用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 18-1-6 13:25
德望程度的確高,但在派位制度下必然有學生被評為是b2甚至b3,呢批學生中學部唔收真係幾慘。自行時rank or ...

中學部收多過5成
差不多6成左右la

GH嘅問題,唔係佢唔肯收band2/3
係佢連自己band1尾學生都唔收

assado 發表於 18-1-6 15:12
GH 教學宗旨是乜?

呢個世界

無論教育定商業定政府機構

甚至係你屋企個老公,都係講嘅就所向無敵,做就有心無力

mayyylai    發表於 18-1-8 10:31

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...

ms.bead 發表於 18-1-9 11:28
明白,可能我個人簡單D,我首要都係揀一間我女可以發展得好既學校,並唔係可以幫助我女去邊間中學既學校。 ...

其實你大部分都啱。

不過,「唔通band1佢唔收咩」就一定錯。佢就係冇收哂所有band1。今年嘅協中,起碼1st round, 亦無收哂協小所有band1生。

mytambb 發表於 18-1-9 13:32
老實說,band1都頭同尾。如果band1尾去自行或叩門,分分鐘只有band2收。升中遊戲唔易玩。
...

上年有人GH唔收上中學

大抽獎去咗MCS, 呢啲叫因禍得福

HappiMom 發表於 18-1-10 08:59
我認識的剛好相反,應該係物以類聚

我識嘅7:3

10個中,7個鬧爆,3個ok

HM168 發表於 18-1-10 08:44
下!協中無收哂協小所有band1生

1st round收4成多

你信唔信協小band1唔夠6成?

我唔信

kbi 發表於 18-1-10 10:55
德小家長到

我地好鍾意學校㗎,不過無專登出帖講唧。每人喜好感受不同,在討論區有對學校負面嘅留 ...

GH係好好學校

我啲friend鬧爆主要係鬧升中安排而已

唔想誤導他人,令他人以為此校好不濟

BearBearMummy 發表於 18-1-15 20:01
其實我詫異嘅係, 小學上中學篩走一半, 多收咗外來嘅精英, 但係dse, 都畀由小一直升上中六嘅dgs, 差成 ...

你諗下DGS年年有一半係收盡天下精英

GHS邊收到呢啲質素?

所以唔應該同DGS比

要比較就同MCS/MSS/HYS比

咁當然GHS嘅DSE都係比唔上以上3間,但差距冇同DGS咁大

ILOVEBEAN 發表於 18-1-18 08:36
回覆 glorialee923 的帖子

係我哋識得嘅小六幾個家長講. 佢哋自己統計過係七成幾. 你朋友話喺群組無人講嘢 ...

冇七成幾,你遅些再收下風就會知七成幾係估錯

但多過五成

回覆樓主

呢幾年已經咁多人踩佢收得少

再收少過5成

學樓上話齋,間小學仲使收好學生?

HauMiranda 發表於 18-1-18 09:43
德中收少德少生,蝕底的是德小,德中覺得唔關佢事,弱肉強食,反而德中有著數。所以面對這局面,德小生若 ...

其實由始至終,德小學生程度根本冇問題,德小學生程度係女校中數一數二。

問題在中學教學有問題,谷唔起成績。

唔諗辦法搞好中學教學方法(或者佢有搞都唔定,我又唔可以話佢冇搞嘅....),揀用最簡單嘅方法,就係唔收德小band1最差果批,用果啲學額收band1a/b嘅外來生。
其實協恩做緊一模一樣嘅野,只不過透明度好似高些,分咗grade,起碼家長知AB grade多數冇問題。

ILOVEBEAN 發表於 18-1-18 17:07
回覆 siden 的帖子

如果淨係多過5成,咁就唔多好!

希望我的聽聞是錯

你的是對

我有朋友也是很喜歡學校,佢好想順利上GHS

你有其他資料請再update大家
‹ 上一主題|下一主題