用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

1) 細個小學有或無俾人迫讀書?冇, 不過媽咪係FTM. 功課考試测驗從來唔補習,亞媽亦從來唔知唔理。

2) 對小學時期的回憶是什麼?
學規好嚴,老師好惡,如果臨尾發現冇做功課會驚到一路做一路喊。

3) 對當時做小學功課有什麼印象 ?
功課勁多,可以一次抄三十幾個詞語每個都唔記得八次先九次,因為係因细格薄抄,總之成行fill 哂。

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
當時學校英文教深,但唔知係唔係大女,從來唔覺得讀書難,每次臨急抱佛腳,一二年班大部份100分,三四年班總平均分95~98.5, 6 年班全A 除數學,當時5個band 時的band one 生,不過中學第一志願女拔唔收,就係咁上咗成日話自己係地區名校的聯繫中學, 因為老師係咁induce 我地擺佢係第二志願,我到宜家都覺得俾佢跣咗(校長自己成日咁講我都不以為然,心裏成日笑佢自吹自擂,近年先知坊間真係覺得佢係地區名津),冇風冇浪咁讀中學同大學,從來都冇為冇書讀或讀唔掂烦惱過,(數學除外 (雖然唔會唔合格,但讀嗰陣印象是痛苦嘅,不過到中三為止,因为文科唔駛數,)

又時覺得如果當時亞妈迫我勤力啲,可能我可以更上一層樓,但又多謝佢從來冇迫我,所以自覺心理質素唔錯,哈哈!

回覆 stockmike 的帖子

都啱,見盡好多讀書叻但心理質素唔好,又鐘意同人比較又怕蝕底,成日為咗爭老细Attention而唔開心,講就天下無敵,execute 就有心無力,日日怨婦咁 (男女皆是), 真係唔知為乜!
所以我在意小朋友學習態度,分數睇嗰次是佢hea 做定因為佢未grab 到個knowledge而唔識去決定炳唔炳佢。
‹ 上一主題|下一主題