「style」囉

唔少人好膚淺,間學校冇乜出狀元就叫唔夠top架la

mcl203 發表於 17-10-4 09:40
講真既,係有㗎,我都見有咁,包括自己。當然,我地無實力讀喇沙呢類級數,又或我地係另類~~~
...

你邊一樣?

你好明顯係跳咗一大級(DSE成績),咁放棄一班friend都仲有理由

LSC 同 QC, 有冇咁大誘因?

Sherry_mom 發表於 17-10-4 17:35
回覆 Soundervolt 的帖子

LSC中二走了一個去Co-ed. 讀了7年中途跳船. 又要買止痕膏?

如果你有用心閲讀上面的討論, SPCC並不列入擦止痕膏範圍。

SPCC單是成績已經贏LSC一個身位,仲要係男女校,想跳槽冇乜需要奇怪。

mytambb 發表於 17-10-6 07:39
其實中學生談戀愛是很難避免,但也不應太多太急。單性的學校多年來沒有與異性正常相處,為了急於求愛而主 ...

Agree
‹ 上一主題|下一主題