用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

引用:Quote:tweetyho+發表於+15-12-30+17:09+回

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
SPCS小學部升中有咩要求呢? 係咪100%直升呢? 其實無人講過.....
主科合格

Pass interview, which involves presenting a few book reports

引用:往年升中有瑪小家長呻女兒為+b1+學生未能升

原帖由 Rattie 於 15-12-30 發表
往年升中有瑪小家長呻女兒為 b1 學生未能升上 mcs, 斷估競爭點都大過 spcs 吧

...
MCSPS也是band 1尾入不了MCS

引用:Quote:siden+發表於+15-12-30+17:17+主科合

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
唔知過去有幾多人升唔到上中學呢?
小學部朋友估一成在右

引用:Quote:siden+發表於+15-12-30+17:44+MCSPS

原帖由 mcl203 於 15-12-30 發表
Band 1 頭+中+尾機會一樣.....點解只係 尾入不了MCS
除非用自行收晒 Band 1 頭+中 ~~~
...
拜託你唔好再回我了,我之前答你呢個Mcs問題實在答到唔想答。人地小學係要保證頭99定10x個必收,咁我點知人地點解?

你有興趣自己入MCS專版揾人答吧。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-31+09:36+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-31 發表

校長兩年前在升中講座明言,MCS band 3 生一隻手數哂。而學校絶大部分係band 1學生。而且講到明係有MCS band1生入唔番中學,因為名次唔夠前,學校保證不了一定收。

頭約100個,只要自行一(自行二留空)及乙一放MCS, 學校保證最後一定收得番個女上中學部。

以此來說,咁好明顯band 1a一定上得番,band 1c則有機會收唔番。

咁有乜奇怪?
我都唔明點解我講咗N次都係冇人信。

你自己都係估估下,你問下MC1128先la

hkpapa852 發表於 15-12-31 09:33
其實一向對此說法都有懷疑.

學生banding一向都係透明度極低既嘢, 連小學既老師都只能靠估, 更何況家長?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3181632&extra=page%3D1&page=4

Read thread #74

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-31+14:27+

以我所知,由現正中二朋友所說grade b- 仲係band 1

唔明點解冇人信中學收唔哂所有band 1 生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2306539&extra=&page=3

Please read #52

引用:Quote:MC1128+發表於+15-12-31+18:32+我女

以平均分計既級排名同以標準分計既呈分排名名次不同係好正常,除非出現部份科目有極端表現既情況,否則不太 ...
C入了,不是C先係邊緣人嗎?

hkpapa852 發表於 16-1-2 19:27
如果10X係Group B, 即係Group B- 係10X以後(111開始?)至128以前, 即係~20人左右.

我會更肯定, 只有Group A ...
佩服你諗得咁詳盡
雖然我唔信,不過唔緊要。

因為我冇呢個榮幸成為佢學生。

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-3+15:38+最

原帖由 MC1128 於 16-01-03 發表
令千金無問題啦, 媽咪!
Agree

‹ 上一主題|下一主題