用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 值得為德望放棄自行沙田呂中嗎?
樓主: fung198806
go

值得為德望放棄自行沙田呂中嗎?   [複製鏈接]

引用:去年数學有唔合格,+到第三次呈分C都收,+这+

原帖由 TwinWong 於 15-03-29 發表
去年数學有唔合格, 到第三次呈分C都收, 这 2年只係人少, 好似收生寬松咗,
校舎好大真係好吸引, 囡囡表姐係 ...
收個数學呈一時曾經不合格?

咁德小一定有人吐血。

咁成績,除非有超特異功能,否則忠心耿耿讀咗德小六年之後都唔會被收番上德中。

引用:+本帖最後由+lucia6119+於+15-3-30+20:55+

原帖由 lucia6119 於 15-03-30 發表

回覆 yanj 的帖子
一向一堆人踩GH捧HY。

各有喜好其實冇所謂。

只係唔明,成績、體藝兩間不相伯仲,為何總有人話GH vs HY 就一定揀HY。

GH都應該反省下佢究竟點解自己明明一間Band 1A頭好學校,DSE體藝入U率完全不輸人,都有人聽到GH個名都覺得比HY SPCS等次一等。

仲有我係唔信GH好易入的。咁易入就唔會人地小學生1st round收得果6成幾。德小程度唔會淺得去邊掛。

引用:+本帖最後由+abhead+於+15-3-31+10:33+編輯

原帖由 abhead 於 15-03-31 發表
既然你所知甚詳,可請你講下数據嗎?

謝謝。

回覆:值得為德望放棄自行沙田呂中嗎

其實各位各校的支持和反對jm。

只要所言屬實,純粹分享也不用太諸多顧忌。

大家上來EK收料及分享,也是希望多聽資訊,多了解。

如果對HY 或 GH 有何不滿或讚賞,何不痛痛快快客觀分享,讓其他用家參考。

客觀事實数據或事件,也無人可插可辯駁吧。

abhead    發表於 15-3-31 10:59

引用:HYS+,從前對她都是正面的,但自從出了個"涼

原帖由 Gagagogo 於 15-04-09 發表
HYS ,從前對她都是正面的,但自從出了個"涼X國", 就真的不感恭為,haha.......不竟品德比任何成續及獎項也 ...

雖然我都好怕Miss涼。
不過我還是欣賞協恩是一間體藝成績很好的學校。
我反而介意早幾年轉直資時校長講到出8級鋼琴太common, 不視作樂器優勢(exact wording已經忘記,大意如上)。
我心諗,一個孩子如果報考中一時有8級鋼琴,他之前果幾年花了幾多心血時間努力在鋼琴上,犧牲了幾多玩樂時間。你一句話,把孩子之前多年的努力差不多說成是「不外如是」。學校擇優而取也無可厚非,有些事情心照也就是了,宣之於口,叫一眾有8級鋼琴報讀的孩子情何以堪。
其實我也明白呢位校長只是坦白而已,不能怪他,很多名校大概也是如此。只是每次回想起這個comment, 心中都有些難受的感覺。希望各間名校見儘咁多優異的學生,在遇見比較「平凡」的優異生時,也能欣賞他們的努力和付出。
話題扯遠了,盼勿介意。

goodmama2003  汝所言甚是!  發表於 15-4-9 23:21
goodmama2003  汝所言甚是!  發表於 15-4-9 23:20

引用:Quote:siden+發表於+15-4-9+23:08+雖然我都

原帖由 abhead 於 15-04-10 發表
小六生有八級琴是相當不簡單了, 校長如真的這樣說是有欠風範. 但校長絕對不是勢利囂張之人, 是一時失言吧.
...
其實向好果方面想,協恩當時的comment也給各死谷兒女達8級鋼琴的家長當頭棒喝,8級鋼琴已經唔再吃香。畢竟就算choir, orchestra之類需要的鋼琴手實在少。除非曾經獲獎無數,否則8級鋼琴對學校增值有限。

講真,純粹彈琴自娛,只求基礎音樂知識足夠應付學校music lesson及長大後懂得基本音樂欣賞,不作他求的話,5級鋼琴已經不錯。小朋友有興趣去追求8級當然好,若興趣不濃或已經fed up, 真係慳番啲時間接觸另一種樂器/活動或看多點課外書好過。

早幾年有聽聞GH中學規定學生要學樂器,牧童笛也可,但鋼琴不算在內,唔知而家還是不是一樣, 有冇改。

‹ 上一主題|下一主題